JAV ragina imtis „rimtų žingsnių didinant spaudimą“ Iranui

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį paragino imtis „rimtų žingsnių“, Iranui toliau stabdant savo įsipareigojimus pagal 2015 metų daugiašalį susitarimą ir atnaujinus urano sodrinimą požeminėje Fordo gamykloje.

M.Pompeo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
M.Pompeo.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2019, 3:36 PM

„Pirmosiomis ketvirtadienio minutėmis“ inžinieriai pradėjo leisti urano heksafluorido dujas į šioje įmonėje veikiančias pirmosios kartos sodrinimo centrifugas, paskelbė Irano atominės energetikos organizacija.

Sutikimas sustabdyti urano sodrinimą komplekse, kuris ilgą laiką buvo įslaptintas, buvo vienas iš Teherano branduolinės programos suvaržymų, su kuriais Teheranas sutiko mainais į jam taikomų tarptautinių sankcijų švelninimą.

„Irano plečiama [branduolinio ginklo] platinimo atžvilgiu opi veikla kelia susirūpinimą, jog Iranas užima tokią poziciją, kad turėtų spartaus branduolinio prasilaužimo galimybę“, – sakoma JAV valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo pareiškime.

„Atėjo laikas visoms valstybėms atmesti šio režimo branduolinį reketą ir imtis rimtų žingsnių spaudimui didinti“, – pažymėjo M. Pompeo.

Irano sprendimas atnaujinti sodrinimą sukėlė susirūpinimą šalims, tebedalyvaujančioms ties žlugimo riba atsidūrusioje sutartyje.

Jungtinė Karalystė, Kinija, Prancūzija, Vokietija ir Rusija stengėsi išgelbėti sunkiai iškovotą susitarimą, Vašingtonui pernai gegužę iš jo pasitraukus ir vienašališkai atnaujinus skaudžias sankcijas Teheranui.

M. Pompeo pridūrė, kad „vėliausios Irano branduolinio eskalavimo apraiškos atspindi iš pat pradžių režimo turėtus ketinimus: reketu priversti tarptautinę bendruomenę susitaikyti su jo smurtu ir teroru“.

„Tarptautinės bendruomenės narėms, kurios pagrįstai susirūpinusios dėl Irano vėliausių atakų ir provokacijų, vertėtų įsivaizduoti, kaip elgtųsi Iranas, jei turėtų branduolinių ginklų“, – sakė JAV diplomatijos vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.