JAV perėmė iš Sirijos kurdų du svarbius džihadistus

JAV perėmė iš Sirijos kurdų du svarbius jų laikytus džihadistus, kuriuos išgabeno iš šalies, trečiadienį pranešė vienas gynybos pareigūnas.

 JAV perėmė iš Sirijos kurdų du svarbius jų laikytus džihadistus, kuriuos išgabeno iš šalies, trečiadienį pranešė vienas gynybos pareigūnas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 JAV perėmė iš Sirijos kurdų du svarbius jų laikytus džihadistus, kuriuos išgabeno iš šalies, trečiadienį pranešė vienas gynybos pareigūnas.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 10, 2019, 8:54 AM, atnaujinta Oct 10, 2019, 11:15 AM

Žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad šie džihadistai yra liūdnai pagarsėję britų kovotojai, praminti „bitlais“.

Turkijos pradėtas puolimas prieš Sirijos kurdų pajėgas, kurios padėjo JAV kovoti su „Islamo valstybe“ (IS), privertė nuogąstauti, kad kurdų sučiupti ir laikomi kovotojai gali pabėgti ir atkurti grupuotę.

„Galiu patvirtinti, kad perėmėme iš (kurdų vadovaujamų) SDF (Sirijos demokratinių jėgų) du labai vertingus ISIS (IS) individus“, – sakė JAV gynybos pareigūnas, nesutikęs skelbti savo pavardės.

„Jie išgabenti iš Sirijos ir yra saugioje vietoje. Juos laiko kariškiai pagal karo teisę“, – pridūrė jis.

JAV žiniasklaidos pranešimuose sakoma, kad šie du džihadistai priklausė itin smurtingai keturių britų kuopelei, kuri per IS galios piką Sirijoje ir Irake grobė ir kankino užsieniečius, tarp jų žurnalistus.

Vienas šios kuopelės narys buvo nukautas per smūgį iš drono , o ketvirtas dėl kaltinimų terorizmu kalinamas Turkijoje.

„Ypatingai blogi“

Minima kuopelė yra kaltinama maždaug 20 įkaitų pagrobimu ir nužudymu nukertant galvas. Tarp šių aukų yra amerikiečių žurnalistas Jamesas Foley, tokiu būdu nužudytas 2012 metais.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas anksčiau sakė, jog Vašingtonas imasi veiksmų, kad per Turkijos puolimą negalėtų pabėgti ypač pavojingi IS kovotojai.

„Išgabename kai kuriuos iš pavojingiausių ISIS kovotojų ir vežame juos į kitas vietas, kur saugu, – Baltuosiuose rūmuose sakė D. Trumpas. – Paėmėme tam tikrą skaičių ISIS kovotojų, kurie yra ypatingai blogi, ir norėjome užtikrinti, kad nieko jiems nenutiktų kalbant apie ištrūkimą.“

Šiuo žingsniu sprendžiamas vienas iš didžiausią susirūpinimą keliančių klausimų, D. Trumpui uždegus žalią šviesą Turkijos puolimui Sirijoje, kurios kurdus, ilgamečius amerikiečių partnerius mūšio laukuose, Vašingtono sąjungininkė Ankara laiko teroristine grėsme.

SDF laiko maždaug 10 tūkst. sučiuptų IS kovotojų, tarp jų – maždaug 2 tūkst. užsieniečių, kurių daugelis yra iš Europos šalių, atsisakiusių juos priimti atgal.

D. Trumpas sakė, kad kurdai vis dar saugo daug IS kovotojų, bet pridūrė, kad dabar už juos bus atsakinga Turkija.

„Jei kurdai nesaugos, saugos Turkija. Jie ne mažiau nei mes nenori, kad šie žmonės ištrūktų“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.