Nauji metai – su bėdomis: auga vaikų agresija prieš mokytojus

Nauji mokslo metai Lenkijoje prasidėjo mokytojų grasinimais vėl eiti į gatves streikuoti, pranešimais apie mokyklų reformos sukeltą chaosą, didėjančią vaikų nepagarbą ir agresiją prieš pedagogus.

Lenkijoje pedagogų trūksta, mokiniai mokomi dviem ar net trimis pamainomis arba jungiamos kelios klasės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Lenkijoje pedagogų trūksta, mokiniai mokomi dviem ar net trimis pamainomis arba jungiamos kelios klasės.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Specialiai „Lietuvos rytui“, Varšuva

2019-09-12 11:49

Mokyklas kamuojančių problemų simboliu tapo įvykiai Pamario regiono miestelyje Ustkoje, esančiame netoli Slupsko.

Aštuonmetis antros klasės mokinys per pamoką ėmė šūkauti, trukdyti kitiems vaikams ir panoro išeiti iš kabineto.

Jį siekusiai prie durų sulaikyti mokytojai berniukas kumščiu smogė į paširdžius. Triukšmą išgirdusiai ir į pagalbą atskubėjusiai gretimos klasės mokytojai vaikas kumščiu smogė į veidą.

Berniuko elgesys sukrėtė kitus mokinius, o jų tėvai, sunerimę dėl savo vaikų saugumo, kreipėsi pagalbos į miesto Švietimo skyrių. Jis buvo bejėgis padėti – vaiko negalėjo perkelti į kitą klasę, mat dėl lėšų trūkumo prieš rugsėjo pirmąją dvi antrokų klasės buvo sujungtos į vieną.

Be to, mokytojas sumušusio vaiko tėvai pateikė gydytojų pažymą, kad jų sūnui yra diagnozuotas didelio aktyvumo sindromas, todėl jam negalima skirti nuobaudos.

Minėto berniuko ir kitų vaikų tėvų nuomone, dėl kilusio konflikto labiausiai kaltas sprendimas sujungti dvi klases į vieną. Tai pablogino daugumos antrokų savijautą.

Blogiausia, kad su panašia perpildytų klasių problema šiais metais susidūrė daugybė vietos mokyklų.

Pavyzdžiui, Varšuvos Targuveko mikrorajone esantis 46-asis licėjus priverstas dirbti trimis pamainomis – nuo 7 valandos ryto iki 19 val. 30 min.

Dėl pedagogų ir patalpų trūkumo daug kur pamokas tenka rengti dviem ir net trimis pamainomis.

Tai ypač nervina abiturientus ir jų tėvus. Jie tvirtina, kad vėlyvos pamokos ir perpildytos klasės sutrukdys jų atžaloms gerai baigti mokyklą.

Be to, vietoj anksčiau buvusių septynių pirmokų klasių šiemet buvo suformuota net 14, o į mokymo patalpas buvo perdirbta net rūbinė, sandėliai, rūsiai.

Tokius pokyčius lemia ir mokyklų reforma: anksčiau egzistavusią trijų pakopų mokyklą – šešiametę pradinę, trimetę gimnaziją ir trimetį licėjų – buvo nuspręsta pakeisti į prieškariu egzistavusią dvipakopę sistemą.

Nuo šiol mokiniai vėl mokosi tik aštuonmetėje pagrindinėje mokykloje ir licėjuje.

Psichologai teigia, kad staiga pasikeitusios ir pablogėjusios mokymosi sąlygos gali padidinti moksleivių nervingumą ir netgi agresyvumą.

Tai ekspertai sieja ir su blogėjančiu vaikų auklėjimu, dažnėjančiomis tėvų skyrybomis ir tuo, jog tėvai vis mažiau laiko randa savo atžaloms. Geriausiais jų draugais tampa virtualūs bičiuliai internete, o ne klasės ir kiemo vaikai.

Pernai Liubonio miestelyje mokytojui kumščiu smogė, o vėliau spyrė septynmetis berniukas, dėl to į mokyklą pedagogo tvarstyti ir agresyvaus vaiko tramdyti atvyko greitoji pagalba.

Prieš kelerius metus pedagogei į veidą smogė ir septynmetis Čenstakavos 32-osios mokyklos mokinys.

Agresyvumo viršūnė buvo pasiekta Pamario regiono Miastko miestelyje, kur keturi paaugliai moksleiviai jėga pargriovė muzikos mokytoją ant grindų ir išvilko iš klasės.

Koridoriuje mokytojas buvo sumuštas neva už blogus pažymius, o už šį poelgį du paaugliai buvo perkelti į specialiąją internatinę mokyklą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.