Vadina Trojos arkliu: estai siūlo naikinti bevizį režimą ukrainiečiams

Estijos vidaus reikalų ministras Martas Helme nori panaikinti bevizį režimą Ukrainai, nes iš šios šalies esą atvyksta ne tiek ukrainiečiai, kiek Ukrainos rusai arba, pasak jo, tiesiog „homo sovieticus“.

Vadina Trojos arkliu: estai siūlo naikinti bevizį režimą ukrainiečiams.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Vadina Trojos arkliu: estai siūlo naikinti bevizį režimą ukrainiečiams.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
M.Helme tikina, kad į Estiją atvykstantys Ukrainos piliečiai yra tarytum Trojos arklys, dirbantis Rusijos naudai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
M.Helme tikina, kad į Estiją atvykstantys Ukrainos piliečiai yra tarytum Trojos arklys, dirbantis Rusijos naudai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Sep 16, 2019, 6:41 AM

Pasak Estijos vidaus reikalų ministro, jo partija nuo pat pradžių įspėjo, kad be vizų atvykstantys Ukrainos piliečiai gali tapti Trojos arkliu.

„Šis Trojos arklys dirba, be kita ko, Rusijos naudai.

Tie, kurie čia atvyksta, yra ne tiek ukrainiečiai, kiek rusai iš Rytų Ukrainos, surusėję ukrainiečiai arba tiesiog „homo sovieticus“. Šis migracinis spaudimas iš Rytų yra labai stiprus ir jis toliau stiprėja“, – šią savaitę pareiškė M.Helme.

Ministras nurodė išanalizuoti, ar Estija galėtų vienašališkai panaikinti bevizį režimą, kurį Ukrainai taiko ES. Dar šį rudenį jis žada pateikti parlamentui atitinkamą iniciatyvą.

Į tokį kolegos ketinimą suskubo sureaguoti užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu.

„Vienašališkas bevizio keliavimo panaikinimas Ukrainos piliečiams nebūtų nei protingas, nei teisiškai įmanomas“, – teigė Estijos diplomatijos vadovas.

„Kad galėtų dirbti, Ukrainos piliečiai privalo gauti darbo vizą, taigi dauguma ukrainiečių čia atvažiuos su vizomis, o ne pagal bevizį režimą“, – paaiškino užsienio reikalų ministras ir pridūrė, kad bet kokius vizų režimo pažeidimus privalo tirti policija.

2017 m. biometrinius pasus turintiems Ukrainos piliečiams buvo leista keliauti po Šengeno zoną asmeniniais arba darbo reikalais be vizos, bet kelionių trukmė negali viršyti 90 dienų per metus. Bevizis režimas taip pat nesuteikia teisės ukrainiečiams įsidarbinti ES.

M.Helme priklauso Estijos kraštutinių dešiniųjų konservatyviajai liaudies partijai (EKRE), kuri yra euroskeptiška ir prieštarauja migracijai. Partija palaiko ryšius ir su kitų šalių ultradešiniosiomis bei nacionalistinėmis politinėmis jėgomis, tarp jų ir prancūzės Marine Le Pen „Nacionaliniu sambūriu“.

Šių metų parlamento rinkimuose gerai pasirodžiusi EKRE buvo įtraukta į Estijos koalicinę dešiniųjų vyriausybę.

Parengta pagal „Baltic News Network“, „Postimees“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.