Pažadėjo pasiraitoti rankoves: per pirmąsias dienas priims šusnį įstatymų

Ukrainos Aukščiausioji Rada susirinko į pirmąjį posėdį. Naujokų parlamente daugiau nei 80 proc. Nors daugelis jų – politikos naujokai, per pirmąsias darbo dienas parlamentarai ruošiasi priimti šūsnį įstatymų.

 Ukrainos Aukščiausioji Rada susirinko į pirmąjį posėdį. Naujokų parlamente daugiau nei 80 proc. Nors daugelis jų – politikos naujokai, per pirmąsias darbo dienas parlamentarai ruošiasi priimti šūsnį įstatymų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Ukrainos Aukščiausioji Rada susirinko į pirmąjį posėdį. Naujokų parlamente daugiau nei 80 proc. Nors daugelis jų – politikos naujokai, per pirmąsias darbo dienas parlamentarai ruošiasi priimti šūsnį įstatymų.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 30, 2019, 4:52 PM

Vakar Kijeve darbą pradėjo naujoji Ukrainos Aukščiausioji Rada, kurios daugumą sudaro prezidento Volodymyro Zelenskio partija „Tautos tarnas“. Partija parlamente turi net 254 vietas iš 450, todėl jai neprireikė sudaryti koalicijos su kitomis politinėmis jėgomis.

Dabar Ukrainoje vienvaldystė – tiek šalies prezidentas, tiek valdantieji priklauso tai pačiai politinei jėgai.

Jau pirmojo posėdžio metu netruko gražių pažadų apie būsimą kovą su korupciją ir būtinybę nutraukti karinį konfliktą Rytų Ukrainoje. Daug kalbėta ir apie atsakomybę, kurią esą pagaliau reikia prisiimti. Netruko priekaištų ir praėjusios kadencijos parlamentui.

Vieni pagrindinių klausimų, kurie buvo aptariami Aukščiausioje Radoje – parlamentarų neliečiamybės atšaukimas ir įstatymo dėl apkaltos prezidentui surengimo priėmimas. Būtent apie tai dar prieš rinkimus garsiausiai kalbėjo partija „Tautos tarnas“.

Įstatymas dėl parlamentarų neliečiamybės atšaukimo, pasak Ukrainos politikos eksperto Valerijaus Kločoko, bus priimtas greitai. Tačiau tai ne naujosios valdžios nuopelnas.

„Dokumentas buvo paruoštas jau praėjusio parlamento kadencijoje, jį palaimino ir Konstitucinis teismas, tad nubalsuota bus greitai“, – tikino ekspertas.

Tiesa, V.Kločokas pastebėjo, kad valdančiųjų siekis greitai priimti naujus įstatymus gali kelti nerimo, jog klausimai nebus gerai išdiskutuoti.

Diskutuoti bus dėl ko, naujoji Aukščiausioji Rada jau dabar yra numačiusi balsuoti dėl bent jau 10 konstitucinių pataisų. Tarp jų ir įstatymas dėl parlamentarų skaičiaus sumažinimo iki 300.

„Manau, kad sprendimas dėl parlamentarų skaičiaus mažinimo gali būti priimtas ne anksčiau nei po pusės metų. Tam reikia konstitucinių pataisų, o klausimas turi būti sprendžiamas bent dviejose sesijose“, – paaiškino V.Kločokas.

Tačiau naujoji valdžia žada drausminti parlamentarus ir jei šie nelankys posėdžių, iš pradžių planuoja „iškviesti pokalbiui“, o jei reikės ir šalinti iš Aukščiausiosios Rados.

Jau pirmosios naujosios valdžios darbo metu paaiškėjo ir svarbiausių šalies postų savininkai. Aukščiausios Rados pirmininku tapo Dmytro Razumkov. Premjero kandidatūrą dar iki parlamento posėdžio pasiūlė pats V.Zelenskis – jis pasirinko Oleksijų Gončaruką, kuris dirbo jo prezidento administracijoje.

Parengta pagal „Unian“, 24TV inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.