Pakistane žemės drebėjimo aukų padaugėjo iki 22, žala tebevertinama

Šiaurės rytų Pakistane gelbėtojai trečiadienį tebededa pastangas pasiekti žmones, paveiktus ankstesnę dieną įvykusio žemės drebėjimo, per kurį mažiausiai 22 gyventojai žuvo ir dar šimtai buvo sužeisti.

 Gyventojai naršė nuolaužas ir vertino jų namams padarytą žalą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Gyventojai naršė nuolaužas ir vertino jų namams padarytą žalą.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Sep 25, 2019, 11:29 AM

Požeminiai smūgiai, kurių stiprumą JAV Geologijos tarnyba (USGS) įvertino 5,6 balo, taip pat sugadino nemažai kelių ir sugriovė pastatų.

Mokyklos buvo uždarytos netoli šio žemės drebėjimo labiausiai paveikto miesto Myrpuro Pakistano kontroliuojamoje Kašmyro dalyje. Šiame mieste buvo smarkiai nuniokoti neturtingi rajonai, taip pat buvo apgadintos kai kuriuos brangius namus juosiančios aukštos mūrinės tvoros.

Gyventojai naršė nuolaužas ir vertino jų namams padarytą žalą. Daugelyje išlikusių namų atsivėrė didelių įtrūkimų.

„Praradau namą, praradau viską“, – skundėsi Myripūro priemiesčio Džatlano gyventojas Abdullah Khanas.

Prašvitus Pakistano kariuomenė toliau vadovavo paieškų ir gelbėjimo operacijoms, baiminantis, kad aukų skaičius gali dar padidėti.

„Atliktas žalos vertinimas, remiantis žvalgyba iš oro ir pirmine fizine apžiūra. Gyvybių neteko 22 žmonės, įskaitant vieną karį“, – sakoma vėlai antradienį paskelbtame kariškių pranešime.

Praeitą naktį drebėjimo paveiktame regione smarkiai lijo, todėl daugelis apgadintų kelių virto purvo klampynėmis.

Myrpuras, žinomas dėl savo prabangių namų, palaiko glaudžius ryšius su Jungtine Karalyste. Dauguma iš jo 450 tūkst. gyventojų turi ir Didžiosios Britanijos, ir Pakistano pilietybę.

Naktį regione tebebuvo vykdomos gelbėjimo operacijos. Vietos ligoninės buvo perpildytos pacientų, daugelis jų yra patyrę daugybinių kaulų lūžių.

Netoli Myrpuro keliai buvo visiškai sunaikinti požeminių smūgių, kurių židinys buvo arti paviršiaus, tik 10 km gylyje. Drebėjimas taip pat smarkiai apgadino tiltus, mobiliojo ryšio bokštus ir elektros tiekimo linijas.

Lahoro ir Islamabado miestuose žmonės, pajutę drebant žemę, irgi išbėgo į gatves. Požeminiai smūgiai buvo juntami ir Indijos sostinėje Naujajame Delyje.

Indijos naujienų agentūra „Press Trust of India“ pranešė, kad kai kuriuose šiauriniuose šalies regionuose, įskaitant Radžastano, Pandžabo ir Harijanos valstijas, panikos apimti žmonės išbėgo iš namų ir biurų.

Pakistano teritoriją kerta Indijos ir Eurazijos tektoninių plokščių sandūra, todėl šalyje žemės drebėjimų įvyksta neretai.

2005 metų spalio 8-ąją šalį supurtė 7,6 balo žemės drebėjimas, pareikalavęs daugiau kaip 73 tūkst. žmonių gyvybių ir dar apie 3,5 mln. gyventojų palikęs be namų – daugiausiai Pakistano kontroliuojamame Kašmyre.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.