D. Trumpas patvirtino: žuvo „Islamo valstybės“ lyderis A. B. al-Baghdadi

„Islamo valstybės“ (IV) lyderis Abu Bakras al-Baghdadi žuvo Jungtinių Valstijų karinės operacijos, vykusios Sirijos Idlibo regione, metu, sekmadienį pranešė JAV žiniasklaida, o vėliau patvirtino ir JAV vadovas Donaldas Trumpas.

A. B. al-Baghdadžio buvo ilgai ieškota, kadangi per pastaruosius kelis metus keletą kartų jau buvo pranešta apie jo mirtį.<br>Scanpix/AFP nuotr.
A. B. al-Baghdadžio buvo ilgai ieškota, kadangi per pastaruosius kelis metus keletą kartų jau buvo pranešta apie jo mirtį.<br>Scanpix/AFP nuotr.
A. B. al-Baghdadžio buvo ilgai ieškota, kadangi per pastaruosius kelis metus keletą kartų jau buvo pranešta apie jo mirtį.<br>Scanpix/AFP nuotr.
A. B. al-Baghdadžio buvo ilgai ieškota, kadangi per pastaruosius kelis metus keletą kartų jau buvo pranešta apie jo mirtį.<br>Scanpix/AFP nuotr.
A. B. al-Baghdadžio buvo ilgai ieškota, kadangi per pastaruosius kelis metus keletą kartų jau buvo pranešta apie jo mirtį.<br>Scanpix/AFP nuotr.
A. B. al-Baghdadžio buvo ilgai ieškota, kadangi per pastaruosius kelis metus keletą kartų jau buvo pranešta apie jo mirtį.<br>Scanpix/AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 27, 2019, 8:48 AM, atnaujinta Oct 27, 2019, 10:24 PM

„Nusikaltėlis, kuris taip stengėsi įbauginti kitus, paskutines savo minutes praleido apimtas baimės, panikos ir siaubo. Išsigandęs, kad artinasi Amerikos pajėgos“, – sakė D.Trumpas.

Iš Baltųjų rūmų į tautą per televiziją kreipdamasis D. Trumpas pranešė, kad per reidą, kuris pasibaigė A. B. al-Baghdadi įspeitimu tunelyje, žuvo ir „didelis skaičius“ „Islamo valstybės“ kovotojų.

„Jis detonavo savo liemenę ir nusižudė, – pranešė D. Trumpas. – Jis mirė atsidūręs akliname tunelyje, žliumbdamas, verkdamas ir klykdamas visą kelią.“

Kartu su juo žuvo ir trys jo vaikai, sekmadienį pranešė Jungtinių Valstijų prezidentas.

Jo teigimu, reidas, kuriam įvykdyti teko sraigtasparniu skristi daugiau nei valandą į abi puses iš neįvardintos bazės, buvo įvykdytas padedant Rusijai, Sirijai, Turkijai ir Irakui.

Specialiosios pajėgos „įvykdė pavojingą ir drąsų naktinį reidą šiaurės vakarų Sirijoje ir įvykdė savo misiją puikiai“, pareiškė D. Trumpas.

„Sprogimo metu jo kūnas buvo sumaitotas. Tunelis įgriuvo. Tačiau tyrimų rezultatai iš karto ir visiškai patvirtino jo tapatybę. Tai buvo jis. Banditas, kuris taip smarkiai stengėsi įbauginti kitus, paskutines savo gyvenimo akimirkas praleido jausdamas didžiulė baimę ir visišką paniką bei siaubą, baimindamasis jį persekiojusių amerikiečių pajėgų“, – Baltuosiuose rūmuose pranešė D. Trumpas.

Jo teigimu, per operaciją nežuvo nė vienas amerikietis karys.

Žiniasklaida pranešė anksčiau

Žiniasklaida, cituodama keletą vyriausybės šaltinių, pranešė, kad A. B. al-Baghdadi greičiausiai susisprogdino detonavęs savižudžio liemenę tuo metu, kai atakavo JAV specialiųjų operacijų pajėgos. Pareigūnai teigė, kad IV lyderis buvo slaptai planuojamos operacijos taikinys. Vėliau tai patvirtino ir JAV prezidentas D.Trumpas.

A. B. al-Baghdadi buvo ilgai ieškota, kadangi per pastaruosius kelis metus keletą kartų jau buvo pranešta apie jo mirtį. IV lyderis buvo 48 metų Irako pilietis, atsakingas už džihadistų judėjimo įtakos išplėtimą ir „kalifato“ teritorijos Sirijoje ir Irake įsteigimu.

