Estijos ir JAV susitarimas praktiškai užkirs kelią kiniškos įrangos naudojimui

Estijos premjeras Juri Ratas ir JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as pasirašė susitarimą dėl 5G tinklo saugumo, kuriuo, tikėtina, bus praktiškai užkirstas kelias Kinijos technologijų naudojimui Estijoje.

 Estijos premjeras Juri Ratas ir JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as pasirašė susitarimą dėl 5G tinklo saugumo, kuriuo, tikėtina, bus praktiškai užkirstas kelias Kinijos „Huawei“ technologijų naudojimui Estijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Estijos premjeras Juri Ratas ir JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as pasirašė susitarimą dėl 5G tinklo saugumo, kuriuo, tikėtina, bus praktiškai užkirstas kelias Kinijos „Huawei“ technologijų naudojimui Estijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 4, 2019, 12:15 PM, atnaujinta Nov 4, 2019, 2:33 PM

„Šiuo susitarimu patikiname, kad plėtodami 5G laikysimės bendrųjų saugumo principų. Svarbiausias Estijos prioritetas yra pasitikėjimas naujausiomis technologijomis, o JAV yra svarbiausia saugumo sąjungininkė. Šis susitarimas patvirtina Estijos suprantą apie saugumą, 5G plėtojant kartu su sąjungininkėmis“, – pareiškė J. Ratas.

Estijos vyriausybės vadovą cituoja dienraštis „Postimees“.

Anot leidinio, Estija pažadėjo Jungtinėms Valstijoms atidžiai tikrinti 5G įrangos gamintojo galimybes paveikti vyriausybės veiklą.

Būtent dėl to Vašingtonas primygtinai rekomendavo Talinui nenaudoti „Huawei“ įrangos.

Tuo tarpu „Huawei“ ne kartą teigė, kad nebendradarbiauja su Kinijos specialiomis tarnybomis ir laikosi visų tarptautinių saugumo standartų.

Pirmadienį išplatintame pranešime spaudai Kinijos telekomunikacijos milžinas reiškia „didelį susirūpinimą“ dėl šio susitarimo ir pareiškė, kad technologiniai klausimai neturėtų būti politizuojami.

„Huawei“ reiškia didelį susirūpinimą dėl bendro Estijos ir JAV vyriausybių susitarimo. Kibernetinis saugumas yra technologinis klausimas, kuris neturėtų būti politizuojamas. Tai turėtų būti įvertinta ir patikrinta remiantis faktais ir standartais, kaip vertinama ir naujausioje Europos Sąjungos 5G ataskaitoje“, – teigiama lietuvių kalba išplatintame pranešime.

Vašingtonas reiškė susirūpinimą, kad „Huawei“ technologijos gali būti pasinaudoti spragomis, kurios suteiktų galimybes Kinijos specialiosioms tarnyboms šnipinėti tarptautinį duomenų srautus, ir ragino Europos šalis pasekti JAV pavyzdžiu.

„Huawei“ nurodo esanti privati įmonė ir akcentuoja, kad „jokia vyriausybė ar organizacija neturi „Huawei“ akcijų ir jokia forma nekontroliuoja „Huawei“.

„Tikimės, kad Estijos vyriausybė priims teisingus sprendimus šalies ir Estijos žmonių labui. Mes vis dar tikime savo verslu ir investicijomis šalyje, kol mus saugo nepriklausoma Estijos teisminė kontrolė, o nuostatuose išvardinti reikalavimai buvo tiksliai apibrėžti ir tinkamai įvykdyti,“ – teigia „Huawei Technologies“ generalinis direktorius Baltijos šalims Ricky'is Chgenas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.