D. Trumpas liepė įšaldyti pagalbą Ukrainai

JAV prezidentas Donaldas Trumpas asmeniškai nurodė savo darbuotojams įšaldyti beveik 400 mln. dolerių (363,5 mln. eurų) pagalbą Ukrainai, o po kelių dienų telefonu spaudė šios Rytų Europos valstybės lyderį tirti jo politinio priešininko Joe Bideno (Džo Baideno) šeimą.

D. Trumpas nurodė, kad<br>AFP/Scanpix nuotr.
D. Trumpas nurodė, kad<br>AFP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br>SIPAPRESS/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br>SIPAPRESS/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Joe Bidenas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Sep 24, 2019, 10:01 PM

Pranešimai pasirodė tokiu metu, kai vis daugiau demokratų imasi veiksmų dėl galimos prezidento apkaltos.

Antradienį Jungtinėse Tautose reporteriams D. Trumpas sakė, kad sulaikė kovai su korupcija skirtą pagalbą ir ragina Europos šalis pasidalyti pagalbos Ukrainai įsipareigojimus.

„Sulaikyčiau ją ir vėl, – sakė D. Trumpas. – Ir toliau sulaikysiu iki pat to laiko, kai Europa ir kitos šalys prisidės [prie pagalbos] Ukrainai.“

Tarp šalių, kurios turėtų „pasiūlyti pinigų“, JAV lyderis paminėjo Vokietiją ir Prancūziją.

Šis reikalas, dabar minimas vieno paslapčių viešintojo skunde, iškėlė klausimų dėl to, ar prezidentas galėjo nederamai pasinaudoti savo postu ir spausti užsienio valstybę padėti jam dėl jo paties perrinkimo perspektyvų. Demokratai dabar reikalauja daugiau informacijos apie paslapčių viešintojo reiškiamus įtarimus, o keli partijos nariai pirmą kartą prakalbo apie prezidento apkaltą.

Kalbama apie vasarą įvykusį telefoninį pokalbį su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu, kurio metu D. Trumpas, kaip teigiama, spaudė vykdyti tyrimus dėl J. Bideno ir jo sūnaus. Kelios dienos prieš tą skambutį D. Trumpas įsakė įšaldyti pagalbą Ukrainai, teigia du žmonės, informuoti apie privačius pokalbius, bet neturintys įgaliojimų juos aptarinėti. Šie žmonės kalbėjo su sąlyga, kad liks anonimai.

D. Trumpas tvirtino, kad nepadarė nieko bloga, ir neigė, kad bet kokie prašymai padėti gauti kompromituojančios informacijos apie Bidenus buvo susiję su pagalbos įšaldymu. Buvęs viceprezidentas J. Bidenas yra tarp pagrindinių pretendentų tapti Demokratų partijos kandidatu į JAV prezidentus.

D. Trumpas siekė susieti – be įrodymų – J. Bideną ir jo sūnų Hunterį (Hanterį) su Ukrainoje seniai išsikerojusia korupcija. H. Bidenas dirbo vienos ukrainiečių gamtinių dujų kompanijos valdyboje – tuo metu, kai jo tėvas vadovavo ankstesnio JAV prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) administracijos diplomatiniam bendravimui su Kijevu. Nors laiko sutapimas kėlė kovotojų su korupcija susirūpinimą, nebuvo jokių įrodymų, kad buvęs viceprezidentas ar jo sūnus būtų padarę ką nors neteisėta.

Pagalbą Ukrainos vyriausybei JAV pradėjo teikti netrukus po to, kai Rusija 2014 metais neteisėtai aneksavo Ukrainos Krymo pusiasalį. Naujajam Ukrainos prezidentui toliau grumiantis su prorusiškais separatistais Rytų Ukrainoje, ši pagalba ilgą laiką buvo laikoma Vašingtono ryžto priešintis Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui matu.

D. Trumpas pirmadienį sakė, kad gali paskelbti arba nepaskelbti detalių ar stenogramų apie minimą skambutį, bet pabrėžė, kad užsienio lyderiai turėtų jaustis galintys atvirai kalbėtis su Amerikos prezidentu, nebijodami, kad jų pokalbių detalės vėliau bus paviešintos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.