JT ruošiasi blogiausiam scenarijui dėl gresiančio turkų puolimo Sirijoje

Jungtinės Tautos pirmadienį pareiškė „besiruošiančios blogiausiam“ scenarijui Sirijos šiaurės rytuose, Jungtinėms Valstijoms paskelbus, kad netrukdys Turkijai vykdyti karines operacijas tame regione.

  Šis žingsnis žymi reikšmingą JAV politikos pokytį ir iš esmės reiškia, kad Vašingtonas nusigręžia nuo kurdų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
  Šis žingsnis žymi reikšmingą JAV politikos pokytį ir iš esmės reiškia, kad Vašingtonas nusigręžia nuo kurdų.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 7, 2019, 2:01 PM, atnaujinta Oct 7, 2019, 4:13 PM

„Nežinome, kas nutiks... ruošiamės blogiausiam“, – Ženevoje sakė JT humanitarinių reikalų koordinatorius Sirijai Panas Mumcis ir pabrėžė, kad yra „daug neatsakytų klausimų“ apie galimus šių operacijų padarinius.

Jis pridūrė, kad JT „palaiko kontaktą su visomis [konflikto] šalimis“ Sirijoje.

Visgi P. Mumcis leido suprasti, kad jo biuras nebuvo iš anksto perspėtas apie JAV sprendimą atitraukti Sirijos šiaurėje esančias savo pajėgas nuo Turkijos sienos. Šis žingsnis žymi reikšmingą JAV politikos pokytį ir iš esmės reiškia, kad Vašingtonas nusigręžia nuo kurdų, kurie ilgą laiką buvo pagrindiniai amerikiečių sąjungininkai kovoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IV). 

Anot P. Mumcio, JT prioritetas yra užtikrinti, kad tikėtinas Turkijos puolimas nepriverstų savo namų palikti dar daugiau žmonių, kad nebūtų varžomos galimybės gyventojams gauti humanitarinę pagalbą ir kad nebūtų ribojama jų judėjimo laisvė.

P. Mumcis patikino, jog Jungtinės Tautos yra parengusios neatidėliotinų priemonių planą karinės operacijos atveju, bet „tikisi, kad neteks juo pasinaudoti“.

Turkija pastarosiomis savaitėmis telkė pasienyje papildomą kontingentą, o prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmadienį pareiškė, kad  šalies kariuomenė yra pasirengusi bet kurią akimirką pradėti operacijas prieš kurdų kovotojus Sirijoje. 

Turkijos užsienio reikalų ministras Mevlutas Cavusoglu savo ruožtu sakė, kad Ankara „pasiryžusi užtikrinti šalies saugumą, išvalydama šį regioną nuo teroristų“. Jis turėjo omenyje kurdų vadovaujamas Sirijos demokratines jėgas (SDF), kurias Ankara laiko teroristine organizacija.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas pirmadienį pareiškė, kad amerikiečių pajėgoms pasitraukus iš Turkijos pasienio su Sirija regionas turės „išspręsti situaciją“, o jo šaliai esą reikia atsikratyti „absurdiškų nesibaigiančių karų“.

Apie JAV pajėgų pasitraukimą iš Sirijos šiaurės buvo paskelbta vėlai sekmadienį, ir tai yra didelis politikos pokytis, kuriuo faktiškai apleidžiami kurdai, pagrindiniai Vašingtono sąjungininkai ilgus metus besitęsiančioje kovoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IV).

„Turkija, Europa, Sirija, Iranas, Irakas, Rusija ir kurdai dabar turės išspręsti situaciją ir [nuspręsti], ką jie nori daryti su sulaikytais IV kovotojais savo „kaimynystėje“, – parašė D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“.

„Mums metas atsikratyti tų absurdiškų nesibaigiančių karų, daugelis kurių yra gentiniai, ir sugrąžinti mūsų karius namo. Kovosime ten, kur naudinga mums, ir kovosime tik iki pergalės“, – pridūrė jis.

JAV senatorius Lindsey Grahamas, svarbus prezidento Donaldo Trumpo sąjungininkas, pirmadienį pareiškė, kad žada kreiptis į Kongresą prašydamas atšaukti šalies vadovo sprendimą išvesti amerikiečių karius iš Sirijos pasienio su Turkija.

Galingo Senato Teismų komiteto pirmininkas ir vienas ištikimiausių D. Trumpo šalininkų Kapitolijuje L. Grahamas apibūdino prezidento žingsnį „bręstančia tragedija“, kuri būtų „dėmė Amerikos garbei už kurdų apleidimą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.