Buvęs Italijos premjeras M. Renzi palieka PD, žada kurti savo partiją

Buvęs Italijos ministras pirmininkas Matteo Renzi antradienį paskelbė, kad palieka centro kairiųjų Demokratų partiją (PD) ir kurs savo politinę jėgą, kuri gali destabilizuoti vos kelias dienas veikiančią valdančiąją koaliciją.

 Pats M. Renzi nepriklauso naujajai vyriausybei, suformuotai netikėtai į aljansą susivienijus PD ir M5S.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Pats M. Renzi nepriklauso naujajai vyriausybei, suformuotai netikėtai į aljansą susivienijus PD ir M5S.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-09-17 12:09

„Nusprendžiau palikti PD ir kartu su kitais pastatyti naujus namus, kuriame vyktų kitokia politika“, – parašė M. Renzi socialiniame tinkle „Facebook“ nepraėjus nė savaitei po to, kai parlamente balsavimą dėl pasitikėjimo laimėjo PD ir Penkių žvaigždučių judėjimo (M5S) koalicija.

Pats M. Renzi nepriklauso naujajai vyriausybei, suformuotai netikėtai į aljansą susivienijus PD ir M5S, siekiant neleisti kraštutinių dešiniųjų lyderiui ir dabar jau buvusiam vidaus reikalų ministrui Matteo Salvini (Matėjui Salviniui) pasiekti savo tikslo sušaukti pirmalaikius rinkimus. 

M. Salvini manė, kad jam pavyktų laimėti pirmalaikį balsavimą ir tapti Italijos premjeru.

Tačiau M. Renzi, kuris sulaukė pagyrų dėl reformų, kai 2014 metais būdamas 39-erių tapo jauniausiu Italijos ministru pirmininku istorijoje, PD viduje buvo laikomas nesantaiką keliančiu veikėju – ypač partijos kairiojo flango, ištikimo partijos lyderiui Nicolai Zingaretti (Nikolai Dzingarečiui).

„Manau, kad po septynerių metų draugiškos ugnies privalome atsižvelgti, kad mūsų vertybės, mūsų svajonės negali kiekvieną dieną būti vidinių ginčų objektu“, – rašė M. Renzi.

Iš premjero posto jis pasitraukė 2016 metais, o pašliję jo santykiai su PD kurstė spėliones, kad M. Renzi gali atsiskirti nuo partijos ir įkurti savo politinę jėgą, kuri būtų labiau politiškai centristinė.

„Pergalė, kurią pelnėme parlamente prieš populizmą ir Salvini, buvo svarbi Italijai, bet to nepakanka“, – tvirtino M. Renzi.

M. Renzi teigimu, apie 30 įstatymų leidėjų būtų jam lojalūs, bet jis taip pat pabrėžė, kad ir toliau palaikys premjero Giuseppe Conte (Džuzepės Kontės) vyriausybę.

Pirmadienį jis paskambino ministrui pirmininkui ir pasakė: „Palieku PD, bet [mano] parama vyriausybei lieka užtikrinta“, pranešė laikraštis „Corriere della Sera“.

Pasak leidinio, 18–20 parlamentarų prisijungtų prie M. Renzi kuriamos partijos. Iš viso PD parlamente turi 111 atstovų. Suformuoti autonominei frakcijai parlamente reikia bent 20 įstatymų leidėjų.

Tuo metu iš 51 PD atstovo Senate 10 demokratų tikriausiai išeitų pas M. Renzi, skelbia „Corriere della Sera“.

„Šiandien PD yra srovių rinkinys“, – M. Renzi sakė laikraščio „La Repubblica“ antradienio numeriui.

„Ir aš bijau, kad ji pati nesugebės atsakyti į Salvini atakas ir sudėtingą sugyvenimą su M5S“, – pridūrė jis.

„Aš manau, kad yra erdvės kažkam naujo. Ne iš centro ar kairės, bet iš ten, kas užima mažiausiai išnaudotą erdvę Italijos politikoje – ateities erdvės“, – sakė M. Renzi kairuoliškam leidiniui.

„Nepasakysiu jums pavadinimo, bet tai nebus tradicinė partija“, – pareiškė jis.

PD lyderis N. Zingaretti sakė, kad tai yra „klaida“.

„Apgailestaujame... Bet dabar pagalvokime apie italų ateitį, darbą, aplinką, verslą, švietimą, investicijas. Nauja darbotvarkė ir poreikis atkurti viltį su geru valdymu ir nauja PD“, – parašė jis socialiniame tinkle „Twitter“.

Redaktorius: Rūta Androšiūnaitė

redakcija@bns.lt, Užsienio naujienų skyrius 171259

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.