Ginčai dėl mokesčių įšaldė Vokietijos klimato apsaugos planus

Vokietijos pasirengimas kitą savaitę Madride vyksiančiai Jungtinių Tautų (JT) klimato konferencijai penktadienį sulaukė smūgio, nes kelias vyriausybės ambicingo klimato politikos reformų plano dalis atmetė šalies parlamentas.

Parlamento nepritarimas klimato apsaugos planams yra didelė nesėkmė kanclerės A.Merkel vyriausybei prieš pirmadienį Madride vyksiančią „COP25“ konferenciją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Parlamento nepritarimas klimato apsaugos planams yra didelė nesėkmė kanclerės A.Merkel vyriausybei prieš pirmadienį Madride vyksiančią „COP25“ konferenciją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 29, 2019, 4:29 PM

Vyriausybės klimato apsaugos priemonės, kurias sudaro keturi įstatymai, padidinsiantys kelionių oru kainą ir įvesiantys anglies dioksido apmokestinimo sistemą, turėjo įsigalioti kitų metų pradžioje.

Tačiau aukštuosiuose Vokietijos parlamento rūmuose klimato priemonėms buvo nepritarta, kadangi buvo baiminamasi dėl finansavimo ir kritikos, kad šios priemonės yra nepakankamos.

Vokietijos federalinių žemių atstovai atmetė siūlymus priimti mokesčių reformas, į kurias įtraukiamas PVM mokesčio mažinimas traukinių bilietams ir laikinas atleidimas nuo mokesčių atstatantiems pastatus.

Baiminantis, kad federalinės žemės turės pačios padengti prarastas pajamas, aukštieji parlamento rūmai atmetė šį įstatymą, dėl kurio derybas turės vesti abu parlamento rūmai.

Kitoms klimato plano dalims penktadienį buvo pritarta. Lėktuvų kelionėms, kurių atstumas nesiekia 2500 kilometrų, mokesčiai kils 74 proc., iki 13 eurų, o ilgesnių nuotolių kelionėms mokesčiai kils iki 60 eurų.

Anglies dvideginio mokesčiui, kuris vėliau bus įtraukiamas į ES taršos leidimų prekybos sistemą, taip pat buvo pritarta, nors jam priešinosi žaliųjų partija, teigusi, kad jis yra per žemas.

Šis pralaimėjimas yra didelė nesėkmė kanclerės Angelos Merkel vyriausybei prieš pirmadienį Madride vyksiančią „COP25“ konferenciją. Nesėkmės sulaukta tą pačią dieną šalyje vykstant klimato protestams ir streikams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.