Malio lyderis ragina kurti „pagarbius santykius“ tarp Prancūzijos ir Sachelio

Malio prezidentas šeštadienį per prancūzų televiziją pareiškė, kad santykiai tarp Prancūzijos ir Sachelio regiono valstybių turėtų būti „garbingi ir pagarbūs“.

 Malio prezidentas šeštadienį per prancūzų televiziją pareiškė, kad santykiai tarp Prancūzijos ir Sachelio regiono valstybių turėtų būti „garbingi ir pagarbūs“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 Malio prezidentas šeštadienį per prancūzų televiziją pareiškė, kad santykiai tarp Prancūzijos ir Sachelio regiono valstybių turėtų būti „garbingi ir pagarbūs“.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2019, 11:29 AM

Pastaruoju metu tvyrojo įtampa dėl Prancūzijos, buvusios kolonijinės valdytojos, vaidmens šiame į pietus nuo Sacharos esančiame regione. Buvo keliama klausimų dėl Prancūzijos karinio vaidmens Sachelio valstybėse, vis dažnėjant džihadistų atakoms.

Pasak Malio prezidento Ibrahimo Boubacaro Keitos, Sachelio karinis aljansas G-5, kurį sudarė Malis, Burkina Fasas, Nigeris, Mauritanija ir Čadas, žinią dėl „pagarbių santykių“ perduos per susitikimą Prancūzijoje sausio 13 dieną.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas šeštadienį paprašė Sachelio valstybių, kuriose yra dislokuotų prancūzų karių, didesnio „politinio aiškumo“.

E. Macronas į Dramblio Kaulo Krantą atvyko švęsti Kalėdų su prancūzų kariais, bet darbotvarkėje dominavo atsinaujinęs džihadistų sukilimas, iškėlęs klausimų dėl prancūzų ir Jungtinių Tautų pajėgų veiksmingumo.

„Mums reikia, kad mūsų karinį darbą lydėtų politinės sąlygos, – sakė E. Macronas. – Negaliu prašyti mūsų karių rizikuoti ir kovoti su terorizmu,... tų pačių šalių visuomenėms tikint melais. Prancūzija čia yra be imperialistinių ketinimų.“

Prieš džihadistus nukreipto G-5 aljanso lyderiai, pasak E. Macrono, sausio 13-ąją Prancūzijoje paaiškins šios operacijos „politinę ir strateginę struktūrą“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.