Austrijoje įsigaliojo draudimas rūkyti baruose ir restoranuose

Austrijoje penktadienį įsigaliojo draudimas rūkyti baruose ir restoranuose, tad ši šalis tapo viena iš paskutiniųjų Europos valstybių, užsimojusių išrauti šį žalingą įprotį iš viešų patalpų po daug metų trukusių debatų ir protestų.

 Austrijoje penktadienį įsigaliojo draudimas rūkyti baruose ir restoranuose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Austrijoje penktadienį įsigaliojo draudimas rūkyti baruose ir restoranuose.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 1, 2019, 12:00 PM

Parlamentas šį draudimą patvirtino liepą, kad Austrija nebebūtų vadinama „Europos pelenine“. Šiai priemonei priešinosi tik kraštutinės dešiniosios Laisvės partijos (FPOe) deputatai.

Ketvirtadalis iš 8,8 mln. šalies gyventojų yra rūkantys, tad šis įprotis Austrijoje išplitęs daugiau nei vidutiniškai Europoje (18 procentų). Tačiau raginimai uždrausti rūkyti viešose vietose ilgiau kaip dešimtmetį nesulaukė didesnio palaikymo.

Į vyriausybę 2017 metų gruodį atėjusi FPOe, kuriai anksčiau vadovavo prisiekęs rūkalius, kaišiojo pagalius į ratus ankstesnėms pastangoms uždrausti rūkyti baruose ir restoranuose.

Toks elgesys sulaukė didelės visuomenės dalies ir Austrijos medikų asociacijos neigiamos reakcijos. Pastarosios inicijuotą peticiją, raginančią įvesti šį draudimą, pasirašė beveik 900 tūkst. žmonių, tai yra, apie 14 proc. rinkėjų.

Gegužę FPOe pasitraukė iš vyriausybės dėl korupcijos skandalo, todėl atsivėrė galimybė vėl pateikti draudimo projektą svarstyti parlamentui.

Iki šiol rūkyti būdavo leidžiama didesniuose kaip 50 kv. metrų baruose ir restoranuose, turinčiuose atskirą tam pritaikytą erdvę, nors šios taisyklės ne visuomet būdavo griežtai laikomasi.

Mažesnėms įstaigoms atskira erdvė buvo neprivaloma, jeigu savininkas neprieštaraudavo, kad viduje būtų rūkoma.

Tačiau vis daugiau restoranų ir kavinių jau anksčiau uždraudė rūkyti savo patalpose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.