Lenkijos Aukščiausiasis teismas kritikuoja siūlymus dėl drausminių procedūrų prieš teisėjus

Lenkijos Aukščiausiasis teismas antradienį sukritikavo valdančiosios „Teisės ir teisingumo“ (PiS) partijos pasiūlytą įstatymo projektą, kuriuo būtų praplėstos drausminamosios priemonės teisėjams.

 ​Lenkijos Aukščiausiasis teismas antradienį sukritikavo valdančiosios „Teisės ir teisingumo“ (PiS) partijos pasiūlytą įstatymo projektą, kuriuo būtų praplėstos drausminamosios priemonės teisėjams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 ​Lenkijos Aukščiausiasis teismas antradienį sukritikavo valdančiosios „Teisės ir teisingumo“ (PiS) partijos pasiūlytą įstatymo projektą, kuriuo būtų praplėstos drausminamosios priemonės teisėjams.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 17, 2019, 4:06 PM

„Mano nuomone, tai yra blogas įstatymo projektas, pažeidžiantis daugelį konstitucijos nuostatų, taip pat Europos teisės principus ir standartus“, – teigė Aukščiausiojo teismo atstovas Michalas Laskowskis.

Pasak jo, antradienį paskelbtoje Aukščiausiojo teismo išvadoje teigiama, kad įstatymo projektu siekiama „nutildyti teisėjus, atskirti juos nuo viešųjų diskusijų“, taip pat veiksmingai nutraukti teisėjų bendruomenės savivaldą.

Naujuoju įstatymo projektu PiS siūlo įvesti drausmines nuobaudas teisėjams – taip pat ir atleidimą iš pareigų – skiriamas už teisėjų skyrimo tvarkos teisėtumo kvestionavimą. Teisėjų skyrimo teisėtumas imtas svarstyti po gruodžio mėnesį paskelbto Aukščiausiojo teismo nutarimo.

Juo Aukščiausiasis teismas, atsižvelgdamas ir į Europos Sąjungos Teisingumo Teismo nutarimą, paskelbė, kad Nacionalinė teisėjų taryba, nominuojanti teisėjus prezidentui tvirtinti, nėra autonominė.

Paskelbus nutarimą, PiS siūlomo įstatymo projekto kritikai teigė, kad, skiriant teisėjus pagal teisėjų tarybos rekomendacijas, galėjo būti pažeidžiamas įstatymas, tad tarybos sprendimus galima kvestionuoti.

PiS siūlomo įstatymo projekto tikslas yra „užkirsti kelią teisėjams įgyvendinti Europos Sąjungos teisingumo teismo nutarimą“, buvo teigiama Aukščiausiojo teismo išvadose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.