Kalifornijoje siaučiant gaisrams dar daugiau gyventojų gali likti be elektros

Kalifornijoje toliau siaučiant miškų gaisrams, kurių vieną galėjo sukelti aukštos įtampos perdavimo linija, reiškiamos abejonės elektros kompanijos „Pacific Gas & Electric“ (PG&E) gaisrų prevencijos strategija, o kompanija gali būti priversta jau šį savaitgalį atjungti elektrą dar daugiau vartotojų – milijonams gyventojų.

Kalifornijoje toliau siaučia miškų gaisrai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kalifornijoje toliau siaučia miškų gaisrai.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Kalifornijoje toliau siaučia miškų gaisrai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Kalifornijoje toliau siaučia miškų gaisrai.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 26, 2019, 12:09 PM

Pakartotiniai elektros atjungimai ir dar didesnių bei ilgesnių atjungimų perspektyva užtraukė kompanijai gubernatoriaus ir eilinių vartotojų pyktį.

„Mes juos patrauksim atsakomybėn“, – perspėjo gubernatorius Gavinas Newsomas, kuris ne kartą griežtai kritikavo PG&E – didžiausią šalyje elektros tiekimo kompaniją – dėl to, ką vadina ilgais prasto tvarkymosi ir nepakankamų investicijų metais.

Per pastarąsias dvi savaites PG&E du kartus atjungė elektrą dideliuose rajonuose Kalifornijos šiaurinėje ir centrinėje dalyse, kad sumažintų atvejų, kai gaisrus sukelia jos įranga, riziką. Anksčiau šį mėnesį be elektros liko beveik 2 mln. žmonių, o šią savaitę – pusė milijono.

Tačiau PG&E sprendimas uždaryti elektros energijos paskirstymo, o ne tolimojo perdavimo linijas, šįkart galbūt davė priešingą rezultatą: manoma, kad perdavimo linijos gedimas galėjo sukelti gaisrą netoli Sonomos apygardos vynininkystės miesto Geizervilio.

Sudegė mažiausiai 49 pastatai ir 65 kvadratinių kilometrų plotas, buvo nurodyta evakuotis maždaug 2 tūkst. žmonių. Apie rimtus sužalojimus nepranešama.

Pasak PG&E, 230 kilovoltų perdavimo linijoje netoli Geizervilio vėlų trečiadienio vakarą įvyko gedimas, o po kelių minučių netoliese įsiplieskė gaisras. Ant vieno iš elektros perdavimo linijos stulpų rastas nutrūkęs sujungiamasis laidas.

Sinoptikams šį savaitgalį prognozuojant pavojingai stiprų vėją, bendrovė panešė planuojanti nutraukti elektros tiekimą dar daugiau nei 2 mln. žmonių visame regione. Jie elektros neturės nuo šeštadienio popietės, galbūt dvi dienas.

Tuo metu ugniagesiai kovojo su liepsnomis tiek Kalifornijos šiaurėje, tiek pietuose: Sonomos apygardos vynuogynuose ir Santa Klaritoje netoli Los Andželo. Pastarasis gaisras, įpliekstas gūsingo vėjo, sunaikino mažiausiai šešis namus;, maždaug 50 tūkst. gyventojų nurodyta evakuotis.

Galimas ryšis tarp Geizervilio gaisro ir PG&E perdavimo linijos gedimo priminė pernai Kalifornijos valstijos Paradaiso miestą nusiaubusį gaisrą, nusinešusį 85 žmonių gyvybes ir sunaikinusį tūkstančius namų. Valstijos pareigūnai nustatė, kad šį gaisrą – pražūtingiausią JAV per pastarąjį šimtmetį – sukėlė PG&E perdavimo linija.

Pasak Stanfordo universiteto klimato ir energetikos programos direktoriaus Michaelo Waros, šią savaitę sugedusi linija yra naujesnė ir turėjo būti patikimesnė. Jo manymu, po linijos gedimo PG&E bus atsargesnė, o tai reiškia, kad dar daugiau vartotojų bus nutrauktas elektros tiekimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.