Teismas slovakų žurnalisto nužudymo tarpininkui skyrė 15 metų įkalinimo bausmę

Slovakų žurnalisto ir jo sužadėtinės nužudymo 2018 metais tarpininkui, sutikusiam susitarti su kaltintojais, teismas skyrė 15 metų įkalinimo bausmę.

Teismas slovakų žurnalisto nužudymo tarpininkui skyrė 15 metų įkalinimo bausmę.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Teismas slovakų žurnalisto nužudymo tarpininkui skyrė 15 metų įkalinimo bausmę.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 30, 2019, 9:32 PM

Zoltanas Andrusko buvo verslininkas ir picerijos savininkas, kai prisidėjo prie sąmokslo įvykdyti tas žmogžudystes, kurios išprovokavo masinius protestus ir nuvertė tuometinį premjerą Robertą Fico.

Žurnalisto Jano Kuciako ir jo sužadėtinės Martinos Kušnirovos nužudymas taip pat sudarė sąlygas kovo mėnesį Slovakijos prezidente išrinkti liberalią kovos su korupcija aktyvistę Zuzaną Čaputovą.

„Manau, kad 15 metų bausmė yra tinkama“, – po Specialiojo baudžiamojo teismo Pezinoko mieste verdikto paskelbimo žurnalistams sakė teisėja Pamela Zaleska.

Tiriamosios žurnalistikos atstovas J. Kuciakas ir jo sužadėtinė buvo nušauti 2018 metų vasario 21 dieną savo namuose Velka Mačos mieste, esančiame už 65 km į rytus nuo Bratislavos. Žurnalistas ruošėsi paskelbti straipsnį apie numanomus Slovakijos politikų ryšius su Italijos mafija, taip pat pažeidimus, susijusius su Europos Sąjungos paramos žemės ūkiui išmokomis.

27 metų žurnalistas buvo nušautas į krūtinę, o M. Kušnirova – į galvą.

Įtariamas užsakovas yra verslininkas Marianas Kočneris, kurio veiklą tyrė J. Kuciakas, o Z. Andrusko, kaip teigiama, tarpininkavo: paprašius draugei Alenai Zsuzsovai, kuri savo ruožtu vykdė M. Kočnerio nurodymus, nusamdė žudiką.

M. Kočneris, A. Zsuzsova ir įtariami žudikai Tomas Szabo ir Miroslavas Marčekas, kurie yra sulaikyti, bus teisiami sausio mėnesį. Z. Andrusko teisme bus liudytojas.

Kaip rašoma kaltinamajame akte, M. Kočneris nusprendė „fiziškai atsikratyti Jano Kuciako ir taip neleisti toliau demaskuoti jo veiklos“, kai nerado „jokio purvo“ žurnalistui diskredituoti.

Taip pat vykdomas tyrimas dėl M. Kočnerio vaidmens keliose įtariamo sukčiavimo bylose. Šis verslininkas garsėja priešiškumu žurnalistams.

Tyrėjai paskelbė, kad M. Kočneris apsikeitė tūkstančiais žinučių su vyriausybės aukšto rango pareigūnais iš valdančiosios partijos „Smer-SD“ („Kursas-socialdemokratija“).

Ekspremjeras R. Fico liko šios partijos lyderis ir daugelio yra laikomas žmogumi, vis dar tampančiu virveles.

Rinkėjų parama „Smer-SD“ rekordiškai smuko ir dabar yra maždaug 20 proc., bet partija vis tiek turėtų laimėti vasarį įvyksiančius visuotinius rinkimus.

Vis dėlto jai gali būti sunku rasti koalicijos partnerių, sako analitikai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.