Turkija pradėjo operaciją prieš kurdus: Damaskas žada atsaką

Ankara pranešė pradėjusi operaciją prieš kurdus, Turkijos pajėgos jau kirto sieną. Apie tai pranešė Turkijos prezidentas Recepas Tayypas Erdoganas.

 Turkija pradėjo puolimą prieš kurdus. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Turkija pradėjo puolimą prieš kurdus. <br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Sirijos vyriausybė pasiryžusi ir pasirengusi priešintis Turkijos puolimui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Sirijos vyriausybė pasiryžusi ir pasirengusi priešintis Turkijos puolimui.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Kurdai tikino, kad pasitraukus JAV kariams jų teritorijos virs mūšio lauku.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Kurdai tikino, kad pasitraukus JAV kariams jų teritorijos virs mūšio lauku.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Turkija pradėjo puolimą prieš kurdus. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Turkija pradėjo puolimą prieš kurdus. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 9, 2019, 3:13 PM, atnaujinta Oct 9, 2019, 5:49 PM

„Turkų ginkluotosios pajėgos ir Sirijos nacionalinė armija (Ankaros remiamos sukilėlių grupuotės) pradėjo operaciją „Taikos šaltinis“ šiaurės Sirijoje“, – parašė prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“.

Pasak jo, puolimas vykdomas prieš Sirijos šiaurėje veikiančius kurdų ir džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IV) kovotojus.

„Mūsų misija yra užkirsti kelią teroro koridoriaus kūrimui palei mūsų pietinę sieną, taip pat užtikrinti taiką rajone“, – teigė R. T. Erdoganas.

Tuo metu kurdų kovotojai skelbė, kad virš jų kontroliuojamos teritorijos jau skraido kariniai lėktuvai. 

CNN praneša ir apie pirmuosius sprogimus. Jie užfiksuoti šiaurės rytų Sirijoje esančiame Ras al Aino mieste.

Pasak reporterio, virš pasienyje esančio Ras al Aino pakilo baltų dūmų debesis ir skriejo kariniai lėktuvai, o dešimtys civilių mėgino pabėgti.

Tuo metu JAV remiamų kurdų pajėgų šiaurės Sirijoje atstovas pareiškė, kad turkų kariniai lėktuvai ėmė taikytis į „civilių rajonus“.

Sirijos demokratinių jėgų (SDF) atstovas Mustafa Bali sako, kad antskrydžiai sukėlė „didžiulę paniką regiono žmonių gretose“.

„Turkų kariniai lėktuvai surengė oro smūgių... Ras al Aino rajone pasienyje“, – pranešė karą Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris trečiadienį pareikalavo, kad Turkija nutrauktų savo karinę operaciją prieš kurdų kovotojus šiaurės Sirijoje, perspėdamas Ankarą, kad Bendrija nemokės už vadinamąją „saugumo zoną“, kuri gali būti sukurta.

„Raginu Turkiją ir kitus veikėjus susilaikyti ir nutraukti operacijas, kurios jau vyksta šiuo metu, kai mes kalbame“, – sakė J.-C. Junckeris Europos Parlamente.

Damaskas trečiadienį pažadėjo atsakyti į Turkijos planuojamą įsiveržimą į Sirijos šiaurės rytus, smerkdamas Ankaros „priešiškus ketinimus“.

Sirijos vyriausybė „pasiryžusi ir pasirengusi visomis teisėtomis priemonėmis priešintis Turkijos puolimui“, valstybinei naujienų agentūrai SANA pareiškė vienas šaltinis Užsienio reikalų ministerijoje, pasmerkęs Ankaros „karingus pareiškimus, priešiškus ketinimus... ir karinių pajėgų telkimą“ pasienyje.

Reiškia susirūpinimą

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas yra labai susirūpinęs dėl Turkijos kariuomenės operacijos kurdų pajėgų kontroliuojamuose Sirijos šiauriniuose rajonuose, trečiadienį pranešė prezidentūra.

E. Macronas pirmadienį priėmė Sirijos kurdų pareigūną Ilhamą Ahmedą Eliziejaus rūmuose, kad „parodytų, jog Prancūzija palaiko Sirijos demokratines jėgas (SDF), nes jos yra partnerės kovoje su „Daesh“ (džihadistų grupuote „Islamo valstybė“), ir mes esame labai susirūpinę dėl galimos Turkijos operacijos Sirijoje“, – sakė prezidentūros patarėjas naujienų agentūrai AFP.

Tuo metu Turkijos lyderis Recepas Tayyipas Erdoganas trečiadienį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui pareiškė, kad Turkijos puolimas prieš kurdų pajėgas šiaurės Sirijoje padės užtikrinti „taiką ir stabilumą“ šioje karo draskomoje šalyje.

Šis pareiškimas pasirodė tarptautinei bendruomenei reiškiant susirūpinimą, kad Turkijos planuojama operacija dar labiau destabilizuos situaciją regione.

