Nusivylę rusai nebeturi kur trauktis: beldžiasi į popiežiaus Pranciškaus duris

Rusai atrado naują adresatą skundams dėl visų neteisybių – Vatikanas, Romos popiežiui Pranciškui. Jam neseniai laišką parašė Maskvos Kuncevo rajono keleto gyvenamųjų kvartalų gyventojai, kurie priverstinai iškeldinami iš nuosavų butų.

Popiežius Pranciškus sulaukė nusivylusių rusų laiškų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Popiežius Pranciškus sulaukė nusivylusių rusų laiškų.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Vladimiras Putinas.
Vladimiras Putinas.
Popiežius Pranciškus
Popiežius Pranciškus
Daugiau nuotraukų (3)

Specialiai „Lietuvos rytui“ , Maskva

Nov 24, 2019, 10:32 AM

Jaukūs, žalumoje skęstantys penkiaaukščiai namai, kuriuose gyvena popiežiui laišką sukurpę rusai, bus nugriauti.

Vietoj jų didžiausia Rusijos statybų įmonė „PIK Group“ nori pastatyti 26–32 aukštų namus – iš viso 12 – ir iš to neblogai užsidirbti. Žmonės su tuo nesutinka.

Jie protestuoja jau daugiau nei dvejus metus, bet tai nesutrukdė Maskvos vyriausybei priimti nutarimo dėl 37 namų nugriovimo. Gyventojai bando sukliudyti jau prasidėjusiai statybai: neleidžia statybos technikos, pastatė didelį medinį stačiatikių kryžių, bet policija jį sulaužė.

„Nuėjome visą kelią iki Aukščiausiojo teismo, apėjome visas valdiškas instancijas ir visur mūsų reikalavimai buvo atmesti. Rusijos valstybė mus paliko šiems statytojams suėsti.

Kai jie sulaužė krikščionišką kryžių, pagalvojome, kad pirmasis krikščionių dvasininkas Romoje tokiems įvykiams negali likti abejingas, – teigė vienas rajono gyventojų. – Nusprendėme kreiptis į jį ir papasakoti, kas vyksta mūsų šalyje. Ir galbūt sulauksime kokios nors reakcijos, nes tai iš dalies paliečia krikščioniško tikėjimo interesus.

Bandėme kreiptis į rusų stačiatikių dvasininkus, tačiau mums davė suprasti, jog pyktis su rusų valdžia jie kategoriškai nenori.“

Kuncevo gyventojų laiške Romos popiežiui sakoma: „Panašiai kaip blogi vynuogių augintojai iš Evangelijos alegorijos, statybų įmonė ir jos interesus ginantys valdininkai tiki savo nebaudžiamumu, tvirtindami, kad Vladimiras Putinas neis prieš jų valią.

Tačiau jūsų žodis visada turėjo autoritetą pasaulyje. Galbūt jūs atvesite į protą rusų valdžią.“

Panašus laiškas pontifikui atkeliavo iš Ufos, kur vietos statytojas iki žiemos pradžios neužbaigė daugiabučio. 60 šeimų įsikraustė į nebaigtus būstus, kur nėra karšto vandens, šildymo, gaisro gesinimo sistemos. Kai kuriuose butuose atsivėrusios skylės, pro kurias matyti gatvė.

Kai gyventojai pasiskundė statybininkams dėl šalčio, iš jų tik pasijuokė ir pasakė, kad jie gali rašyti nors Romos popiežiui. Gyventojai ir parašė.

„Mūsų šeimos, vaikai kenčia dėl nepakeliamų sąlygų nepabaigtame statinyje. Mes tikimės, kad statybų įmonės vadovas Valerijus Mansurovas įsiklausys į jūsų išmintį.

Prašome, pasimelskite, kad jis būtų žmogiškas ir supratingas“, – sakoma į Vatikaną nusiųstame laiške, kuris buvo paviešintas ir vietos socialiniuose tinkluose.

Ir stebuklas įvyko: tokiu būdu išgarsėjusi statybų bendrovė šildymą įjungė. Tačiau tiktai vienai dienai.

Rusijos valdžia nesugeba rodyti net tokių vienkartinių stebuklų. Praėjusią savaitę prezidentas V.Putinas visai šaliai pasiskundė stambia vagyste statant kosmodromą „Vostočnyj“ Amūro srityje – pavogta 11 mlrd. rublių (155,6 mln. eurų).

Susigrąžinti pavyko tiktai 3,5 mlrd. rub. (49,5 mln. eurų).

„Vagiama šimtais milijonų. Jau iškeltos kelios dešimtys baudžiamųjų bylų. Priimti teismų sprendimai, žmonės sėdi kalėjime. Bet ne, negana. Nėra tvarkos statybų sektoriuje iki šiol ir nepavyko jos deramai įvesti“, – pareiškė valstybės vadovas.

Žurnalistai pasidomėjo Ramiojo vandenyno tiltų statybos kompanijos darbininko Antono Tiuriševo likimu.

Jis daugiau nei prieš metus per tiesioginę liniją, kai prezidentas bendravo su tauta, papasakojo, kad kol statybose viršininkai vagia, darbininkams po pusę metų nemokami atlyginimai. V.Putinas pažadėjo padėti ir asmeniškai patikrinti.

Tačiau, kaip išsiaiškino žurnalistai, atlyginimų skolos darbininkams taip ir nebuvo grąžintos. O šių metų birželį, per naują prezidento V.Putino konferenciją su tauta, jis jau sėdėjo už grotų.

Taip kad rusams prašyti pagalbos Romos popiežiaus bent jau saugiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.