Apie JAV vadovaujamos koalicijos prieš IV ilgai persekioto A. B. al-Baghdadi žūtį pastaraisiais metais buvo skelbiama kelis kartus, tačiau tie pranešimai nepasitvirtino.

Pareigūnai televizijos kanalui „ABC News“ pareiškė, jog šiuo metu atliekamas biometrinis patikrinimas, siekiant tvirtai nustatyti žuvusiųjų per reidą tapatybes.

Baltieji Rūmai vėlų šeštadienio vakarą pranešė, jog D. Trumpas sekmadienį 9 val. (15 val. Lietuvos laiku) paskelbs „svarbų pranešimą“, tačiau išsamesnės informacijos nepateikė.

Kiek anksčiau D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Ką tik įvyko kai kas labai svarbaus!“

Žuvo 9 žmonės

Per apšaudymą iš sraigtasparnių, kuris ankstų sekmadienio rytą buvo surengtas netoli vieno šiaurės vakarų Sirijos kaimo, kuriame buvo „su „Islamo valstybe“ (IV) pasivadinusiu džihadistų judėjimu susijusių grupuočių“, žuvo devyni žmonės, pranešė padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR).

Sraigtasparnių atakos taikiniais tapo namas ir automobilis Idlibo provincijos Barišos kaimo pakraštyje, pranešė organizacija..

SOHR vadovas Rami Abdelis Rahmanas pareiškė, jog sraigtasparniai greičiausiai priklausė JAV vadovaujamai karinei koalicijai, kuri kovoja su šia ekstremistų grupuote Sirijoje.

„Negalime patvirtinti ar paneigti, jog A. B. al Baghdadi buvo tame rajone“, – pridūrė jis.

Vienas Barišos pakraštyje įsikūrusios stovyklos perkeltiems asmenims gyventojas naujienų agentūrai AFP papasakojo, jog maždaug vidurnaktį išgirdo sraigtasparnių ūžesį. Tai, kas įvyko po to, jis pavadino koalicijos aviacijos smūgiais.

Jie „skrido labai žemai ir tarp žmonių sukėlė didžiulę paniką“, pareiškė Ahmedas Hassawi.

Per naują reidą šiaurės Sirijoje žuvo „Islamo valstybės“ atstovas spaudai

Per naują reidą šiaurės Sirijoje sekmadienį žuvo grupuotės „Islamo valstybė“ atstovas spaudai, pranešė vietos kurdų pareigūnas.

Su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs kurdų vadovaujamų Sirijos demokratinių pajėgų (SDF) narys patvirtino, kad „Islamo valstybės“ atstovas Abu Hassanas al-Muhajiras buvo nukautas. Prieš kurį laiką SDF vadas Mazloumas Abdi sakė, kad į šį džihadistą buvo taikomasi per pastarąjį reidą.

Apie jo žūtį pranešta praėjus kelioms valandoms po to, kai Jungtinės Valstijos patvirtino nukovusios „Islamo valstybės“ vadą Abu Bakrą al-Baghdadi.

„Al-Muhajiras, dešinioji Baghdadi ranka ir „Islamo valstybės“ atstovas spaudai, per koordinuotą SDF žvalgybos ir JAV kariuomenės operaciją buvo užpultas Ain al-Baidaho kaime netoli Jarabuluso“, – tviteryje parašė M. Abdi.

Šalys pasveikino

Kelių Vakarų valstybių vadovai sekmadienį pasveikino JAV prezidentą Donaldą Trumpą su „Islamo valstybe“ pasivadinusio džihadistų judėjimo lyderio Abu Bakro al-Baghdadi likvidavimu.

„Norėčiau pasveikinti prezidentą D. Trumpą su įspūdinga sėkme – „Islamo valstybės“ vadeivos al-Baghdadi likvidavimu“, – teigiama Izraelio premjero Benjamino Netanyahu pranešime.

Prancūzijos ginkluotųjų pajėgų ministrė Florence Parley taip pat dėl to išreiškė sveikinimus Vašingtonui ir pažadėjo, kad jos šalis tęs kovą su „Islamo valstybe“, „kartu su partneriais, prisitaikydama prie įvykių eigos regione“.

