Tbilisyje policija išvaikė parlamentą blokavusius opozicijos demonstrantus

Tbilisyje policija pirmadienį išvaikė Sakartvelo parlamento rūmus blokavusius opozicijos demonstrantus, kurie išėjo į gatves valdančiajai partijai išsižadėjus savo pažado pertvarkyti rinkimų sistemą.

 Tbilisyje policija pirmadienį išvaikė Gruzijos parlamento rūmus blokavusius opozicijos demonstrantus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Tbilisyje policija pirmadienį išvaikė Gruzijos parlamento rūmus blokavusius opozicijos demonstrantus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Tbilisyje policija pirmadienį išvaikė Gruzijos parlamento rūmus blokavusius opozicijos demonstrantus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tbilisyje policija pirmadienį išvaikė Gruzijos parlamento rūmus blokavusius opozicijos demonstrantus.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Tbilisyje policija pirmadienį išvaikė Gruzijos parlamento rūmus blokavusius opozicijos demonstrantus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Tbilisyje policija pirmadienį išvaikė Gruzijos parlamento rūmus blokavusius opozicijos demonstrantus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Raimondas Čiuplys, BNS

Nov 18, 2019, 4:32 PM, atnaujinta Nov 18, 2019, 7:54 PM

Kaip pranešė naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, policininkai, naudodami vandens patrankas, atstūmė kelis šimtus akcijos dalyvių nuo įėjimų į pastatą. Specialiosios pajėgos taip pat išvaikė protestuotojus iš centrinio Rustavelio prospekto, kurį jie blokavo nuo praeitos savaitės.

Dešimtys aktyvistų mėgino pasipriešinti saugumo pajėgų veiksmams, bet buvo priversti palikti savo pozicijas.

Kiek vėliau aktyvistai pakeitė taktiką ir susėdo ant kelio. Paskui policija ėmė leisti čiurkšles iš vandens patrankų ir sulaikė dalį demonstrantų.

Sostinės policija nugriovė prie parlamento įkurtą palapinių miestelį ir pradėjo šalinti spynas, kuriomis protestuotojai buvo užrakinę asamblėjos vartus.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad per susirėmimus buvo sužeisti mažiausiai trys žmonės, įskaitant vieną policininką.

„Proporcingi veiksmai“

Parlamento pirmininkas Arčilas Talakvadzė padėkojo teisėsaugos tarnyboms, savo veiksmais atkūrusioms sąlygas įprastam teisėkūros organo darbui.

„Policija minimaliu proporcingu įsikišimu sugebėjo prie parlamento rengiamą protesto akciją ir manifestaciją grąžinti į įstatymų numatytas ribas. Policija šiandien visai visuomenei parodė, kaip valstybė veikia kiekvieno piliečio atžvilgiu“, – per vakare surengtą parlamento biuro posėdį sakė A. Talakvadzė.

Pasak jo, vyriausybė opozicijai siūlo nagrinėti visus ginčijamus klausimus per parlamento debatus.

„Taip pat siūlome remiantis ESBO [Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos] rekomendacijomis tęsti darbą dėl įstatymų projektų rinkimų sistemos klausimu“, – kalbėjo A. Talakvadzė.

Valdančiosios partijos „Sakartvelo svajonė“ generalinis sekretorius Kacha Kaladzė irgi padėkojo policijai už pademonstruotą „aukšto lygio profesionalumą“ vaikant protestuotojus ir atkuriant viešąją tvarką.

Gruzija – demokratinė valstybė, ir tai liudija besitęsiantis mitingas aikštėje prie parlamento rūmų“, – per spaudos konferenciją sakė jis.

„Mūsų valstybė užtikrins žodžio laisvę kiekvienam piliečiui, remdamasi įstatymu“, – pridūrė K. Kaladzė.

Protesto akcija, per kurią daugiau kaip 20 tūkst. dalyvių reikalavo paleisti parlamentą ir sušaukti pirmalaikius rinkimus, buvo pradėta sekmadienį.

Mitingas baigėsi taikiai, bet šimtai opozicijos šalininkų nakvojo prie parlamento rūmų, blokuodami visus įėjimus ir gretimas gatves barikadomis iš statybinių atliekų ir maišų su smėliu.

Protestai įsiplieskė po to, kai praėjusią savaitę parlamentas atmetė įstatymo projektą kitais metais surengti parlamento rinkimus pagal naują proporcinio atstovavimo sistemą.

Tokią iniciatyvą anksčiau pateikė „Sakartvelo svajonės“ lyderis Bidzina Ivanišvilis. Sprendimas buvo suderintas su visais parlamentinės daugumos deputatais, bet paskutinę akimirką, per ketvirtadienį surengtą balsavimą, nesulaukė reikiamos paramos.

Opozicija mano, kad prieš balsavę deputatai negalėjo veikti savarankiškai ir dėl įstatymo projekto žlugimo kaltina B. Ivanišvilį, daugelio laikomą de facto šalies vadovu.

Valdančiųjų kritikai teigia, kad dabartinė rinkimų sistema palanki vis prasčiau visuomenės vertinamai valdančiajai partijai. „Sakartvelo svajonė“ per 2016 metų parlamento rinkimus gavo beveik 77 proc. vietų parlamente, nors surinko tik 48,7 proc. balsų.

Opozicinės partijos tuo metu tvirtino, kad rinkimų rezultatai buvo suklastoti.

JAV ir ES ambasados Tbilisyje pirmadienį išreiškė solidarumą su protestuotojais. Išplatintame bendrame pareiškime abi atstovybės nurodė, jog „pripažįsta didelį plataus Sakartvelo visuomenės segmento nusivylimą dėl to, kad parlamentas nepriėmė konstitucijos pataisų“.

„Visiškai remiame teisę į taikius susirinkimus ir raiškos laisvę“, – nurodė ambasados.

Per ankstesnį protestą Tbilisyje, surengtą po ketvirtadienio balsavimo, mitingavo maždaug 10 tūkst. žmonių, kurie žadėjo tęsti „nuolatinius“ protestus, kol bus įvykdyti jų reikalavimai dėl pirmalaikių rinkimų.

Menkstantis populiarumas

Opozicijos jėgos šiuos mitingus sušaukė sudariusios retą vieningą frontą prieš valdančiuosius.

Protestuodami prieš prieštaringai vertinamą balsavimą „Sakartvelo svajonę“ paliko 12 įstatymų leidėjų, įskaitant du parlamento pirmininko pavaduotojus.

JAV ir ES ambasados pabrėžė, kad nepriėmus įstatymo „padidėjo nepasitikėjimas ir įtampa tarp valdančiosios partijos ir kitų politinių partijų bei pilietinės visuomenės“.

Po vasarą rengtų protestų, per kuriuos dėl policijos brutalių veiksmų buvo sužeisti 240 žmonių, Ivanišvilis pažadėjo imtis „didelio masto politinės reformos“.

Per tuos įvykius du taikūs protestuotojai, įskaitant vieną paauglę, neteko akies.

Nuo 2012 metų valdžioje esančios „Sakartvelo svajonės“ populiarumas smarkiai sumenko, visuomenėje tvyrant nepasitenkinimui dėl valdančiųjų nesugebėjimo išvesti šalį iš ekonominio sąstingio ir įgyvendinti žadėtų demokratinių reformų.

Kritikai kaltina B. Ivanišvilį politinių oponentų persekiojimu, kritiškos žiniasklaidos dusinimu ir korumpuotos politinės sistemos, kai vyriausybės sprendimus diktuoja jo asmeniniai interesai, sukūrimu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.