JAV kariai jūroje palaidojo IS lyderio A. B. al-Baghdadi palaikus

JAV kariuomenės specialiosios operacijos metu susisprogdinusio „Islamo valstybės“ (IS) lyderio Abu Bakro al-Baghdadi palaikai buvo palaidoti jūroje. Tokiu pat būdu buvo palaidoti ir 2011 m. nukauto „Al Qaeda“ lyderio Osamos Bin Ladeno palaikai.

 ​JAV kariuomenės specialiosios operacijos metu susisprogdinusio „Islamo valstybės“ (IS) lyderio Abu Bakro al-Baghdadi palaikai buvo palaidoti jūroje. Tokiu pat būdu buvo palaidoti ir 2011 m. nukauto „Al Qaeda“ lyderio Osamos Bin Ladeno palaikai.<br>Scanpix/AFP nuotr.
 ​JAV kariuomenės specialiosios operacijos metu susisprogdinusio „Islamo valstybės“ (IS) lyderio Abu Bakro al-Baghdadi palaikai buvo palaidoti jūroje. Tokiu pat būdu buvo palaidoti ir 2011 m. nukauto „Al Qaeda“ lyderio Osamos Bin Ladeno palaikai.<br>Scanpix/AFP nuotr.
​JAV kariuomenės specialiosios operacijos metu susisprogdinusio „Islamo valstybės“ (IS) lyderio Abu Bakro al-Baghdadi palaikai buvo palaidoti jūroje. Tokiu pat būdu buvo palaidoti ir 2011 m. nukauto „Al Qaeda“ lyderio Osamos Bin Ladeno palaikai.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
​JAV kariuomenės specialiosios operacijos metu susisprogdinusio „Islamo valstybės“ (IS) lyderio Abu Bakro al-Baghdadi palaikai buvo palaidoti jūroje. Tokiu pat būdu buvo palaidoti ir 2011 m. nukauto „Al Qaeda“ lyderio Osamos Bin Ladeno palaikai.<br>Zuma Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 29, 2019, 8:01 AM, atnaujinta Oct 29, 2019, 10:32 AM

Sirijos kurdai tvirtino buvę svarbiausiu žvalgybinės informacijos šaltiniu, kuris leido amerikiečiams po ilgų metų paieškų susekti džihadistų vadą, sėjusį baimę Irake, Sirijoje ir daugelyje kitų pasaulio valstybių.

Visai netikėtai specialiosios operacijos didvyriu tapo joje dalyvavęs JAV kariuomenės šuo, kuris buvo sužeistas, kai vijosi į akliną tunelį įbėgusį A. B. al-Baghdadi. Tame tunelyje džihadistas ir detonavo savižudžio liemenę, kartu anapilin nusinešdamas ir tris savo vaikus.

Pirmadienį JAV kariuomenė šildėsi šlovės spinduliuose dėl puikiai pavykusios operacijos, kurios metu sunaikintas IS įkūrėjas ir dvasinis lyderis. Tai yra dar vienas smūgis ekstremistų grupuotei, vienu metu kontroliavusiai Anglijos dydžio teritoriją Artimuosiuose Rytuose.

„Jo mirtis žymi itin stiprų smūgį IS likučiams“, – sakė JAV gynybos sekretorius Markas Esperis.

Puikiai įvykdyta operacija

M. Esperis gyrė beveik šimto karių būrį, sraigtasparniais nusileidusį į A. B. al-Baghdadi kompleksą Idlibo regione Sirijoje.

Kariai įvykdė itin sudėtingą operaciją, kuri reikalavo bendradarbiavimo su rusais, kurdais, turkais ir Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimu. Bendradarbiauti su visais Sirijos konflikto dalyviais reikėjo tam, kad specialiąją operaciją vykdantys amerikiečių kariai galėtų netrukdomai nuskristi iki A. B. al-Baghdadi gyvenamosios vietos.

„Jie įvykdė operaciją visais atžvilgiais puikiai“, – karius gyrė M. Esperis.

Jungtinio štabų viršininkų komiteto pirmininkas Markas Milley'is tikino, kad operacijos metu niekas nenukentėjo, nors JAV kariai buvo apšaudyti.

