Sportininkai negali sugrįžti į namus: palaikė migrantais, bet deportavo į kitą šalį

Du tenisininkai iš Nigerijos maldauja Sarajevo valdžios leisti sugrįžti į namus. Kroatijos policija nusprendė, kad jie – nelegaliai keliaujantys migrantai, ir deportavo vyrus į Bosniją.

Kroatijos policija du studentus supainiojo su nelegaliais migrantais.<br>„YouTube“ stop kadras
Kroatijos policija du studentus supainiojo su nelegaliais migrantais.<br>„YouTube“ stop kadras
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 18, 2019, 11:29 AM

Studentai Abia Uchenna Alexandro ir Eboh Kennedis Chinedu įsitikinę, jog vienintelė priežastis, kodėl juos išvežė į Bosniją, yra tai, kad jie – juodaodžiai.

„Mes sakome teisybę ir turime įrodymų“, – sakė E.K.Chinedu. Vaikinai, kurie studijuoja Nigerijoje, atvyko į Kroatiją lapkričio 12 dieną.

Jie turėjo vizas ir į šalį atvažiavo dalyvauti penktosiose pasaulinėse tarpuniversitetinėse žaidynėse, kurios šiemet vyksta Puloje.

Aštuoniolikmečiai po turnyro išvyko iš Pulos į Kroatijos sostinę Zagrebą, iš kurio turėjo išskristi į Lagosą.

„Naktį prieš skrydį išėjome pasivaikščioti po miestą, – sakė E.K.Chinedu, kuris drauge su A.U.Alexandro turėjo išskristi lapkričio 18 d. – Staiga mus sustabdė policininkai ir paprašė parodyti asmens dokumentus. Mes bandėme paaiškinti, kad pasus palikome viešbutyje, tačiau jie nesiklausė.“

Pareigūnai tariamai juos įsodino į furgoną ir nuvežė prie Bosnijos ir Hercegovinos sienos, kur tą dieną Kroatijos valdžia subūrė nelegaliai į šalį bandžiusių pateikti migrantų grupę. Taip jie atsidūrė nelegalų stovykloje, o vėliau – imigrantų centre.

Kroatijos policija neigia kaltinimus ir abejoja tenisininkų žodžiais. Anot jų, dar vienas asmuo iš Nigerijos, dalyvavęs turnyre, vos prieš keletą dienų bandė kirsti Slovėnijos sieną.

„Pareigūnams jau teko susidurti su atvejais, kai asmenys, naudodamiesi dalyvavimu sporto turnyruose Kroatijoje, bandė nelegaliai pasilikti šalyje ar tęsti savo kelionę į kitas Europos šalis“, – teigė Kroatijos policija.

Vidaus reikalų ministerija Zagrebe teigia, kad policija vaikinus sustabdė tą pačią dieną, kai jie turėjo išskristi, o ne dieną prieš tai, kaip teigia jaunuoliai.

Tačiau policija negali paaiškinti, kodėl studentus išsiuntė į Bosniją, jei žinojo, kad jie turi galiojančią Kroatijos vizą.

Tuo metu Sarajevo pareigūnai ir toliau tiria šią bylą.

Kad Bosnijoje dabar yra Nigerijos piliečiai – net jei jie atvežti policijos – yra nelegalu todėl, kad jų viza, kurios galiojimas baigėsi gruodžio 3 dieną, buvo skirta tik Kroatijai.

„Dviejų Nigerijos studentų bylą tiria Bosnijos ir Hercegovinos saugumo ministerija, nes tai susiję su nelegaliu atvykimu į šalį“, – teigė ministro patarėjas Bosnijos užsienio reikalų klausimais.

„Šie žmonės tapo neteisėtų Kroatijos veiksmų aukomis, – sakė Bosnijos ir Hercegovinos saugumo ministras Draganas Mektičius. – Laikydamiesi teisinių procedūrų turime juos grąžinti atgal į Kroatiją.“

Studentai pabrėžia, kad į Kroatiją sugrįžtų tik su viena sąlyga – jeigu juos palydėtų Jungtinių Tautų atstovas.

„Mes ten nevažiuosime be Jungtinių Tautų palydos. Po to, ką jie mums padarė, mes bijome Kroatijos policijos, – sakė E.K.Chinedu. – Mes tiesiog norime sugrįžti į Nigeriją, ir kuo greičiau.“

Parengta pagal „The Guardian“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.