EP pirmininkas paragino priimti Šiaurės Makedoniją į ES

Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassolis antradienį paragino priimti Šiaurės Makedoniją į Europos Sąjungą.

 ​Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassolis antradienį paragino priimti Šiaurės Makedoniją į Europos Sąjungą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 ​Europos Parlamento pirmininkas Davidas Sassolis antradienį paragino priimti Šiaurės Makedoniją į Europos Sąjungą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 5, 2019, 3:44 PM

„Man didžiulė garbė būti čia. Per savo pirmąjį vizitą į šalį, esančią už ES zonos ribų, turiu jums pasakyti, jog mes suprantame jūsų nusivylimą, nes esu įsitikinęs, kad mūsų ateitis bus bendra. Ir ta ateitis – Europos Sąjunga.

Esama keblumų, kuriuos turime įveikti, bet į juos reikia žiūrėti neprarandant optimizmo, kuris mums padės suvaldyti situaciją. Dabartinė padėtis – tik nedidelis užgaišimas, Šiaurės Makedonija labai domimasi. Derybų procesas turi prasidėti“, – pareiškė D. Sassolis, kreipdamasis į Šiaurės Makedonijos piliečius šalies Susirinkime (parlamente).

Išvakarėse per spaudos konferenciją su šalies ministru pirmininku Zoranu Zajevu EP pirmininkas pabrėžė, jog Prancūzijos, Danijos ir Nyderlandų atstovai nepasakė „ne“ derybų dėl Šiaurės Makedonijos ir Albanijos stojimo į ES pradžiai, jie tik laikinai atidėjo šio klausimo svarstymą.

„Mes visi rūpinamės šiuo procesu, ir aš tikiuosi, kad jis baigsis skaidriai ir teigiamai“, – pareiškė D. Sassolis, primindamas, kad ES plėtros klausimas 2020 metų gegužę vėl bus iškeltas Europos Vadovų Tarybos viršūnių susitikimo Zagrebe dalyviams.

Spalio 18 d. Europos Sąjungos šalių vadovams po ilgų diskusijų nepavyko išspręsti derybų dėl Albanijos ir Šiaurės Makedonijos stojimo į ES pradžios klausimo. Gautomis žiniomis, derybų startą užblokavo Prancūzija, prie kurios prisijungė ir Nyderlandai.

Šiaurės Makedonijos ministras pirmininkas Z. Zajevas šį Europos Sąjungos sprendimą pavadino istorine klaida ir pasiūlė surengti pirmalaikius šalies parlamento rinkimus, kad piliečiai galėtų patvirtinti savo pasitikėjimą vyriausybe ir jos kursu.

Panašią poziciją užėmė ir Albanijos ministras pirmininkas Edis Rama, kuris pareiškė, jog jo šalis toliau dės pastangas, kad būtų pradėtos derybos dėl stojimo į ES.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.