M. Milley'io teigimu, operacijos metu du vyrai paimti į nelaisvę, o A. B. al-Baghdadi palaikai buvo nugabenti į įslaptintą būstinę, kur atlikti DNR testai patvirtino jo tapatybę.

„Palaikai palaidoti, tai buvo padaryta tinkamai“, – tvirtino jis, pridurdamas, kad palaikai palaidoti „pagal karinio konflikto teisę“.

Kitas Pentagono pareigūnas patvirtino, kad A. B. al-Baghdadi palaikai buvo palaidoti nepažymėtoje vietoje jūroje. Taip pat 2011 m. buvo palaidoti „Al Qaeda“ lyderio O. Bin Ladeno palaikai. O. Bin Ladenas buvo nukautas JAV specialiosios operacijos metu Pakistane.

A. B. al Baghdadi apatiniai

Vienas kurdų pareigūnas sakė, kad jų pajėgoms dirbantis šaltinis parūpino JAV kariams informaciją apie A. B. al Baghdadi slėptuvę. Jis taip pat padėjo sudaryti komplekso planą, pateikė duomenų apie jame dirbusius asmenis ir prisidėjo prie A. B. al Baghdadi atpažinimo.

„Nuo gegužės 15 dienos bendradarbiavome su CŽV (Centrine žvalgybos valdyba), sekdami ir atidžiai stebėdami al Baghdadi“, – sakė kurdų vadovaujamų Sirijos demokratinių jėgų (SDF) atstovas Polatas Canas.

Jo teigimu, kurdų žvalgui pavyko infiltruotis į džihadistų vadeivos namus.

„Al Baghdadi dažnai keitė gyvenamąsias vietas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė P. Canas.

„Mūsų žvalgybos šaltinis iki paskutinės akimirkos siuntė koordinates, koordinavo desanto išsilaipinimą, dalyvavo operacijoje ir padėjo ją sėkmingai įvykdyti“, – pridūrė jis.

Pasak SDF atstovo, šaltinis taip pat „atsinešė al Baghdadi apatinius, kad būtų galima atlikti DNR testą ir (100 proc.) įsitikinti, kad šis asmuo tikrai buvo al Baghdadi“.

„Puikus“ kariuomenės šuo

Po operacijos dėmesio sulaukė ir šuo, kuris vijosi A. B. al Baghdadi požeminiu tuneliu ir užspeitė džihadistą į kampą prieš jam susisprogdinant. Šuo veikiausiai yra belgų aviganis, nes JAV kariuomenė teikia pirmenybę šiai veislei.

D. Trumpas sekmadienį pavadino gyvūną „nuostabiu“, bet kariuomenės pareigūnai atsisakė atskleisti kokios nors informacijos apie jį, įskaitant vardą.

„Tai įslaptinta – saugojame šuns tapatybę“, – pažymėjo M. Milley.

Gyvūnas buvo „lengvai sužeistas ir greitai atsigauna“, pridūrė jis.

JAV nepalaikys tvarkos Sirijoje

Saudo Arabijos sosto įpėdinis princas Mohammedas bin Salmanas pirmadienį pasveikino D. Trumpą likvidavus IS vadeivą.

„Sosto įpėdinis princas pasveikino Jungtinių Valstijų prezidentą su sėkminga misija, per kurią buvo patrauktas atsakomybėn IS įkūrėjas ir lyderis Abu Bakras al Baghdadi“, – rašoma Baltųjų rūmų išplatintame pareiškime.

JAV pareigūnai pabrėžė, jog likvidavus A. B. al Baghdadi Sirijos konfliktas nesibaigs, bet perspėjo, kad Vašingtonas nesiruošia palaikyti taikos regione.

„Žuvus al Baghdadi pasaulis neatsikratys terorizmo, o Sirijoje nesibaigs dabartinis konfliktas“, – nurodė M. Esperis.

„Saugumo padėtis Sirijoje lieka sudėtinga, – teigė Pentagono vadovas. – Neturime tikslo veikti kaip policijos pajėgos ir spręsti kiekvieną ginčą.“

Vis dėlto jis pridūrė, kad A. B. al Baghdadi žūtis „neabejotinai yra signalas tiems, kas abejoja Amerikos ryžtu, ir perspėjimas teroristams, manantiems, kad gali pasislėpti“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.