Ankara: Turkijos kariuomenė visiškai pasiruošusi galimai dislokacijai Libijoje

Turkijos kariuomenė yra visiškai pasirengusi galimai dislokacijai Libijoje, penktadienį pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra, remdamasi turkų Gynybos ministerijos atstove Nadide Sebnem Aktop.

Ketvirtadienį turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad sieks parlamento pritarimo kontingento siuntimui į Libiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Ketvirtadienį turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad sieks parlamento pritarimo kontingento siuntimui į Libiją.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2019, 3:52 PM, atnaujinta Dec 27, 2019, 3:53 PM

Anot jos, ginkluotosios pajėgos pasiruošusios vykdyti užduotis tiek Turkijoje, tiek už jos ribų.

Ketvirtadienį turkų prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas pareiškė, kad sieks parlamento pritarimo kontingento siuntimui į Libiją. Valstybės vadovas pabrėžė, kad Ankara ketina visokeriopai remti tarptautinės bendruomenės pripažįstamą Nacionalinę santarvės vyriausybę (NVS) Tripolyje, vadovaujamą Fayezo al Sarrajo.

Planuojama, kad parlamentas šiuo klausimu balsuos ateinantį mėnesį.

Pasak žiniasklaidos, NVS oficialiai paprašė Turkijos prisidėti prie Tripolio gynimo nuo vadinamosios Libijos nacionalinės armijos (LNA), vadovaujamos maršalo Khalifos Haftaro, kuri nuo šių metų balandžio mėgina užimti sostinę.

Turkijos parlamentas praeitą šeštadienį patvirtino susitarimą dėl karinio bendradarbiavimo su JT remiama Libijos vyriausybe, suteikiantį Ankarai galimybę Tripolio prašymu siųsti į karo draskomą šalį savo pajėgas.

Turkija palaiko NSV ir pasiryžusi siųsti savo karius į Libiją, jei sulauks pagalbos prašymo.

Po ilgamečio Libijos diktatoriaus Muammaro Gaddafi nuvertimo ir nužudymo 2011-aisiais šalyje susiformavo dvivaldystė – Tripolyje veikia NSV, o šalies rytuose – vadinamoji Libijos nacionalinė armija (LNA), vadovaujama maršalo Khalifos Haftaro, kuri nuo šių metų balandžio mėgina užimti sostinę.

Kita vertus, fronto linija per pastaruosius mėnesius beveik nepakito.

JAV Valstybės departamentas išreiškė susirūpinimą dėl Libijos konflikto šalių bandymų į jį įtraukti sąjungininkus iš užsienio.

Be Turkijos, Tripolyje įsikursią NSV palaiko Italija ir Kataras. Libijos rytus kontroliuojančią vyriausybę remia Prancūzija, Rusija, Jordanija, JAE ir kitos galingosios arabų šalys.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.