Prisikėlęs „iš mirusių“ Kremliaus kritikas paliko Ukrainą

Žurnalistas iš Rusijos Arkadijus Babčenka, kurio mirtį pavasarį specialioje operacijoje inscenizavo Ukrainos pareigūnai, paliko šią šalį baimindamasis dėl saugumo. Nerimą jam kelia nauja Kijevo valdžia.

Rusijos žurnalistas ir Kremliaus kritikas A.Babčenka išvyko iš Ukrainos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos žurnalistas ir Kremliaus kritikas A.Babčenka išvyko iš Ukrainos.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusijos žurnalistas ir Kremliaus kritikas A.Babčenka išvyko iš Ukrainos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Rusijos žurnalistas ir Kremliaus kritikas A.Babčenka išvyko iš Ukrainos.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2019-11-05 20:26

Socialinio tinklo žinutėje A.Babčenka pranešė ne tik apie išvykimą, bet ir užsiminė apie priežastis. Esą nerimas dėl jo saugumo kilo po to, kai balandį Ukrainos prezidentu buvo išrinktas Volodymyras Zelenskis.

Žurnalistas A.Babčenka prisiminė prieš šešis mėnesius paties rašytą socialinių tinklų žinutę, kurioje užsiminė apie peštynes, jei ukrainiečiai pasirinks kandidatą X šalies prezidento rinkimuose.

„Kalbu apie bendras tendencijas Ukrainoje. Parašiau tai lygiai prieš pusmetį, o dabar palieku šią šalį. Matote, kur problema“, – rašė Rusijos medžiojamas A.Babčenka.

42 metų žurnalistas teigia, kad apsikeitė vietomis su Andrejumi Portnovu, buvusio Ukrainos prezidento Viktoro Janukovičiaus bendražygiu, kuris po šių metų prezidento rinkimų grįžo iš savanoriškos tremties.

V.Janukovičius kartu su savo administracijos nariais 2014 metais, po šalyje vykusių Euromaidano protestų, pabėgo į Rusiją.

„Portnovas atvyko, Babčenka išvyksta. Vienas bėdų kūrėjas keičiamas kitu“, – rašė A.Babčenka nepranešdamas apie savo naują gyvenamąją vietą.

Žurnalistas pridūrė, kad „dabar stovės už tvoros“ stebėdamas Ukrainos sukilėlių antplūdį ir šios šalies rytuose vykstantį karą.

Ukrainos saugumo tarnyba (SBU) šių metų gegužės 29-ąją inscenizavo A.Babčenkos nužudymą siekdama sugauti asmenis, susijusius su galimais Rusijos bandymais nukauti garsųjį Kremliaus kritiką.

Rugpjūčio pabaigoje Kijevo teismas pasiuntė 4,5 metų už grotų Borisą Hermaną, kurį Rusijos specialiosios tarnybos verbavo suorganizuoti A.Babčenkos nužudymą.

Buvęs SBU vadas Vasilijus Hrytsakas sakė, kad B.Hermanas pripažino savo kaltę ir sutiko bendradarbiauti su teisėsauga.

B.Hermanas prižadėjo 40 tūkst. JAV dolerių (35,8 tūkst. eurų) premiją Aleksejui Cimbaliukui, kuris apie pasiūlymą papasakojo SBU pareigūnams.

Slapta operacija buvo kritikuota žurnalistų, kurie teigė, kad tokie veiksmai diskredituoja žiniasklaidos priemones ir teisėsaugos atstovus.

Parengta pagal „Radio Free Europe“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.