Libano prezidentas sako esąs pasiruošęs susitikti su protestuotojais

Libano prezidentas Michelis Aounas ketvirtadienį prabilo apie padėtį šalyje, jau savaitę krečiamoje beprecedenčių masinių protestų, ir išreikškė norą susitikti su demonstrantais.

 Aktyvistai reiškia nepasitenkinimą dėl kasdienių problemų, tokių kaip prasta sveikatos priežiūra ir energijos tiekimo pertrūkiai. <br> AFP/Scanpix nuotr.
 Aktyvistai reiškia nepasitenkinimą dėl kasdienių problemų, tokių kaip prasta sveikatos priežiūra ir energijos tiekimo pertrūkiai. <br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 24, 2019, 5:44 PM

„Esu pasiruošęs susitikti su jūsų atstovais... ir išklausyti jūsų reikalavimus“, – pažymėjo jis, skaitydamas per televiziją transliuotą trumpą kalbą. Tai buvo pirmieji jo vieši pasisakymai nuo kasdienių protestų pradžios spalio 17 dieną.

Jis taip pat neatmetė galimybės pertvarkyti ministrų kabinetą.

„Būtina peržiūrėti dabartinę padėtį vyriausybėje, kad vykdomoji valdžia galėtų tęsti savo pareigas“, – pabrėžė valstybės vadovas.

Ministras pirmininkas Saadas Hariri pasveikino tokį raginimą socialiniame tinkle „Twitter“.

Libane prezidentas nekontroliuoja vyriausybės politikos, nors M. Aouno partija – daugiausia krikščioniškas Laisvas patriotinis judėjimas – daro didelę įtaką S. Hariri suformuotoje valdančiojoje koalicijoje.

Protestuotojai Beirute ir kituose miestuose išjuokė M. Aouno pasakytą kalbą.

Aktyvistai reiškia nepasitenkinimą dėl kasdienių problemų, tokių kaip prasta sveikatos priežiūra ir energijos tiekimo pertrūkiai. Jie taip pat ragina pertvarkyti teokratinę politinę sistemą, kurią laiko korumpuota ir neveiksminga.

S. Hariri pirmadienį pristatė reformų paketą, be kita ko, numatantį ministrų atlyginimų mažinimą, tačiau taikūs mitingai vis tiek tęsiasi Beirute ir kituose didmiesčiuose.

„Patvirtintas reformų dokumentas bus pirmasis žingsnis, norint išgelbėti Libaną ir įveikti finansinio bei ekonominio žlugimo šmėklą“, – teigė M. Aounas.

„Tai buvo pirmasis jūsų laimėjimas, nes padėjote pašalinti [dokumentui] iškilusias kliūtis, ir jis buvo priimtas rekordine sparta“, – kreipdamasis į protestuotojus pareiškė prezidentas.

Valstybės vadovas taip pat paragino demonstrantus prisidėti prie kovos su korupcija.

„Kiekvienas viešųjų lėšų pavogęs asmuo turėtų būti patrauktas atsakomybėn, tačiau svarbu, kad jo religinė grupė jo aklai negintų“, – sakė jis.

Dešimtys protestuotojų, kurie klausėsi kalbos per garsiakalbius už parlamento ribų, pradėjo švilpti ir vėl paragino imtis esminių reformų, informavo vienas naujienų agentūros AFP korespondentas.

Vienas iš protestuotojų, Rabahas Shahrouras, sakė, kad jam atsibodo metų metus girdėti tas pačias kalbas.

„Tikėjomės, kad jis suteiks mums šiek tiek vilties“, – prezidento kreipimąsi komentavo vyras.

„Deja, prezidentas šiandien kalbėjo abstrakcijomis. Šias bendrybes girdime jau trejus metus – jos nedavė jokių vaisių“, – piktinosi demonstrantas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.