Per retą paradą Japonijoje džiūgaujanti minia sveikino naująjį imperatorių

Tūkstančiai vėliavomis mojuojančių žmonių per itin retą paradą sekmadienį sveikino Japonijos naująjį imperatorių Naruhito, važiavusį atviru automobiliu.

 Tūkstančiai vėliavomis mojuojančių žmonių per itin retą paradą sekmadienį sveikino Japonijos naująjį imperatorių Naruhito, važiavusį atviru automobiliu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Tūkstančiai vėliavomis mojuojančių žmonių per itin retą paradą sekmadienį sveikino Japonijos naująjį imperatorių Naruhito, važiavusį atviru automobiliu.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 10, 2019, 1:12 PM

Dalis minioje buvusių žmonių prie rūmų susirinko dar naktį, kad turėtų galimybę iš arti pamatyti imperatorių per 30 minučių trukusį paradą.

Imperatoriškoji pora iš rūmų išvyko prieš 15 val. vietos (8 val. Lietuvos) laiku. Imperatorius vilkėjo oficialius vakarietiškus drabužius, o imperatorienė – ilgą kreminės spalvos suknią su švarkeliu ir buvo pasipuošusi tiara, kurią jai perdavė ankstesnė imperatorienė.

Renginio metu buvo imtasi papildomų saugumo priemonių: dislokuota tūkstančiai policijos pareigūnų, žiūrovai buvo įleidžiami pro metalo detektorius.

64 metų Yoko Mori parado laukė nuo 10 val. ryto, atvykusi į Tokiją iš Saitamos. „Mes čia atvykome, nes tai vienintelė galimybė gyvenime, ir mes norėjome pažymėti šį įvykį“, – sakė moteris.

„Tik gaila, kad vos užmečiau akį į automobilį, nes buvau per daug susitelkusi į fotografavimą. Labai nedaug mačiau savo pačios akimis“, – sakė ji.

Šis paradas yra vienas paskutinių viešų renginių, skirtų 59 metų Naruhito įžengimui į sostą, kurio anksčiau šiais metais atsisakė jo tėvas Akihito (Akihitas).

Po nacionalinio himno imperatoriškoji pora įsėdo į specialiai pagamintą automobilį su imperatoriškuoju logotipu ant šonų ir vėliava priekyje.

Karališkoji pora kabrioletu buvo vežama 4,6 km ilgio maršrutu iš rūmų į savo rezidenciją Tokijo centre. Šis paradas intronizacijos proga turėjo įvykti spalio 22 dieną, bet buvo atidėtas šaliai gedint daugiau kaip 80 žmonių, žuvusių siaučiant smarkiam taifūnui „Hagibis“.

Pagyrimai imperatorienei

Septintą dešimtį metų einanti Yukari Oshita, laukusi netoli imperatoriškųjų rūmų, džiaugėsi proga pamatyti imperatoriškąją porą.

„Imperatorius keleriais metais jaunesnis už mane, bet priklauso tai pačiai kartai ir aš jaučiu ryšį su juo, – sakė ji. – O imperatorienė Masako yra žmogus, galintis būti pavyzdžiu šiuolaikinėms visą darbo dieną dirbančioms moterims.“

Diplomato šeimoje gimusi, Harvarde studijavusi 55 metų Masako atsisakė perspektyvios diplomatinės karjeros, kad galėtų atitekėti į imperatoriškąją šeimą.

Jai buvo sunku prisitaikyti prie uždaro imperatoriaus šeimos gyvenimo ir vienu metu jos pasirodymų viešumoje buvo mažiau, tačiau per Naruhito intronizacijos renginius ji atrodė pasitikinti savimi.

Ji taip pat pelnė pagyrų už tai, kaip laikėsi per JAV prezidento Donaldo Trumpo – pirmojo užsienio lyderio, susitikusio su naujuoju imperatoriumi – vizitą, ypač dėl sugebėjimo laisvai bendrauti anglų kalba.

Sekmadienio paradas įvyko praėjus dienai po to, kai dešimtys tūkstančių žmonių šventė imperatoriaus intronizaciją, stebėdami šokėjų ir popmuzikos žvaigždžių pasirodymus.

Apie 10 tūkst. piliečių, laimėjusių sunkiai gaunamus bilietus, ir 20 tūkst. kviestinių svečių dalyvavo šeštadienį pavakare prasidėjusioje šventėje Tokijo imperatoriškųjų rūmų aikštėje. Šio renginio vaizdas buvo tiesiogiai transliuojamas šalies televizijų.

Naruhito spalio 22 dieną oficialiai baigė Chrizantemų sosto perėmimą, dalyvaudamas jau maždaug 2 000 metų gyvuojančios monarchijos senovinėse ceremonijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.