Turkų pareigūnas: „Sulaikyta A. B. al Baghdadi žmona atskleidė daug IV paslapčių“

Praėjusiais metais sulaikyta Sirijoje likviduoto „Islamo valstybės“ (IV) vadeivos Abu Bakro al Baghdadi žmona suteikė „daug informacijos“ apie šio džihadistų judėjimo „vidaus virtuvę“, pranešė vienas turkų pareigūnas.

Praėjusiais metais sulaikyta Sirijoje likviduoto „Islamo valstybės“ (IS) vadeivos Abu Bakro al Baghdadi žmona suteikė „daug informacijos“ apie šio džihadistų judėjimo „vidaus virtuvę“, pranešė vienas turkų pareigūnas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Praėjusiais metais sulaikyta Sirijoje likviduoto „Islamo valstybės“ (IS) vadeivos Abu Bakro al Baghdadi žmona suteikė „daug informacijos“ apie šio džihadistų judėjimo „vidaus virtuvę“, pranešė vienas turkų pareigūnas.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 7, 2019, 1:08 PM, atnaujinta Nov 7, 2019, 1:37 PM

Pareigūnas sakė, kad A. B. al Baghdadi sutuoktinė nurodė esanti Rania Mahmoud, bet iš tiesų ji yra Asma Fawzi Muhammad al Qubaysi.

Teigiama, kad ji yra A. B. al Baghdadi „pirmoji žmona“. IV vadeiva buvo likviduotas praėjusį mėnesį Sirijoje per amerikiečių specialiųjų pajėgų operaciją.

Moteris buvo sulaikyta 2018 metų birželio 2 dieną Chatajaus provincijoje netoli Sirijos sienos. Kartu buvo sulaikyti dar dešimt žmonių, tarp jų A. B. al Baghdadi dukra, nurodžiusi esanti Leila Jabeer.

Pasak turkų pareigūno, šių asmenų giminystės ryšius patvirtino DNR tyrimai. A. B. al Baghdadi DNR mėginys buvo gautas iš Irako pareigūnų.

„Gana greitai nustatėme [žmonos] tikrąją tapatybę. Tada ji savanoriškai suteikė daug informacijos apie A. B. al Baghdadi ir ISIS (IV) vidaus virtuvę“, – sakė turkų pareigūnas.

„Galėjome patvirtinti daugybę mūsų anksčiau jau žinotų dalykų. Taip pat gavome naujos informacijos, leidusios areštuoti virtinę žmonių“, – kalbėjo jis.

Trečiadienį Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pirmą kartą pranešė apie IV vadeivos žmonos sulaikymą.

„Mes sučiupome jo žmoną – šiandien sakau tai pirmą kartą, bet nekėlėme dėl to didelio triukšmo“, – sakė prezidentas Ankaroje per susitikimą su studentais.

Jis patvirtino, kad Turkija taip pat sučiupo A. B. al Baghdadi seserį ir svainį.

R. T. Erdoganas įgėlė Jungtinėms Valstijoms, kad šios kelia tokį triukšmą dėl IS vadeivos žūties.

„Jie pradėjo didžiulę komunikacinę kampaniją“, – kalbėjo Turkijos vadovas.

A. B. al Baghdadi žuvo per JAV specialiųjų pajėgų operaciją Sirijos šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje, surengtą padedant kurdų kovotojams.

Remiantis Vašingtono atskleistomis reido detalėmis, požeminiame tunelyje JAV specialiųjų pajėgų būrio užspeistas IS vadeiva detonavo mirtininko liemenę. Kartu su juo žuvo du vaikai.

Reidas surengtas po Turkijos karinės operacijos prieš kurdų kovotojus, kurie buvo svarbūs Vakarų sąjungininkai kovojant su IS, bet Ankaros yra laikomi teroristais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.