JAV telekomunikacijų bendrovės dėl naujųjų taisyklių turės išmontuoti kinų įrangą

JAV reguliuotojai pasiūlė naujas taisykles, pagal kurias valstybės subsidijas gaunančioms telekomunikacijų bendrovėms bus uždrausta pirkti Kinijos technologijų bendrovių „Huawei“ ir ZTE produktus ir liepta išmontuoti jau įdiegtą šių bendrovių įrangą.

JAV reguliuotojai pasiūlė naujas taisykles, pagal kurias valstybės subsidijas gaunančioms telekomunikacijų bendrovėms bus uždrausta pirkti Kinijos technologijų bendrovių „Huawei“ ir ZTE produktus ir liepta išmontuoti jau įdiegtą šių bendrovių įrangą.<br>123RF nuotr.
JAV reguliuotojai pasiūlė naujas taisykles, pagal kurias valstybės subsidijas gaunančioms telekomunikacijų bendrovėms bus uždrausta pirkti Kinijos technologijų bendrovių „Huawei“ ir ZTE produktus ir liepta išmontuoti jau įdiegtą šių bendrovių įrangą.<br>123RF nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 29, 2019, 3:15 PM

Federalinė ryšių komisija (FCC) pareiškė, jog šios taisyklės, dėl kurių bus balsuojama lapkričio 19 dieną, yra įtrauktos į iniciatyvą, kuria siekiama „apsaugoti valstybės ryšio tinklus“.

Vašingtonas teigia, jog minėtos dvi Kinijos bendrovės dėl savo glaudžių ryšių su Pekino vyriausybe kelia grėsmę JAV nacionaliniam saugumui. Abi bendrovės šiuos kaltinimus neigia.

FCC pirmininkas Ajitas Pai pareiškė, jog pagal naująjį planą komunikacijų bendrovėms bus draudžiama bet kokią iš vyriausybės universaliųjų paslaugų fondo gaunamą paramą naudoti įrangos ar paslaugų pirkimui iš „grėsmę nacionaliniam saugumui“ keliančių bendrovių, įskaitant „Huawei“ ir ZTE.

„Kalbant apie 5G [penktosios kartos mobilųjį ryšį] ir Amerikos saugumą, negalime sau leisti rizikuoti ir tikėtis, jog viskas bus gerai“, – pareiškė A. Pai.

„Turime užtikrinti, kad mūsų tinklai nekenktų mūsų nacionaliniam saugumui, nekeltų grėsmės mūsų ekonominiam saugumui ir nepakirstų mūsų vertybių.“

Pasak FCC vadovo, pereinant prie 5G tinklų, „negalima ignoruoti rizikos, jog Kinijos vyriausybė sieks išnaudoti silpnąsias tinklų vietas, kad galėtų šnipinėti, diegti kenkėjišką programinę įrangą ir virusus bei kitaip pažeisti mūsų itin svarbių ryšio tinklų saugumą“.

JAV prekybos departamentas gegužę įtraukė „Huawei“ į „juodąjį“ sąrašą bendrovių, kurios neva kelia grėsmę JAV nacionaliniam saugumui. JAV įmonės, norinčios palaikyti verslo santykius su šio sąrašo bendrovėmis, turi gauti specialias licencijas.

Vašingtonas teigia, jog „Huawei“ įrangoje gali būti saugumo spragų, kurios Pekinui leidžia šnipinėti, ir spaudžia JAV sąjungininkus blokuoti Kinijos telekomunikacijų įrangos milžinės produktų naudojimą.

„Huawei“ atstovaujančios komunikacijos agentūros „INK Agency“ BNS persiųstame komentare teigiama, kad bendrovė per trisdešimt veiklos metų neturėjo jokių su saugumu susijusių incidentų nė vienoje iš 170 šalių, kuriose vykdo veiklą.

„Huawei“ pasitiki daugiau nei du milijardai vartotojų, verslo partneriai esantys „Fortune 500“ sąraše, bei daugiau nei 500 tinklo operatorių visame pasaulyje“, – teigiama komentare.

„Draudimai konkretiems pardavėjams, nustatyti remiantis tik kilmės šalimi, neapsaugos JAV telekomunikacijų tinklų“, – rašoma jame.

Anot „Huawei“, FCC pirmininko paskelbtas pasiūlymas daro įtaką tik plačiajuosčio ryšio tiekėjams prastai arba visai neaptarnaujamose JAV kaimo vietovėse, todėl tokie veiksmai tik dar labiau padidintų skaitmeninę atskirtį ir sulėtintų ekonominį vystymąsi neužtikrindami JAV telekomunikacijų tinklų saugumo.

„FCC žino apie alternatyvias priemones, galinčias padėti išspręsti abi problemas – ryšio stiprinimą šiose vietovėse ir telekomunikacijų tinklų saugumo užtikrinimą – tačiau pirmininkas Pai renkasi neatsižvelgti į visame pasaulyje pripažintas praktikas“, – sako įmonė.

„Nepaisant to, „Huawei“ ir toliau sieks bendradarbiauti su JAV vyriausybe ir jos politikos formuotojais, tam, kad kartu rastų geriausią sprendimą, padėsiantį apsaugoti JAV telekomunikacijų sistemas“, – teigiama komentare.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.