Irakas grasina „peržiūrėti“ santykius su JAV

JAV oro antskrydžiai prieš radikalios grupuotės „Hezbollah brigados“ pozicijas Irake sulaukė griežtos Bagdado, Teherano ir Maskvos reakcijos. Irako vyriausybė pirmadienį pagrasino, kad bus priversta „peržiūrėti santykius“ su JAV.

​JAV oro antskrydžiai prieš radikalios grupuotės „Hezbollah brigados“ pozicijas Irake sulaukė griežtos Bagdado, Teherano ir Maskvos reakcijos. Irako vyriausybė pirmadienį pagrasino, kad bus priversta „peržiūrėti santykius“ su JAV.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
​JAV oro antskrydžiai prieš radikalios grupuotės „Hezbollah brigados“ pozicijas Irake sulaukė griežtos Bagdado, Teherano ir Maskvos reakcijos. Irako vyriausybė pirmadienį pagrasino, kad bus priversta „peržiūrėti santykius“ su JAV.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-12-31 08:20

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad abipusės „atakos“ yra „nepriimtinos ir kontraproduktyvios“. Iranas apkaltino JAV vyriausybę savo veiksmais remiant „Islamo valstybę“ (IS).

Irako vyriausybė po šalies Saugumo tarybos susitikimo pareiškė, jog Bagdadas turi peržiūrėti bendradarbiavimą su JAV saugumo, politikos ir teisės srityse, „kad apgintų savo suverenumą“. JAV daliniai esą veikė „pagal savo politinius prioritetus, o ne pagal irakiečių“.

Dešimtys Irako parlamentarų pasirašė kreipimąsi, kuriame reikalauja peržiūrėti bendradarbiavimo sutartį tarp Vašingtono ir Bagdado, kuri yra 5 200 amerikiečių karių dislokavimo šalyje pagrindas.

JAV prieš tai surengė oro antskrydžius prieš šiitų kovotojus Irake ir Sirijoje. Iš viso buvo atakuoti penki vadinamųjų „Hezbollah brigadų“ taikiniai, tarp kurių buvo ginklų sandėliai ir vadavietės.

Oro antskrydžiai buvo reakcija į besitęsiančias šiitų kovotojų atakas prieš amerikiečių pajėgas Irake. Penktadienį per raketų ataką prieš karinę bazę netoli Kirkuko žuvo JAV pilietis ir keturi buvo sužeisti. Į irakiečių bazę, kurioje buvo ir amerikiečių pajėgos, paleista daugiau kaip 30 raketų.

Padėtis Irake yra labai nestabili; nuo spalio pradžios dėl didelės socialinės krizės šalį krečia beprecedentė protestų banga. Spaudžiant demonstrantams, atsistatydino ministras pirmininkas Adelas Abdelas Mahdis, tačiau vyriausybė toliau lakinai eina pareigas. Iranas turi didelę įtaką Irake ir mėgina diriguoti naujos vyriausybės formavimui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.