JAV iškelti kaltinimai programišiams, galimai palaikantiems ryšius su Rusijos žvalgyba

JAV Teisingumo departamentas ketvirtadienį pareiškė kaltinimus dviem rusams, kurie, kaip įtariama, palaiko ryšius su savo šalies žvalgybos tarnybomis ir vadovauja didelei kibernetinių nusikaltėlių grupei „Evil Corp“.

„Evil Corp“ vykdydamas sukčiavimą schemą užkrėsdavo savo aukų kompiuterius kenksmingomis programomis, pavyzdžiui, „Dridex“ ir „Bugat“.<br>123rf.com nuotr.
„Evil Corp“ vykdydamas sukčiavimą schemą užkrėsdavo savo aukų kompiuterius kenksmingomis programomis, pavyzdžiui, „Dridex“ ir „Bugat“.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 5, 2019, 9:43 PM

Kaip nurodoma Pitsburge paskelbtame kaltinamajame akte, Maksimas Jakubecas ir Igoris Turaševas yra pagrindiniai veikėjai programišių kolektyve, kuris užkrėtė kenkėjiškomis programomis kompiuterių dešimtyje valstybių ir pavogė daugiau nei 100 mln. JAV dolerių (90 mln. eurų) iš bendrovių ir vietos valdžios institucijų.

JAV Iždo departamentas, remdamasis šia byla paskelbęs sankcijų, teigė, kad M. Jakubecas „nuo 2017 metų“ specialiai dirbo Rusijos federalinei saugumo tarnybai (FSB) ir kad jam buvo „pavesta vykdyti projektus Rusijos vyriausybei“.

„Evil Corp“ vykdydamas sukčiavimą schemą užkrėsdavo savo aukų kompiuterius kenksmingomis programomis, pavyzdžiui, „Dridex“ ir „Bugat“.

Šios programos buvo naudojama tapatybėms, slaptažodžiams ir, galiausiai, banko sąskaitų prisijungimo duomenims neteisėtai gauti. Pavogtas lėšas nusikaltėliai pervesdavo į savo pačių ar pinigų plovėjų sąskaitas.

JAV pareigūnai pavadino tai pažangia, novatoriška ir įžūlia nusikalstama operacija, kurios tyrėjams ilgą laiką nepavyko demaskuoti. Jos metu buvo vagiami pinigai iš įvairių organizacijų, įskaitant vieną vienuolių moterų ordiną, mokyklos administraciją, naftos įmonę ir ginklų gamintoją.

Nuo programišių veiksmų nukentėjo iš viso daugiau kaip 300 organizacijų 43 šalyse ir daug atskirų vartotojų, nurodė tyrėjai. Pranešime pabrėžiama, kad grupė tebevykdo savo veiklą.

Abu kaltinimų sulaukę asmenys lieka laisvėje, o JAV Valstybės departamentas pažadėjo sumokėti apie 5 mln. dolerių (4,5 mln. eurų) atlygį už informaciją, kuri padėtų suimti ir nuteisti M. Jakubecą.

„Įtariama, kad Maksimas Jakubecas įsitraukė į dešimtmetį vykdomų kibernetinių nusikaltimų virtinę, per kurią naudojama visų laikų kone žalingiausios finansinės kenkėjiškos programos, leidusios pavogti dešimtis milijonų dolerių iš aukų visame pasaulyje“, – pareiškė JAV generalinio prokuroro pavaduotojas Brianas Benczkowski.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.