JAV Atstovų Rūmai pripažino armėnų genocidą

JAV Atstovų Rūmai priėmė rezoliuciją, kuria masinės armėnų žudynės Osmanų imperijoje 1915-1917 m. pripažįstamos genocidu.

Armėnų genocido minėjimas.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Armėnų genocido minėjimas.<br>Sputnik/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2019, 7:53 AM

Panašios rezoliucijos ilgus dešimtmečius buvo pateikiamos abiems Kongreso rūmams, tačiau jos iki šiol nebuvo priimtos, praneša „Deutsche Welle“.

Šis istorinis žingsnis, tikėtina, dar padidins įtampą tarp JAV ir Turkijos. Šalių santykiai jau ir taip įtempti dėl Ankaros pradėtos karinės operacijos prieš Sirijos kurdus.

Armėnai jau ilgą laiką ragina tarptautinę bendruomenę pripažinti masines jų tautos žudynes Osmanų imperijoje genocidu. Iki šiol tai yra padariusios 30 šalių.

Turkija pripažįsta, kad susidūrimuose su Osmanų imperijos pajėgomis Pirmojo pasaulinio karo metais žuvo itin daug imperijoje gyvenusių armėnų, tačiau ginčija konkrečius aukų skaičius ir kategoriškai neigia, kad žudynes galima prilyginti genocidui.

Taigi, armėnų genocido pripažinimas reiškia blogesnius santykius su Turkija.

Aidint plojimams, JAV Atstovų Rūmai priėmė iš esmės simbolinės reikšmės rezoliuciją 405 balsais už ir 11 – prieš.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi sakė esanti pagerbta galėdama balsuoti „prisimenant vieną didžiausių žiaurumų XX a. – sistemines daugiau nei 1,5 mln. armėnų vyrų, moterų ir vaikų žudynes Osmanų imperijoje“.

„Šiandien turime šiuose Rūmuose aiškiai pasakyti faktus, amžiams įeisiančius į Kongreso istoriją: prieš armėnų žmones įvykdytas barbarizmas buvo genocidas“, – sakė N. Pelosi.

Iškart po šio balsavimo Atstovų Rūmų nariai priėmė naują įstatymą, kuriuo Donaldas Trumpas raginamas įvesti sankcijas Turkijai dėl jos pradėtos karinės operacijos Sirijos šiaurėje.

Abu įstatymo projektai dabar keliaus į Senatą, tačiau nežinia, ar respublikonų daugumos kontroliuojami aukštutiniai parlamento rūmai jiems pritars.

Turkija savo ruožtu atmetė šį Atstovų Rūmų sprendimą, kuris, pasak Ankaros, gali pakenkti dvišaliams santykiams.

„Tai yra bereikšmis politinis žingsnis, kuris yra skirtas armėnų lobistams ir antiturkiškoms grupėms. Mes tikime, kad Turkijos draugai amerikiečiai, kurie palaiko mūsų aljanso tąsą ir draugiškus santykius, suabejos šia didžiule klaida, o tie, kurie yra dėl jos atsakingi bus nuteisti Amerikos žmonių sąžinės“, – pareiškė Turkijos užsienio reikalų ministerija (URM).

Ministerija taip pat pabrėžė, kad siūlomos sankcijos yra „nesuderinamos su mūsų NATO aljanso dvasia“ ir prieštarautų paliaubų Sirijos šiaurėje susitarimui, pasirašytam su D. Trumpo administracija spalio 17 d.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.