Klimato aktyvistė Greta Thunberg atsisakė aplinkosaugos apdovanojimo

Švedė klimato aktyvistė Greta Thunberg antradienį atsisakė priimti vieną aplinkosaugos apdovanojimą, pareiškusi, jog judėjimui prieš klimato pokyčius reikia ne premijų, o kad valdžią turintys žmonės pradėtų „klausytis“, ką sako mokslas.

​Švedė klimato aktyvistė Greta Thunberg antradienį atsisakė priimti vieną aplinkosaugos apdovanojimą, pareiškusi, jog judėjimui prieš klimato pokyčius reikia ne premijų, o kad valdžią turintys žmonės pradėtų „klausytis“, ką sako mokslas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​Švedė klimato aktyvistė Greta Thunberg antradienį atsisakė priimti vieną aplinkosaugos apdovanojimą, pareiškusi, jog judėjimui prieš klimato pokyčius reikia ne premijų, o kad valdžią turintys žmonės pradėtų „klausytis“, ką sako mokslas.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 30, 2019, 11:23 AM

16-metė klimato aktyvistė, paskatinusi milijonus žmonių prisidėti prie jos inicijuoto protestų judėjimo „Penktadieniai už ateitį“, turėjo būti pagerbta per ceremoniją Stokholme, organizuojamą Šiaurės Tarybos, skatinančios Šiaurės šalių parlamentų bendradarbiavimą.

G. Thunberg už savo pastangas laimėjo Šiaurės Tarybos kasmetinę aplinkosaugos premiją, kuriai buvo nominuota Švedijos ir Norvegijos.

Kai buvo paskelbta ši žinia, paauglės atstovas pareiškė susirinkusiems, kad G. Thunberg nepriims nei apdovanojimo, nei kartu su ja skiriamos 350 tūkst. Danijos kronų ( apie 46,8 tūkst. eurų) piniginės premijos, pranešė naujienų agentūra TT.

Pati G. Thunberg, šiuo metu viešinti Jungtinėse Valstijose, pakomentavo savo sprendimą „Instagram“ žinute.

„Klimato judėjimui nebereikia daugiau apdovanojimų, – rašo ji. – Mums reikia, kad mūsų politikai ir valdžioje esantys žmonės pradėtų klausytis šiuolaikinių, geriausių prieinamų mokslo duomenų.“

Švedė padėkojo Šiaurės Tarybai už „didžiulę garbę“, bet taip pat sukritikavo Šiaurės šalis, kad jos nepateisina savo „puikios reputacijos“ klimato apsaugos srityje.

„Pagyrų apie tai nestinga. Netrūksta gražių žodžių. Tačiau kai kalbama apie mūsų faktinius išmetalus arba mūsų ekologinį poveikį, tenkantį vienam gyventojui... tuomet padėtis visiškai kitokia“, – pažymėjo G. Thunberg.

G. Thunberg išgarsėjo nuo 2018 metų rugpjūčio penktadieniais savo rengtais protestais prieš Švedijos parlamento, per kuriuos ji laikydavo plakatą su užrašu „Mokyklų streikas už klimatą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.