Estų prezidentė K. Kaljulaid pasiūlė premjerui apsvarstyti galimybę atleisti VRM vadovą

Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid kreipėsi į premjerą Juri Ratą prašydama apsvarstyti galimybę atleisti iš pareigų vidaus reikalų ministrą Marto Helme, pirmadienį pranešė leidinys „Postimees“.

Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid kreipėsi į premjerą Juri Ratas prašydama apsvarstyti galimybę atleisti iš pareigų vidaus reikalų ministrą Marto Helme, pirmadienį pranešė leidinys „Postimees“.<br>T.Bauro nuotr.
Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid kreipėsi į premjerą Juri Ratas prašydama apsvarstyti galimybę atleisti iš pareigų vidaus reikalų ministrą Marto Helme, pirmadienį pranešė leidinys „Postimees“.<br>T.Bauro nuotr.
 S.Marin<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
 S.Marin<br>ZUMA press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Dec 16, 2019, 2:18 PM, atnaujinta Dec 16, 2019, 4:09 PM

„Aš paprašiau ministro pirmininko apsvarstyti variantą atleisti iš pareigų vidaus reikalų ministrą. Neįmanoma vienu metu būti fiziniu asmeniu arba partijos pirmininku ir neatsižvelgti į tai, kad tavo žodžiai yra vyriausybės pozicija. Šiuo metu tai yra pozicija, išsakyta Estijos Respublikos vyriausybės nario, būtent taip ją ir reikėtų vertinti. Čia yra daug peno apmąstymams“, – sakė prezidentė.

K. Kaljulaid pabrėžė, kad premjero darbas yra nuolat vertinti, ar tam tikras ministras turi dirbti vyriausybėje.

„Tie žingsniai, kuriuos įgyvendina vyriausybė, ir jos priimami sprendimai – ar jie veda Estiją pirmyn, ar kelia saugumo lygį, ar suartina mus su sąjungininkais? Tai yra ministro pirmininko darbas“, – teigė prezidentė.

Ji atkreipė dėmesį, kad per pastarąjį mėnesį M. Helme dukart įsikišo į Estijos užsienio politiką ir stengėsi ją pakreipti.

„Šį rytą kalbėjau su [Suomijos prezidentu] Sauli Niinisto ir paprašiau jo perduoti [Suomijos] premjerei [Sannai] Marin asmeninį atsiprašymą. Taip pat jam prisipažinau, kaip man dėl viso to gėda“, – pirmadienį sakė K. Kaljulaid.

„Visa tai veikia mūsų saugumo tinklą. Nedidelės valstybės išlikimas geopolitiniu požiūriu itin aktyviame regione smarkiai priklauso nuo to, kiek turime partnerių ir sąjungininkų ir kokius jie mus mato – panašius į save ar kitokius“, – teigė ji.

Ministras atsiprašė

M. Helme, kuris taip pat vadovauja Estijos konservatorių liaudies partijai (EKRE), sekmadienį duodamas interviu radijui išsakė abejonių dėl naujosios Suomijos premjerės S. Marin ir jos vyriausybės kompetencijos.

Jis, be kita ko, pareiškė, kad Suomijos ministre pirmininke tapo parduotuvės konsultantė.

M. Helme šiuos komentarus išsakė duodamas interviu privačiai radijo stočiai, siejamai su EKRE.

„Dėl to, kas nutiko Suomijoje, vis dar šiaušiasi plaukai“, – sakė ministras radijo „TRE Raadio“ eteryje.

„Prisimenu, Vladimiras Uljanovas-Leninas sakė, kad kiekviena virėja gali tapti ministre ar kažką panašaus. Dabar mes matome, kaip pardavėja tampa ministre pirmininke, o kažkokie gatvės aktyvistai ir neišsilavinę asmenys – vyriausybės nariais“, – kalbėjo M. Helme.

S. Marin, kuri užaugo neturtingoje šeimoje, yra sakiusi, kad anksčiau yra dirbusi prekybos centre asistente.

Vėliau sekmadienį vakare M. Helme pareiškė, kad reiškė savo ir EKRE nuomonę, kai kalbėjo apie naująją Suomijos premjerę S. Marin ir jos vyriausybę. Jis taip pat patvirtino, kad Estija ir Suomija toliau bendradarbiauja ir palaiko draugiškus ryšius.

„Manau, turėčiau patikslinti, kad „TRE Raadio“ eteryje kalbėdamas apie Suomijos naująją kairiojo sparno vyriausybę, reiškiau ne Estijos vyriausybės, o savo nuomonę ir požiūrį, grindžiamą mūsų partijos pasaulėžiūra“, – sakė M. Helme.

„Jokiu būdu nekvestionuoju gero bendradarbiavimo ir draugiškų ryšių tarp Estijos ir Suomijos. Esame giminingos tautos, tokios ir liksime“, – sakė vidaus reikalų ministras ir pridūrė, kad skirtingi politikų požiūriai nedaro įtakos teigiamam estų požiūriui į suomius.

S. Marin savo ruožtu tviteryje parašė, kad labai didžiuojasi Suomija, kur „vaikas iš neturtingos šeimos gali gauti išsilavinimą ir gyvenime pasiekti laimėjimų“.

„Ir tikrai: pardavėja galiausiai gali tapti net premjere“, – pabrėžė ji.

M. Helme pasisakymus pasmerkė daugelis įtakingų Estijos politikų, o opozicija pasiūlė parlamente pareikšti nepasitikėjimą VRM vadovu, jei premjeras neatleis ministro.

Tuo metu M. Helme pirmadienį po koalicijos tarybos posėdžio atsiprašė Suomijos premjerės ir apkaltino dėl kilusio skandalo žiniasklaidą, esą neteisingai supratusią jo žodžius ir „padariusią iš musės dramblį“.

„Tą konkrečią frazę apie Suomijos ministrę pirmininkę, kurią jūs traktavote kaip žeminančią, aš iš tiesų laikiau pripažinimu. Pripažinimu, kad ir iš žemo socialinio sluoksnio galima pakilti į aukščiausio lygio politiką“, – kalbėjo Estijos vidaus reikalų ministras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.