Minint J. Khashoggi nužudymo metines aktyvistai reikalauja teisingumo

Tarptautinės žmogaus teisių organizacijos trečiadienį pareikalavo teisingumo už Saudo Arabijos žurnalisto Jamalo Khashoggi nužudymą, teigdamos, kad praėjus metams po žiaurios žmogžudystės Rijadas vis dar neužtikrino jokios „prasmingos atskaitomybės“.

 Aktyvistai taip pat pareikalavo, kad karalystė paleistų daugybę kalinamų vyriausybės kritikų.<br> Sipa Press/Scanpix nuotr.
 Aktyvistai taip pat pareikalavo, kad karalystė paleistų daugybę kalinamų vyriausybės kritikų.<br> Sipa Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 2, 2019, 4:37 PM

Aktyvistai taip pat pareikalavo, kad karalystė paleistų daugybę kalinamų vyriausybės kritikų.

JAV laikraščiui „The Washington Post“ straipsnius rašęs J. Khashoggi 2018 metų spalio 2 dieną buvo nužudytas Saudo Arabijos konsulate Stambule, o jo palaikai buvo supjaustyti. Įtariama, kad šią operaciją įvykdė 15 iš Rijado atskridusių agentų. Žurnalisto palaikai taip ir nebuvo rasti.

Saudo Arabijoje šiuo metu teisiami 11 įtariamųjų; penkiems iš jų gresia mirties bausmė. Vis tik teismo posėdžiai vyksta už uždarų durų, o kaltinamųjų vardai neviešinami.

„Saudo Arabijos valdžia užkerta kelią prasmingai atskaitomybei už J. Khashoggi nužudymą“, – rašoma organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) pareiškime.

Ši Niujorke įsikūrusi grupė sukritikavo karalystę faktiškai valdančio sosto įpėdinio princo Mohammedo bin Salmano neseniai išsakytus komentarus, kai šis prisiėmė kolektyvinę atsakomybę už žurnalisto nužudymą, bet paneigė esąs asmeniškai atsakingas už žmogžudystę.

„Jeigu jis nusiteikęs rimtai, sosto įpėdinis princas ir jo vyriausybė turėtų užtikrinti vykstančio teismo proceso skaidrumą ir atskleisti viską, ką žino apie J. Khashoggi nužudymo planavimą, įvykdymą ir padarinius“, – nurodė HRW direktorė Vidurio Rytams Sarah Leah Whitson.

Tuo metu „Amnesty International“ pareiškė, jog princo Mohammedo „visos atsakomybės“ prisiėmimas teliks viešųjų ryšių akcija, nebent nedelsiant būtų imtasi konkrečių veiksmų.

Šios organizacijos Artimųjų Rytų tyrimų skyriaus direktorė Lynn Maalouf (Lin Maluf) paragino Rijadą „greitai ir nevaržomai įsileisti į šalį nepriklausomų žmogaus teisių padėties stebėtojų, tai pat leisti jiems dalyvauti vykstančiame teismo procese ir viešai jį nušviesti“.

Savo laiške Saudo Arabijos karaliui Salmanui Vienoje įsikūręs Tarptautinis spaudos institutas paragino atlikti skaidrų tyrimą dėl asmenų, prisidėjusių prie J. Khashoggi nužudymo.

„Kaip ir rekomendavo JT specialusis pranešėjas, vyriausybė turėtų paremti JV vadovaujamą papildomą kriminalinį tyrimą ir surengti skaidrų bylų peržiūrėjimą, pasitelkdama tarptautinės bendruomenės pastangas, palaikymą ir stebėseną“, – pažymėjo institutas.

Makabriškos J. Khashoggi nužudymo detalės, atskleistos daugiausia šaltinių Turkijoje, išprovokavo pasipiktinimą visame pasaulyje, o M. bin Salmano reputacija smarkiai pašlijo.

Pernai dešimtys stambių korporacijų vadovų boikotavo princo surengtą svarbią verslo konferenciją „Future Investment Initiative“.

Tačiau nuo to laiko pasipiktinimas nuslūgo, o tokios tarptautinės bendrovės kaip „Goldman Sachas“, „JPMorgan Chase“ ir „Citigroup“ į šių metų renginį ruošiasi nusiųsti aukščiausio lygio vadovų, pranešė „The Washington Post“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.