„Per pokalbį telefonu prezidentas sakė, kad planuojama karinė operacija į rytus nuo Eufrato prisidės prie taikos ir stabilumo Sirijoje ir palengvins kelią politinio sprendinio link“, – turkų prezidentūros pareiškime cituojamas jos atstovas.

„Ši operacija bus svarbi operacija regiono stabilumui ir saugumui“, – sakė turkų diplomatijos vadovas žurnalistams Alžyre.

„Dėl jos bus įmanomas savanoriškas pabėgėlių, kurie įsikūrė Turkijoje ir regione, sugrįžimas. Vieninteliai mūsų taikiniai yra ten esantys teroristai ir taip mes smarkiai prisidėsime prie Sirijos teritorinio vientisumo“, – tvirtino jis.

Aštuonerius metus besitęsiančio Sirijos pilietinio karo pradžioje kurdų pajėgos užėmė šalies šiaurinius ir rytinius rajonus, kur įsteigė savo autonomines valdžios institucijas.

2014 metais džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IV) pradėjus siaubti regioną, šios grupuotės įnirtingai gynė savo žemes ir tapo JAV vadovaujamos koalicijos pagrindiniais kariniais partneriais toje Sirijos dalyje.

Ankara griežtai smerkė Vašingtono paramą Sirijos kurdų pajėgoms, kurias ji laiko uždraustos Kurdistano darbininkų partijos (PKK), nuo 1984-ųjų tęsiančios kruviną sukilimą Turkijos pietryčiuose, teroristine atšaka.

Damaskas nepritaria kurdų savivaldai ir nori atkurti centrinės vyriausybės institucijų darbą jų kontroliuojamose teritorijose.

Kurdai siekia apsaugos nuo Turkijos ilgai ruošiamo įsiveržimo. Jų pozicijos susilpnėjo Vašingtonui nusprendus išvesti didžiąją dalį savo karių po to, kai kovą iš IV buvo atkovoti „kalifato“ likučiai – taigi, kurdų vadovaujamas aljansas pradėjo derėtis su Damasku. Tačiau šis dialogas kol kas nedavė vaisių.

Ankara jau du kartus siuntė savo pajėgas per Sirijos sieną. Vėliausias iš šių puolimų buvo surengtas 2018 metais. Tuomet turkų kariai ir juos palaikantys sirų sukilėliai užėmė kurdų kontroliuotą šiaurės vakarinį Afrino anklavą.

Sulaukė priekaištų

Apie tai, kad pradės karinę operaciją prieš kurdus, Turkija pranešė po R.T.Erdogano pokalbio su JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Pastarasis pareiškė išvesiantis savo karius iš kurdų kontroliuojamos Sirijos teritorijos. Kurdai buvo JAV sąjungininkai kovoje su IV. 

Nors D.Trumpas aistringai gynė savo sprendimą pasitraukti iš Sirijos, priekaištų jis sulaukė tiek iš savo oponentų, tiek iš bendražygių.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi pareiškė, kad D.Trumpo sprendimas yra pavojingas signalas Iranui ir Rusijai, taip pat JAV sąjungininkėms.

Respublikonas senatorius Lindsey Grahamas, nors įprastai palaiko D.Trumpą, pareiškė, kad sieks Turkijos narystės NATO sustabdymo, jei Ankara pradės puolimą prieš kurdų pajėgas.

Nerimaujama ir dėl to, koks likimas lauks SDF prižiūrimų kalėjimų ir neformalių gyvenviečių, kuriose gyvena tūkstančiai IV džihadistų ir jų šeimų narių, jei turkai puls kurdus. Taip pat baiminamasi naujos humanitarinės krizės.

Pasiuntė perspėjimą

Po pažertų priekaištų D.Trumpo administracija tikino, kad JAV neremia Turkijos puolimo prieš kurdus.

„Paaiškėjo, kad turkai ruošiasi karinei operacijai, galbūt drauge ir pabėgėlių perkėlimui. Prezidentas aiškiai pasakė, kad JAV neremia Turkijos operacijos Šiaurės Sirijoje. Jokios amerikiečių pajėgos prie to neprisidės“, – tikino D.Trumpo administracija.

Pentagonas, išreikšdamas nepritarimą Turkijos veiksmams, baigė dvi savaites trukusius pasitikėjimo stiprinimo veiksmus, per kuriuos JAV ir Turkijos oro pajėgos bendradarbiavo vykdant antiteroristines operacijas.

Maža to, JAV prezidento administracija pareiškė, kad amerikiečių kariai nepaliks Sirijos, tik maždaug 50–100 jų atsitrauks 30 kilometrų nuo Turkijos sienos, kur pastaroji ir nori įrengti saugumo zoną.

Tiesa, pats Amerikos prezidentas kalbėjo, kad jo šalies kariams laikas grįžti namo.

Galiausiai perspėjimą Turkijai pasiuntė ir pats D.Trumpas.

„Kaip jau anksčiau sakiau, jeigu Turkija padarys ką nors, kas, mano didžiule ir neprilygstama išmintimi, atrodys kaip ribos peržengimas, aš visiškai sunaikinsiu jos ekonomiką“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė D.Trumpas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.