Naujas Kremliaus būdas kovoti su oponentais – pažangios technologijos

Rusijos žmogaus teisių aktyvistai pradėjo kovą prieš naują Maskvos valdžios žingsnį – veidų atpažinimo įrangos naudojimą. Teigiama, kad taip Kremlius mėgina pažaboti visus reiškiančius kitokią nuomonę.

A.Popova nubausta 2018 metais.
A.Popova nubausta 2018 metais.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 9, 2019, 9:43 PM

Advokatė ir moterų teisių aktyvistė Aliona Popova tvirtino, kad pradėti šią kovą prieš Maskvos valdžią ją paskatino tai, jog pati nukentėjo nuo veidų atpažinimo technikos.

Moteris 2018-ųjų balandį protestavo prieš vieną įstatymų leidėją, kuriam buvo pareikšti kaltinimai seksualiai priekabiavus prie moterų.

Ji buvo surasta per veidus atpažįstančias kameras ir galiausiai sulaukė 20 tūkst. rublių (280 eurų) baudos, nes pažeidė Rusijos susirinkimų viešojoje vietoje įstatymą.

„Jau tuomet svarsčiau pradėti šią kampaniją, tačiau laukiau“, – teigė A.Popova.

Per kelerius praėjusius metus Rusija itin pasistūmėjo į priekį diegdama veidų atpažinimo techniką. 2017 metais sostinėje buvo įrengta 3 tūkst. veidus atpažįstančių ir informaciją kaupiančių kamerų.

Technologija išbandyta per pasaulio futbolo čempionatą. Iki šių metų pabaigos 40 proc. iš Maskvoje esančių 162 tūkst. vaizdo stebėjimo kamerų galės atpažinti veidus.

„Net jei pralaimėsime šią bylą, eisime toliau ir sieksime uždrausti šios technologijos naudojimą visos šalies mastu“, – kalbėjo A.Popova.

Moteris sukūrė veidų atpažinimo technologiją uždrausti reikalaujančią peticiją. Ją per pirmą parą pasirašė per tūkstantį žmonių.

Cenzūrą Rusijoje stebinti organizacija „Roskomsvoboda“ paragino uždrausti veidų atpažinimo technologijos naudojimą, kol valdžia neužtikrins žmonių saugumo ir nebus paviešinta visa informacija šia tema.

Vyriausybė tvirtino, kad veidų atpažinimo technika naudojama tik nusikaltėliams ieškoti, tačiau priešingai tvirtinti gali ne tiktai A.Popova, bet ir daugelis šią vasarą protestuose dalyvavusių rusų.

Septyniems žmonėms buvo paskirtos laisvės atėmimo bausmės. Viačeslavas Abaničevas tvirtino, kad jo sūnus buvo įkalintas mėnesiui, nors per protestą į pareigūnus paleido tik popierinį puodelį. Pareigūnai vaikiną atpažino mieste pasitelkę įrengtas kameras ir vėliau sulaikė.

„Tai labai pažangi technologija, galinti padėti sučiupti nusikaltėlius, bet baimę kelia tai, kad kartu galima nuolatos stebėti visus žmones“, – tvirtino V.Abaničevas.

Parengta pagal „Radio Free Europe“/„Radio Liberty“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.