Jungtinės Karalystės ministras pirmininkas Borisas Johnsonas pareiškė, jog šio teroristų lyderio žūtis yra „svarbus žingsnis mūsų kovoje su terorizmu“. „Tačiau karas prieš „Islamo valstybę“ dar nelaimėtas“, – pabrėžė jis.

„Mes bendradarbiausime su koalicijos partneriais, kad kartą ir visiems laikams nutrauktume barbariškus „Islamo valstybės“ veiksmus“, – pridūrė B. Johnsonas.

Savo ruožtu Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu sekmadienį pasveikino Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo pranešimą apie „Islamo valstybės“ lyderio žūtį ir pavadino tai „svarbiu istoriniu įvykiu“.

Tačiau vizito Izraelio karinių oro pajėgų bazėje metu premjeras taip pat pažymėjo, kad „kova tęsias“.

Nurodė vietą

Irako žvalgybos tarnybos Jungtinių Valstijų pajėgoms nurodė ilgai besislapsčiusio „Islamo valstybės“ džihadistų judėjimo lyderio Abu Bakro al-Baghdadi (Abu Bakro Bagdadžio) buvimo vietą, sekmadienį pranešė šalies saugumo pajėgos.

Žurnalistams išplatintame pareiškime tarnybos nurodė, kad žvalgybos daliniai suformavo „specialią komandą“, kuri metus dirbo, kad susektų A. B. al-Baghdadi.

„Irako nacionalinė žvalgybos tarnyba, turėdama tikslios informacijos, nustatė „Daesh“ vadeivos A. B. al-Baghdadi slėptuvę“, – nurodoma pranešime, kuriame vartojamas arabiškas „Islamo valstybės“ akronimas.

Jame nurodoma, kad JAV įvykdė specialiąją operaciją Sirijos šiaurės vakaruose, „jos pagrindu“.

„Jos pagrindu, JAV pajėgos, bendradarbiaudamas su Italo žvalgyba, įvykdė karinę operaciją, kurie privedė prie A. B. al-Baghdadi ir su juos buvusių asmenų likvidavimo“, – nurodoma pranešime.

Karo nusikaltėlis

1971 metais į šiaurę nuo Bagdado esančioje Samaroje gimusio A. B. al Baghdadi tikrasis vardas yra Ibrahimas Awadas al Badri. Jo šeima buvo kilusi iš žemiausio visuomenės sluoksnio.

Kai JAV vadovaujamos pajėgos 2003 metais įsiveržė į Iraką, jis buvo suimtas ir laikomas amerikiečių įkurtame kalėjime. Manoma, kad ten jis subrendo kaip džihadistas.

Vėliau A. B. al Baghdadi aktyviai įsitraukė į „al Qaeda“ padalinio Irake veiklą ir galiausiai 2010 metais perėmė vadovavimą jam, o 2013-aisiais išplėtė šios grupuotės veiklą į karo krečiamą Siriją.

2014 metais A. B. al Baghdadi per pamokslą garsiojoje Mosulo Nurio mečetėje pasiskelbė IV užimtų teritorijų Irake bei Sirijoje „kalifu“.

Po to IV vadeiva dingo lyg į vandenį, tik kartais pasirodydavo pranešimų, kad jis žuvo arba buvo sunkiai sužeistas. Tai pelnė jam „Vaiduoklio“ pravardę.

Šių metų balandį jis pirmą kartą po penkerių metų pertraukos pasirodė propagandiniame vaizdo įraše, kuriame savo šalininkus paragino „keršyti“ už nužudytus IS narius.

Jungtinės Valstijos už informaciją, kuri padėtų sulaikyti A. B. al Baghdadi, siūlė 25 mln. JAV dolerių atlygį.

Pasak JAV valstybės departamento, IS, vadovaujant A. B. al Baghdadi, „buvo atsakinga už tūkstančių civilių Artimuosiuose Rytuose mirtis, įskaitant žiaurius daugybės civilių įkaitų iš Japonijos, Jungtinės Karalystės ir Jungtinių Valstijų nužudymus“.

„Jeigu A. B. al Baghdadi išties buvo Barišoje [kaimas Idlibo provincijoje], bus įdomu suprasti, kaip jis sugebėjo ten patekti (per Siriją ar per Turkiją?) ir kaip buvo įmanoma, kad jis ten liktų“, – tviteryje parašė konsultacijų bendrovės „Le Beck“ Artimųjų Rytų saugumo analitikas Michaelas Horowitzas.

A. B. al Baghdadi yra kaltinamas tūkstančių civilių mirtimis ir karo nusikaltimais.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.