Jungtinės Tautos: per dvi savaites dėl atakų iš šiaurės vakarų Sirijos pabėgo 235 tūkst. gyventojų

Dėl sustiprėjusių Sirijos režimo ir Rusijos atakų prieš Sirijos sukilėlių pajėgas per pastarąsias dvi savaites iš Idlibo regiono šiaurės vakarų Sirijoje pabėgo daugiau nei 235 tūkst. žmonių, teigia Jungtinės Tautos (JT).

 ​Dėl sustiprėjusių Sirijos režimo ir Rusijos atakų prieš Sirijos sukilėlių pajėgas per pastarąsias dvi savaites iš Idlibo regiono šiaurės vakarų Sirijoje pabėgo daugiau nei 235 tūkst. žmonių, teigia Jungtinės Tautos (JT).<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 ​Dėl sustiprėjusių Sirijos režimo ir Rusijos atakų prieš Sirijos sukilėlių pajėgas per pastarąsias dvi savaites iš Idlibo regiono šiaurės vakarų Sirijoje pabėgo daugiau nei 235 tūkst. žmonių, teigia Jungtinės Tautos (JT).<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 27, 2019, 12:48 PM, atnaujinta Dec 27, 2019, 1:44 PM

Masinis gyventojų kėlimasis gruodžio 12–25 dienomis Idlibe paliko smurto kamuojamą Maaret al Numano regioną „beveik tuščią“, sakoma JT pranešime.

Nuo gruodžio vidurio Rusijos remiamos Sirijos režimo pajėgos sustiprino džihadistų Idlibo pietuose puolimą, nepaisant rugpjūtį pasirašyto paliaubų susitarimo ir Turkijos, Prancūzijos ir JT raginimų malšinti įtampą.

Antskrydžiai padažnėjo Sirijos režimo pajėgoms pradėjus operaciją ant žemės.

Nuo gruodžio 19 d. Sirijos prezidento Basharo al-Assado režimo pajėgos perėmė dešimčių miestų ir kaimų kontrolę iš džihadistų. Per susidūrimus abiejose pusėse žuvo šimtai žmonių.

Bombardavimas ir susidūrimai paskatino žmonių kėlimąsi iš Maaret al Numano ir netoliese esančio Serakibo miesto pietų Idlibe, tvirtina JT. „Žmonės iš Serakibo ir rytinių regionų bėga nuo kovų, kurios netrukus paveiks tenykštes bendruomenes“, – sakoma JT pranešime.

Idlibą kontroliuoja buvę „Al-Qaeda“ šalininkai, grupuotė „Hayat Tahrir al-Sham“, kurios lyderis šią savaitę paragino džihadistus ir jų sąjungininkus Sirijos sukilėlius eiti į fronto liniją ir kovoti su „rusų okupantais“ ir Damasko režimu.

Idlibo regione gyvena apie 3 mln. žmonių, tarp jų daug pabėgėlių iš kitų Sirijos regionų. 70 proc. šalies kontroliuojantis Damasko režimas ne kartą žadėjo atsiimti Idlibo kontrolę.

Remiamas Maskvos, Damaskas balandį pradėjo didžiulę karinę operaciją Idlibe, per kurią žuvo apie tūkstantis civilių, o dar 400 tūkst. buvo priversti palikti savo namus. Nepaisant rugpjūtį pasiektų paliaubų, bombardavimas tęsėsi. Tai paskatino Turkiją per derybas su Rusija reikalauti naujo paliaubų susitarimo.

Prancūzija antradienį paragino „nedelsiant deeskaluoti padėtį“ ir įspėjo dėl prastėjančių humanitarinių sąlygų.

Karas Sirijoje pražudė daugiau nei 370 tūkst. žmonių ir privertė bėgti milijonus. Neramumai prasidėjo 2011 m., kai B. al-Assado režimo pajėgos brutaliai susidorojo su antivyriausybiniais protestais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: impact Investments and nlocking Growth