Rusijos prezidentas kalbėjo mįslėmis: kokia ateitis laukia V. Putino?

Šalies vadovas Vladimiras Putinas vakar surengė metinę spaudos konferenciją, atsakinėjo į žurnalistų iš viso pasaulio klausimus. Rusijos lyderis kalbėjo ir apie klimato kaitą, ir apie savo sostą.

Į žurnalistų klausimus V.Putinas atsakinėjo jau 15-ą kartą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Į žurnalistų klausimus V.Putinas atsakinėjo jau 15-ą kartą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Į žurnalistų klausimus V.Putinas atsakinėjo jau 15-ą kartą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Į žurnalistų klausimus V.Putinas atsakinėjo jau 15-ą kartą.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Į žurnalistų klausimus V.Putinas atsakinėjo jau 15-ą kartą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Į žurnalistų klausimus V.Putinas atsakinėjo jau 15-ą kartą.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 20, 2019, 3:52 PM

15-oji V.Putino metinė spaudos konferencija prasidėjo apie 12 val. vietos laiku, o baigėsi 16 val. 26 min.

Pernai į metinę Rusijos prezidento spaudos konferenciją leista ateiti 1702 žurnalistams.

Paradui vakar dirigavo prezidento spaudos atstovas Dmitrijus Peskovas, o į renginio pabaigą leista pačiam 67 metų prezidentui pasirinkti, kieno klausimą jis nori išgirsti.

Pirmasis klausimas prezidentui buvo apie klimato kaitą. V.Putinas žarstėsi skaičiais ir statistika apie pasaulinį atšilimą net nežiūrėdamas į popierius, o tada pasvarstė: „Niekas nežino pasaulinės klimato kaitos kilmės. Žemės istorijoje būta atšilimo ir atšalimo laikotarpių, tai gali priklausyti nuo visatos procesų.“

Tačiau dėl neįprastai šilto gruodžio šalyje V.Putinas pareiškė, kad Rusija šyla 2,5 proc. sparčiau nei likusi planetos dalis ir tai kelia grėsmę, nes didelė teritorijos dalis – ant amžinojo įšalo žemės.

V.Putinas sulaukė klausimo apie Normandijos ketverto susitikimo rezultatus ir ėmė piktintis, kai buvo paprašytas įvertinti Ukrainos lyderį Volodymyrą Zelenskį, – atšovė, kad ne jo darbas vertinti tą, kurį išrinko ukrainiečiai, bet tvirtino, kad Minsko susitarimai – vienintelis būdas išspręsti konfliktą.

Rusijos lyderis tikino, kad rinkimai Donecko ir Luhansko regionuose buvo teisėti, o Minsko susitarimuose yra numatytos tų regionų piliečių teisės. V.Putinas taip pat toliau kartojo, kad Rusijos pajėgų separatistiniuose regionuose nėra.

Paklaustas apie D.Trumpo apkaltą V.Putinas vadino tai demokratų pramanu – esą nepavyko įsprausti verslo magnato į kampą dėl Maskvos kišimosi į prezidento rinkimus, todėl sugalvojo apie spaudimą Ukrainai: „Rinkimus pralaimėjusi Demokratų partija siekia rezultatų kitokiomis priemonėmis.“

Bene daugiausia svarstymų kilo dėl V.Putino politinės ateities – jo kadencija baigiasi 2024 metais, bet manoma, kad jis gali pakeisti konstituciją, kad pasiliktų ir ilgiau.

V.Putinas vakar prabilo apie galimus pagrindinio šalies dokumento pakeitimus: „Tai gyvas dokumentas, kuris turi atspindėti žmonių valią. Kalbant apie kadencijas išbraukime žodžius „iš eilės“. Jūsų kuklus tarnas atidirbo dvi kadencijas iš eilės, tada pasitraukė ir turėjo konstitucinę teisę grįžti į prezidento postą. Kai kuriems mūsų politologams ir aktyvistams tai nepatinka. Tad galbūt šie žodžiai galėtų būti išbraukti.“

Viena vertus, tai gali reikšti, kad jis daugiau nebekandidatuos, nes taip numatys naujoji konstitucija.

Kita vertus, pagrindinio šalies įstatymo pakeitimai gali tapti pretekstu jam likti soste. Regis, kad V.Putinas tyčia kalbėjo mįslėmis ir paliko šį klausimą atvirą.

„Viskas gali būti pakeista, išskyrus pirmąjį konstitucijos skyrių“, – teigė V.Putinas taip įsiutindamas opoziciją, mat jau antrajame skyriuje yra apibrėžtos pagrindinės žmogaus teisės ir laisvės.

Parengta pagal „Interfax“, „Reuters“, „Lrytas.lt“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.