Rusijoje už įtariamą šnipinėjimą sulaikytas amerikietis atleistas iš darbo JAV

JAV pilietis Paulas Whelanas, kuris beveik prieš metus buvo sulaikytas Rusijoje dėl įtarimo šnipinėjimo, prarado darbą automobilių dalimis prekiaujančioje įmonėje Mičigano valstijoje, pertvarkant šią bendrovę, o jo brolis pasmerkė tokį sprendimą.

JAV pilietis Paulas Whelanas, kuris beveik prieš metus buvo sulaikytas Rusijoje dėl įtarimo šnipinėjimo, prarado darbą automobilių dalimis prekiaujančioje įmonėje Mičigano valstijoje, pertvarkant šią bendrovę, o jo brolis pasmerkė tokį sprendimą. <br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV pilietis Paulas Whelanas, kuris beveik prieš metus buvo sulaikytas Rusijoje dėl įtarimo šnipinėjimo, prarado darbą automobilių dalimis prekiaujančioje įmonėje Mičigano valstijoje, pertvarkant šią bendrovę, o jo brolis pasmerkė tokį sprendimą. <br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 20, 2019, 10:04 AM

P. Whelanas buvo areštuotas 2018 metų gruodžio 28 dieną viešbutyje Maskvoje, kur lankėsi pakviestas į draugo vestuves. Prokurorai iškėlė jam kaltinimus dėl šnipinėjimo ir kelis kartus pratęsė jam skirtą areštą, kol laukiama teismo, galinčio skirti amerikiečiui iki 20 metų įkalinimo. P. Whelanas neigia jam mestus kaltinimus.

Buvęs jūrų pėstininkas vadovavo Mičigane įsikūrusios bendrovės „BorgWarner“ tarptautinio saugumo skyriui, tačiau šios pareigos buvo panaikintas praėjusį penktadienį, vykdant įmonės restruktūrizavimą, apie kurį buvo paskelbta dar balandį, sakė „BorgWarner“ atstovė Kathy Graham.

P. Whelano brolis dvynys Davidas Whelanas trečiadienį išsiųstame elektroniniame laiške laikraščiui „The Detroit News“ pareiškė, kad jo brolio sveikatos būklė nuolat prastėja ir kad jo gyvenimas „sugriuvo“, jam tapus „šalutine žala Rusijos Federacijos geopolitikos žaidimuose“.

Sprendimas atleisti P. Whelaną „apsunkina mūsų šeimos galimybes užtikrinti bent kokį panašumą į jo ankstesnį gyvenimą tą dieną, kai jis sugrįš namo“, tęsė jo brolis.

49 metų P. Whelanas pradėjo dirbti „BorgWarner“ 2017 metų sausį ir buvo atsakingas už bendrovės objektų saugumą visame pasaulyje. Kompanija pranešė amerikiečio atstovams apie darbo sutarties nutraukimą, kai jis tebėra laikomas suimtas Rusijoje, nurodė K. Graham.

P. Whelanas maždaug dešimtmetį palaikė draugystės ryšius su Rusijos gyventojais ir per socialinius tinklus buvo užmezgęs kontaktų su žmonėms, siejamus su šios šalies kariuomene. Kai kurie iš jų teigė, kad P. Whelanas niekada neatrodė turintis grėsmingų motyvų, ir apibūdino jį kaip žmogų, tiesiog besidomintį Rusija bei ieškantį susirašinėjimo draugų.

P. Whelanas, kilęs iš Mičigano Novajaus, taip pat turi Didžiosios Britanijos, Airijos ir Kanados pilietybes. Jis gimė Kanadoje, britų šeimoje.

JAV Kongresas pareikalavęs, kad Rusijos vyriausybė pateiktų P. Whelano kaltės įrodymų, arba jį paleistų. Amerikiečių ambasada Maskvoje pareiškė, kad jos prašymai leisti gydytojui jį apžiūrėti buvo atmesti.

Pasak D. Whelano, JAV vyriausybės dalyvavimas šioje byloje yra nepaprastai svarbus.

„Be Vašingtono pastangų jį išlaisvinti, jo gyvenimas ir toliau grius. Galiausiai Paulas dar daug mėnesių bus Rusijos vyriausybės politinis kalinys“, – sakė jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.