Naujos sudėties Europos Komisijoje bus daugiau moterų

Gruodžio 1-ąją dirbti pradėsianti Ursulos von der Leyen vadovaujama Europos Komisija, kurioje dirbs daugiau moterų nei kada nors anksčiau, atrodys kitaip.

Gruodžio 1-ąją dirbti pradėsianti Ursulos von der Leyen vadovaujama Europos Komisija, kurioje dirbs daugiau moterų nei kada nors anksčiau, atrodys kitaip.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Gruodžio 1-ąją dirbti pradėsianti Ursulos von der Leyen vadovaujama Europos Komisija, kurioje dirbs daugiau moterų nei kada nors anksčiau, atrodys kitaip.<br>AFP/Scanpix nuotr.
 F. Timmermansas (kairėje)<br>AFP/Scanpix nuotr.
 F. Timmermansas (kairėje)<br>AFP/Scanpix nuotr.
 Margrethe Vestager<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Margrethe Vestager<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 V. Dombrovskis<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 V. Dombrovskis<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Josepas Borrellis<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Josepas Borrellis<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 27, 2019, 12:15 PM

Toliau trumpai apibūdiname penkerius metus dirbsiančius 27 būsimos Europos Komisijos narius ir jų darbo sritis.

Klimatas, žemės ūkis, žuvininkystė ir energetika

Olandui Fransui Timmermansui iš socialdemokratų politinės grupės patikėta rengti vadinamąją Europos Sąjungos „žaliąją sutartį“, siekiant iki 2050 metų pereiti prie klimatui neutralios ekonomikos ir užtikrinti anglies dvideginio pusiausvyrą.

Tai bus vienas Europos Komisijos prioritetų. Oficialus F. Timmermanso titulas bus vykdomasis vicepirmininkas „Europos žaliajai sutarčiai“.

Šiam 58 metų poliglotui padės lenkas Januszas Wojciechowskis, perimantis žemės ūkio portfelį, rumunė Adina Valean, kuri bus atsakinga už transportą, ir buvusi Estijos ekonomikos ministrė Kadri Simson, kuriai pavesta energetikos sritis.

29 metų Lietuvos atstovas Virginijus Sinkevičius bus už aplinką, vandenynus ir žuvininkystę atsakingas eurokomisaras.

Konkurencija ir skaitmeniniai klausimai

Danė Margrethe Vestager ir toliau bus atsakinga už konkurenciją. Per pastaruosius penkerius metus šiame poste ji susikūrė bauginančią reputaciją savo konfliktais su Silicio slėnio milžinėmis.

Jos įgaliojimai išplečiami įtraukiant prisitaikymo prie skaitmeninio amžiaus klausimus. Ji dirbs kaip vykdomoji vicepirmininkė – drauge su F. Timmermansu ir latviu Valdžiu Dombrovskiu.

M. Vestager glaudžiai bendradarbiaus su 64 metų prancūzu Thierry Bretonu, buvusiu prancūzų technologijų milžinės „Atos“ vadovu, kuris perima bendrosios rinkos, išlaidų gynybai, pramonės ir kosmoso sritis.

Bulgarė Marija Gabriel, darbą baigianti skaitmeninės ekonomikos eurokomisarė, pasižymėjusi kova su dezinformacija internete, naujos sudėties Europos Komisijoje bus atsakinga už inovacijas ir jaunimo reikalus.

Finansai, darbo vietos, ekonomika ir prekyba

V. Dombrovskis, darbą baigiančios Komisijos vicepirmininkas, kuris buvo atsakingas už eurą, tampa finansinių paslaugų eurokomisaru, turinčiu sukurti „ekonomiką, dirbančią žmonėms“.

Šių tikslų jam padės siekti ekonomikos komisaras italas Paolo Gentiloni, užimtumo komisaras Nicolas Schmitas iš Liuksemburgo ir portugalė Elisa Ferreira, perimanti „sanglaudos ir reformų“ sritį.

Galbūt svarbiausia figūra V. Dombrovskio grupėje bus airis Philas Hoganas, iki šiol dirbęs žemės ūkio eurokomisaro poste. Jis perima prekybos sritį ir derėsis dėl santykių su Jungtine Karalyste po jos išstojimo iš Europos Sąjungos.

Užsienio reikalai, vystymasis ir ES plėtra

Ispanijos užsienio reikalų ministras veteranas Josepas Borrellis perima ES užsienio politikos vadovo ir EK vicepirmininko pareigas. Jis žada prioritetu iškelti santykius su artimiausiomis bloko kaimynėmis rytuose.

Jam padės naujasis kaimynystės ir plėtros komisaras Oliveris Varhelyi iš Vengrijos, kuris bus atsakingas už santykius su narystės Bendrijoje siekiančiomis šalimis, suomė Jutta Urpilainen, perimanti tarptautinės plėtros sritį, ir slovėnas Janezas Lenarčičius, naujasis civilinės saugos ir humanitarinės pagalbos komisaras.

„Gyvensena“, sveikatos apsauga, lygybė

Graikas Margaritis Schinas bus atsakingas už „europinės gyvensenos skatinimą“. Jo portfelis apima migraciją, saugumą ir švietimą.

M. Schino atsakomybės srities formuluotė buvo pakeista, nes ankstesnė „europinės gyvensenos apsaugos“ formuluotė sulaukė kritikos, esą ji asocijuojasi su kraštutinių dešiniųjų idėjomis.

Kipro atstovė Stela Kirjakides perima sveikatos apsaugos portfelį, Maltos atstovė Helena Dalli – lygybės sritį, o vidaus reikalais rūpinsis švedė Ylva Johansson.

Teisingumas, skaidrumas

Čekės Veros Jourovos, kuri iki šiol buvo teisingumo, vartotojų teisių ir lyčių lygybės eurokomisarė, atsakomybės sritis bus vertybės ir skaidrumas, o teisingumo komisaru tampa buvęs Belgijos užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas.

Kita

Austrijos atstovas Johannesas Hahnas, iki šiol dirbęs kaimynystės ir plėtros komisaro poste, perima biudžeto portfelį.

Marošas Šefčovičius iš Slovakijos bus atsakingas už santykius tarp institucijų ir organizuos sudėtingą trijų ES galios centrų – Europos Komisijos, Europos Parlamento ir Europos Vadovų Tarybos – tarpusavio sąveiką.

Kroatė Dubravka Šuica, buvusi Dubrovniko merė, perima „demokratijos ir demografijos“ portfelį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.