Grasinimai apkalta Donaldui Trumpui gali smogti atgal

JAV Atstovų Rūmų lyderė Nancy Pelosi pranešė, kad pradeda oficialų prezidento apkaltos tyrimą. Ji teigia, kad Donaldas Trumpas sulaužė priesaiką siekdamas užsienio paramos, kad pakenktų savo varžovams.

N.Pelosi jau balandžio mėnesį norėjo prezidentui D.Trumpui pradėti apkaltą.<br> lrytas.lt koliažas.
N.Pelosi jau balandžio mėnesį norėjo prezidentui D.Trumpui pradėti apkaltą.<br> lrytas.lt koliažas.
N.Pelosi jau balandžio mėnesį norėjo prezidentui D.Trumpui pradėti apkaltą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
N.Pelosi jau balandžio mėnesį norėjo prezidentui D.Trumpui pradėti apkaltą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
N.Pelosi jau balandžio mėnesį norėjo prezidentui D.Trumpui pradėti apkaltą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
N.Pelosi jau balandžio mėnesį norėjo prezidentui D.Trumpui pradėti apkaltą.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 26, 2019, 10:35 PM

Iki 2020 metų JAV prezidento rinkimų liko vos 14 mėnesių, tačiau jie žada būti kaip niekad karšti perrinkimo siekiančiam D.Trumpui ir jį nuversti norintiems demokratams.

N.Pelosi teigia, kad prezidentas sulaužė priesaiką bandydamas prašyti Ukrainos paramos ir siekdamas pakenkti realiausiam savo varžovui 2020 metų rinkimuose Joe Bidenui.

„Prezidentas pažeidė konstituciją ir todėl privalo atsakyti už savo veiksmus. Niekas nėra aukščiau už įstatymą“, – sakė N.Pelosi.

Tiesa, šis dramatiškas demokratų kontroliuojamų Atstovų Rūmų lyderės žingsnis yra tik pirmas sudėtingo apkaltos proceso etapas ir vargu ar D.Trumpas bus nušalintas nuo pareigų. Tam reikia ir Senato pritarimo, tačiau jį į savo rankas smarkiai yra suėmusi Respublikonų partija.

D.Trumpas į tokius N.Pelosi kaltinimus atšovė, kad jie yra tik dar viena „raganų medžioklės nesąmonė“, o tai tik padidins jo perrinkimo galimybes.

„Tokia svarbi diena Jungtinėse Tautose, tiek daug darbo ir sėkmingų sprendimų, o demokratai ją turėjo specialiai sugadinti“, – pareiškė JAV lyderis.

N.Pelosi ir kiti demokratų lyderiai jau nuo šių metų balandį paviešintos specialiojo prokuroro Roberto Muellerio ataskaitos dėl Rusijos kišimosi į 2016 m. rinkimus norėjo, bet kartu ir vengė organizuoti prezidentui apkaltą, bandydami susitelkti į artėjančius rinkimus. Tačiau naujausi D.Trumpui pareikšti kaltinimai gerokai pakeitė situaciją.

D.Trumpas liepos 25-ąją kalbėdamas telefonu spaudė Ukrainos prezidentą Volodymyrą Zelenskį, kad jis pradėtų tyrimą dėl J.Bideno ir jo sūnaus Hunterio, kurie Rytų Europoje turėjo verslą, korupcinės veiklos.

Prie apkaltą remiančių demokratų dabar prisidėjo ir daugiau šio akibrokšto šalininkų.

D.Trumpas savo ruožtu paskelbė šio pokalbio stenogramą.

„Pamatysite, kad tai buvo labai draugiškas ir visiškai tinkamas pokalbis. Nebuvo jokio spaudimo ir, skirtingai nei yra linkę elgtis J.Bidenas ir jo sūnus, neskelbiau nieko, ką būtų galima pavadinti paslauga už paslaugą“, – tviteryje rašė D.Trumpas.

Tačiau stenograma prezidentui nieko gero nežada – jis pokalbio metu tikrai spaudė V.Zelenskį pasidomėti Bidenų veikla Ukrainoje.

„Jei gali, pažvelk į tai. Man tai skamba baisiai“, – su V.Zelenskiu kalbėjo D.Trumpas.

JAV apkaltos buvo organizuotos tik keliems prezidentams. Billas Clintonas ir Andrew Johnsonas buvo pripažinti kaltais, tačiau Senatas juos išteisino ir prezidentai galėjo baigti kadenciją. Tuo metu Richardas Nixonas iš pareigų pasitraukė pats dar prieš balsavimą.

B.Clintono apkaltos atveju respublikonai 1998-aisiais patyrė dvigubą pralaimėjimą – tų metų rinkimuose jie prarado turėtą Atstovų Rūmų kontrolę.

Dėl šios priežasties ne visi demokratai palaiko apkaltos D.Trumpui organizavimą. Kongreso narys Jeffas van Drew tvirtino, kad tai tik atitrauks demokratus nuo pasirengimo artėjantiems rinkimams ir padidins šalyje esantį visuomenės susiskaldymą.

Aišku viena: JAV politikai žengia į, jų pačių žodžiais tariant, neištyrinėtus vandenis – apkalta gali pakeisti visuomenės nuomonę apie D.Trumpą ir priversti jį pasekti R.Nixono keliu.

Tačiau šis bumerangas gali smogti ir jį metusiems demokratams – jie tik prisidarytų didelių bėdų ir padėtų D.Trumpui laimėti dar 4 metus valdžioje.

Parengta pagal „The Guardian“, ELTA inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.