Pagaliau išsprendė ginčą dėl A. Hitlerio namų

Ilgame ginče dėl namų, kuriuose gimė nacių lyderis Adolfas Hitleris, padėtas taškas. Austrijos aukščiausiasis teismas nusprendė, kokio dydžio kompensacija turi būti sumokėta buvusiems jo savininkams.

Už A.Hitlerio gimtuosius namus Austrijos Braunau mieste G.Pommer sulauks 810 tūkstančių eurų kompensacijos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Už A.Hitlerio gimtuosius namus Austrijos Braunau mieste G.Pommer sulauks 810 tūkstančių eurų kompensacijos.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-08-30 14:46

Gerlinde Pommer ir jos šeima ilgą laiką mynė teismų slenksčius dėl namo Braunau mieste, esančiame Austrijoje, netoli sienos su Vokietija.

Šis pastatas jos šeimai priklausė beveik šimtmetį, tačiau prieš kelerius metus moteriai teko su juo atsisveikinti.

Prieš trejus metus Austrijos valdžia nusprendė perimti namo nuosavybės teises praėjus ne vieniems metams po teisinių ginčų su G.Pommer.

Viskas dėl to, kad šiame name 1889 m. balandžio 20 dieną yra gimęs nacių lyderis A.Hitleris. Šalies valdžia nenorėjo, kad naciams prijaučiantys žmonės juos paverstų savotiška šventove.

Nors A.Hitleris šiame name gyveno neilgai, pamatyti pastatą vis plūsdavo minios žmonių, prijaučiančių jo idėjoms. Austrijos valdžia nusprendė jiems užtrenkti duris.

Bet perimti pastato kontrolę nebuvo taip paprasta. Dėl to Austrijos valdžiai teko ne vienus metus bylinėtis teisme su G.Pommer.

Šių metų sausį regiono teismas nusprendė, kad valstybė turi sumokėti G.Pommer 1,5 mln. eurų kompensaciją. Ši suma buvo kur kas didesnė nei anksčiau vyriausybės jai pasiūlyti 310 tūkst. eurų.

Tačiau balandį kitas teismas panaikino šį sprendimą, nustatęs, kad namo rinkos vertė siekia 810 tūkst. eurų ir tai esą yra pakankama kompensacija G.Pommer šeimai.

Galiausiai byla dėl A.Hitlerio namų atsidūrė Aukščiausiajame teisme, kuris dabar paliko galioti balandį priimtą sprendimą. Vadinasi, G.Pommer gaus 810 tūkst. eurų.

Valdžios atstovai pranešė, kad kreipsis į architektus, kurie galės teikti savo pasiūlymus dėl namo rekonstrukcijos.

G.Pommer šeima nuo 1970 m. nuomojo šį pastatą Austrijos vidaus reikalų ministerijai. Institucija buvo įrengusi čia centrą neįgaliems žmonėms. Už tai moteris gaudavo maždaug 4,8 tūkst. eurų kas mėnesį.

Tačiau 2011 m. šis susitarimas nutrūko. G.Pommer nesutiko jame atlikti renovacijos, atsisakė ir jį parduoti.

Nuo to laiko A.Hitlerio gimtieji namai stovėjo pustuščiai, o G.Pommer ir Austrijos valdžia bylinėjosi teisme.

Parengta pagal „The Local“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.