Prieš balandžio rinkimus atsistatydino Šiaurės Makedonijos premjeras

Artėjant balandžio rinkimams penktadienį atsistatydino Šiaurės Makedonijos premjeras Zoranas Zajevas, jo kabinetui nepavykus įgyvendinti pagrindinio savo programos punkto, kai Europos Sąjunga nepakvietė šios Balkanų valstybės pradėti derybų dėl įstojimo į bloką.

 Artėjant balandžio rinkimams penktadienį atsistatydino Šiaurės Makedonijos premjeras Zoranas Zajevas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
 Artėjant balandžio rinkimams penktadienį atsistatydino Šiaurės Makedonijos premjeras Zoranas Zajevas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 3, 2020, 2:27 PM

Po ilgų ir sunkių diskusijų ES lyderiai spalio mėnesį nusprendė neuždegti žalios šviesos deryboms dėl Šiaurės Makedonijos ir Albanijos įstojimo į Bendriją – daugiausia dėl Prancūzijos nepritarimo.

Šis klausimas dabar atidėtas iki pavasario.

Spalį Šiaurės Makedonijos lyderiai sutarė, kad balandžio 12 dieną bus surengti pirmalaikiai rinkimai.

Z. Zajevas, anksčiau pavadinęs minėtą ES sprendimą „istorine klaida“, penktadienį atsistatydino, jo kabinetas patvirtino naujienų agentūrai AFP.

Ministro pirmininko atsistatydinimą vėliau penktadienį dar turės patvirtinti parlamentas. Taip pat įstatymų leidėjai balsuos dėl laikinosios vienybės vyriausybės, kuri dirbs iki balandžio rinkimų.

Laikinajai vyriausybei, kurią formuos tiek valdančioji koalicija, tiek opozicija, vadovaus buvęs vidaus reikalų ministras Oliveris Spasovski iš Z. Zajevo vadovaujamos Socialdemokratų partijos.

Bendrijos sprendimas nepradėti derybų dėl narystės su Skopje ir Tirana išprovokavo pykčio ir nusivylimo bangą – ne tik Šiaurės Makedonijoje ir Albanijoje, kurios narystės siekis taip pat buvo užblokuotas, bet ir tarp ES pareigūnų bei lyderių, padėjusių daug nesėkmingų pastangų, kad būtų pradėtos derybos.

Z. Zajevas ir jo vadovaujami socialdemokratai atėjo į valdžią 2017 metais, pakeitę ankstesnio autokrato Nikolos Grujevskio, dešimtmetį valdžiusio šalį, dešiniąją partiją.

Dabartinė vyriausybė visą savo politinį kapitalą sukaupė žadėdama sudaryti Šiaurės Makedonijai sąlygas įstoti į ES ir NATO.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.