Į Australiją pabėgusį „šnipą“ Kinija vadina bedarbiu sukčiumi

Kinijos policija šeštadienį paskelbė, jog užsienio žiniasklaidoje anksčiau minėtas į Australiją pabėgęs tariamas Kinijos šnipas tėra bedarbis sukčius.

 Kinijos policija šeštadienį paskelbė, jog užsienio žiniasklaidoje anksčiau minėtas į Australiją pabėgęs tariamas Kinijos šnipas tėra bedarbis sukčius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
 Kinijos policija šeštadienį paskelbė, jog užsienio žiniasklaidoje anksčiau minėtas į Australiją pabėgęs tariamas Kinijos šnipas tėra bedarbis sukčius.<br> AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 24, 2019, 4:40 PM

Australų žiniasklaida šeštadienį skelbė, jog vienas Kinijos šnipas pabėgo į Australiją ir pateikė svarbios informacijos apie Pekino politinį kišimąsi Honkonge, Taivane ir kitur.

Žiniasklaidos grupės „Nine Network“ laikraščiai nurodė, kad perbėgėlis Wang Liqiangas, dar žinomas Williamo slapyvardžiu, Australijos kontržvalgybos tarnybai ASIO esą atskleidė Honkonge veikiančių Kinijos karinės žvalgybos aukšto rango pareigūnų vardus ir pateikė informacijos, kaip jie finansuodavo ir vykdydavo operacijas Honkonge, Taivane bei Australijoje.

Wang Liqiangas sakė asmeniškai dalyvavęs infiltravimosi ir trikdymo operacijose visose trijose teritorijose, sakoma pranešime, paskelbtame „Nine Network“ valdomų laikraščių „The Age“ ir „The Sydney Morning Herald“.

Perbėgėlis „su išsamiomis detalėmis“ papasakojo, kaip Pekinas slapta kontroliuoja bendroves, kurių akcijos viešai platinamos biržose, ir iš gaunamų pajamų finansuoja žvalgybos operacijas, įskaitant disidentų sekimą ir jų charakterio savybių nustatymą, taip pat palenkia į savo pusę žiniasklaidos organizacijas, sakoma straipsnyje.

Tačiau Kinija teigia, kad vyras 2016 metais buvo teistas dėl sukčiavimo, susijusio su automobilių importu. Teismas rytinėje Fudziano provincijoje jam skyrė 15 mėnesių lygtinę laisvės atėmimo bausmę, savo oficialioje socialinių tinklų paskyroje paskelbė Šanchajaus policija.

Ji taip pat teigia, kad minėto kino pasas ir Honkongo gyventojo dokumentai esą yra padirbti. Skelbiama, kad tarnybos „ir toliau tiria šį atvejį“.

Kinijos ambasada sekmadienį taip pat atmetė perbėgėlio kalbas ir pasirėmė Šanchajaus policijos pareiškimu, jog jis anksčiau buvo teistas dėl sukčiavimo. Jis taip pat esą yra ieškomas dėl kito sukčiavimo atvejo, kuris įvyko anksčiau šiais metais.

„2019 metų balandžio 19 dieną Šanchajaus policija pradėjo tyrimą dėl Wango įtariamo sukčiavimo, kuomet jis iš asmens pavarde Shu vasarį išviliojo 4,6 mln. juanių neegzistuojančiam investiciniam projektui, susijusiam su automobilių importu“, – nurodė ambasada.

Jos teigimu, vyras balandžio 10 dieną išvyko iš Honkongo su padirbtu Kinijos pasu ir padirbtu Honkongo nuolatinio gyventojo dokumentu.

Wang Liqiangas šiuo metu gyvena Sidnėjuje. Į šį miestą jis kartu žmona ir mažamečiu sūnumi atvyko kaip turistas ir pasiprašė politinio prieglobsčio, nurodė leidiniai.

Įtakos operacijos

Duodamas interviu televizijos „Nine“ žinių laidai „60 Minutes“ Wang Liqiangas sakė, jog nebegalėtų sugrįžti į Kiniją, nes ten jam būtų įvykdyta mirties bausmė.

„Vos tik sugrįžčiau – mirčiau“, – jaunatviškos išvaizdos akiniuotas kinas sakė per vertėją interviu ištraukoje, šeštadienį paskelbtoje „Nine“ svetainėse.

Wang Liqiangas taip pat matomas laikantis savo sūnelį ir vaikštantis kartu su žmona palei Sidnėjaus įlanką netoli populiaraus pramogų centro „Luna Park“.

Kaip praneša „Nine Network“, Wang Liqiangas spalį pateikė ASIO rašytinius parodymus.

„Asmeniškai buvau susijęs ir dalyvavau virtinėje šnipinėjimo veiklų“, – sakoma jo liudijime.

Nurodoma, kad tarp šių operacijų buvo prasiskverbimas į Taivaną, naudojantis išgalvota tapatybe ir Pietų Korėjos pasu. Per šią operaciją buvo siekiama koordinuoti Taivane veikiančių Pekino užverbuotų agentų pastangas kištis į 2018 metais vykusius savivaldybių rinkimus, tai pat ateinančiais metais vyksiančius prezidento rinkimus.

Pasak jo, per šią operaciją buvo naudojamasi vietos žiniasklaidos vadovais, siekiant paveikti rinkimų kampanijas ir nulemti kandidatų, laikomų priešiškais Pekinui, pralaimėjimą.

Žvalgybininkas taip pat tvirtino koordinavęs „kibernetinę armiją“, turinčią paveikti rinkėjų politines nuostatas. Manoma, kad Rusija naudojosi panašiais metodais kišdamasi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus.

Wang Liqiangas taip pat sakė, kad Honkonge dalyvavo žvalgybos operacijoje, užmaskuotoje kaip vienos akcinės bendrovės veikla. Per šią operaciją buvo stengtasi prasiskverbti į Honkongo universitetus ir žiniasklaidą, kad būtų galima duoti atkirtį šios plačią autonomiją turinčios Kinijos teritorijos demokratijos šalininkų judėjimui.

Žvalgybininkas sakė, kad veikdamas toje priedangos organizacijoje turėjo užtikrinti, kad Pekino agentai prasiskverbtų į visus Honkongo universitetus, taip pat organizuoti išpuolius ir kibernetines atakas prieš disidentus.

Wang Liqiangas taip pat teigė asmeniškai padėjęs organizuoti 2015 metų spalį surengtą nepriklausomo knygyno „Causeway Bay Books“, Pekino kaltinamo disidentinės literatūros platinimu, savininko Lee Bo pagrobimą.

Tais pačiais metais taip pat buvo pagrobti keturi kiti šio knygyno darbuotojai.

Tarp kitų Honkonge veikiančių agentų, anot Wang Liqiango, yra vienos didelės Azijos televizijos aukšto rango vadovas, kuris iš tikrųjų yra „esamas kariuomenės kadras, turintis divizijos vado laipsnį“.

Išteklių turtinga Australija trečdalį eksporto pajamų gauna iš eksporto į Kiniją, tačiau šalių dvišaliai santykiai pastaruoju metu buvo šaltoki. Australijos valdžia mėgina neutralizuoti Kinijos įtaką, uždrausdama politines aukas iš užsienio ir bet kokį užsienio kišimąsi į vidaus politiką.

Australijos iždo sekretorius Joshas Frydenbergas šeštadienį žurnalistams sakė, kad kino teiginiai „kelia didžiulį susirūpinimą“.

Buvęs ASIO vadovas Duncanas Lewisas penktadienį perspėjo, kad Kinijos valdžia siekia „perimti“ Australijos politinės sistemos kontrolę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.