Neperlipa savo interesų – šalis jau trečią kartą per metus rengs rinkimus

Izraelis turės pasiruošti beprecedenčiam atvejui: šalyje vyks treti rinkimai per vienus metus. Valdžios atstovai nesugeba suformuoti valdančiosios daugumos, o ilgametis premjeras nenusikrato skandalų šleifo.

B.Netanyahu ruošis tretiems parlamento rinkimams mažiau nei per metus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
B.Netanyahu ruošis tretiems parlamento rinkimams mažiau nei per metus.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 14, 2019, 3:48 PM, atnaujinta Dec 14, 2019, 3:51 PM

Šalies parlamentas iki trečiadienio vidurnakčio turėjo sutarti dėl kandidatūros politiko, kuris vadovautų Izraelio vyriausybei.

Tam reikėjo surinkti 61 iš 120 parlamentarų balsų, bet to padaryti nepavyko. Tai reiškia tik viena – kovo mėnesį įvyks dar vieni parlamento rinkimai, po jau įvykusių balandį ir rugsėjį.

Benjaminas Netanyahu išlieka savo poste, nepaisant jo bandymų suformuoti vyriausybę per daugiau nei metus trunkantį laikotarpį.

Rinkimų kampanija B.Netanyahu laukia išties nelengva – jis buvo apkaltintas kyšininkavimu ir korupcija 3 skirtingose teisinėse bylose.

70-mečio Izraelio vadovo taip pat laukia dar viena politinė kova – gruodžio 26 dieną jis kausis dėl partijos „Likud“ pirmininko posto. Jeigu B.Netanyahu pavyks išlikti partijos vadu, kovą jis vėl susigrums su senu oponentu ir „Mėlynosios ir baltosios“ koalicinės jėgos lyderiu Benny Gantzu, kurio partija rugsėjį laimėjo daugiausia vietų rinkimuose.

Dabartinis šalies vadovas apkaltino B.Gantzo politinę jėgą trukdant suformuoti valdančiąją daugumą.

„Šis partinis aljansas darė viską, kad mes nesuformuotume plačios koalicijos, kuri būtų vykdžiusi aneksiją Jordanijos slėnyje“, – kalbėjo B.Netanyahu.

Pasak Izraelio ministro pirmininko B.Netanyahu, B.Gantzas atsisakė jam paklusti ir prisidėti prie šalies karinių pajėgų veiksmų šioje teritorijoje.

„Mėlynoji ir baltoji“ partija jam atsikirto, esą B.Netanyahu pats siekia išlaikyti parlamento stagnaciją siekdamas sau užsitikrinti teisinę neliečiamybę.

Kol jis ministro pirmininko poste, tol jis gali paprašyti parlamento suteikti jam imunitetą vykstant skandalingoms byloms dėl lėšų grobstymo.

Buvęs Izraelio gynybos ministras Avigdoras Libermanas kritikavo abu partijų lyderius, dėl jų nenoro sutarti tėvynės labui.

„Nė viena partija nenori vieningos vyriausybės, – tikino A.Libermanas. – B.Netanyahu neturi jokių vertybių, tik savo interesus.

Mano pagrindinė vertybė yra draugystė, o tai jam yra visiškai svetima.“

Politinis įšalas sukaustė 9 milijonus gyventojų turinčią valstybę. Nėra jokių garantijų, kad nauji rinkimai atkurs šalyje politinę pusiausvyrą, o kai kurie politikai karčiai juokauja, kad reikia rengtis ketvirtiems rinkimams.

Parengta pagal BBC inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.