Mormonus nužudė narkotikų karaliai: amerikiečiai jau žada pagalbą

Devynių JAV pilietybę turinčių mormonų nužudymas Meksikoje sukėlė siaubą abiejose valstybėse. Kol meksikiečiai ieško įtariamųjų, Amerika siūlo ateiti į pagalbą žabojant narkotikų kartelių pasaulį.

Mormonai buvo užpulti kelyje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Mormonai buvo užpulti kelyje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Mormonai buvo užpulti kelyje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Mormonai buvo užpulti kelyje.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Mormonai buvo užpulti kelyje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Mormonai buvo užpulti kelyje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Nov 7, 2019, 10:30 AM

Nežinomi nusikaltėliai šį pirmadienį greitkelyje, jungiančiame Sonoros ir Čihuahua valstijas, paleido ugnį į tris automobilius, kuriais važiavo vienos mormonų šeimos atstovai.

Trys moterys, keturi maži vaikai ir du kūdikiai – visi turintys dvigubą Meksikos ir JAV pilietybę – žuvo nuo kulkų suvarpytame automobilyje. Dar aštuoni vaikai per ataką liko gyvi.

Vienas jų, trylikametis berniukas, šešias valandas ėjo pėsčiomis, kol surado, kas galėtų jiems padėti.

Manoma, kad moterys su vaikais pasipainiojo pasienyje veikiančio kartelio akiratyje. Juos puolė nuo Sinaloa kartelio atskilusios naujos grupuotės, besipešančios dėl įtakos JAV pasienyje.

Karteliai ne tik gabena narkotikų siuntas, bet padeda nelegaliai kirsti sieną daugybei žmonių iš Meksikos. Siekia kontroliuoti daugiau teritorijos netoli sienos.

Buvęs Meksikos užsienio reikalų ministras Jorge Castaneda teigė, kad nukentėjusi šeima nekart konfliktavo su karteliais dėl teisių į žemes ir vandens telkinius.

O nužudytųjų šeimos narė Kendra Lee Miller teigė, kad šios aukos – nebe pirmos jų bendruomenėje.

„Ilgai įtampa tarp kartelių narių ir mormonų. O moteris, kuri vairavo pirmąjį užpultą automobilį, buvo labai aktyvi savo bendruomenės narė. Ji gynė savo šeimos narius nuo kartelių mėginimo pasiglemžti jiems priklausiusius vandens telkinius“, – pasakojo buvęs ministras J.Castaneda.

Meksikos pareigūnai sulaikė žmogų, kuris, kaip įtariama, prisidėjo prie moterų ir vaikų užpuolimo šalies šiaurėje.

Apie sunkiai ginkluoto asmens sulaikymą pranešė Meksikos visuomenės saugumo ministras Alfonsas Durazas.

Vis dėlto jis nebuvo toks tikras, kad užpuolikai žinojo, į ką nusitaikė: „Banditai religinės bendruomenės narius galėjo palaikyti konkuruojančios kriminalinės grupuotės atstovais.“

Amerikos prezidentas Donaldas Trumpas sureagavo į šią tragediją. Jis tikino, kad Jungtinės Valstijos pasirengusios padėti Meksikai kovoti su narkotikų karteliais.

„Jeigu Meksikai reikia pagalbos naikinant šiuos monstrus, Jungtinės Valstijos yra pasirengusios, nori ir gali padėti tai padaryti greitai ir efektyviai, – skelbė D.Trumpas savo tviteryje. – Karteliai darosi vis didesni ir galingesni, tad kartais reikalinga kariuomenė, kad būtų nugalėta narkotikų prekeivių armija.“

Parengta pagal CNN, ELTA inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.