R. T. Erdoganas skelbia, kad Turkijos kariai pradėti dislokuoti Libijoje

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas sekmadienį paskelbė, kad šalies kariai pradėti dislokuoti Libijoje.

 R.T.Erdoganas sekmadienį paskelbė, kad šalies kariai pradėti dislokuoti Libijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
 R.T.Erdoganas sekmadienį paskelbė, kad šalies kariai pradėti dislokuoti Libijoje.<br> Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 5, 2020, 10:18 PM, atnaujinta Jan 6, 2020, 3:13 PM

Turkijos parlamentas šią savaitę uždegė šviesą tokiam dislokavimui.

„Mūsų karių užduotis čia yra koordinavimas. Jie įkurs čia operacijų centrą. Mūsų kariai palaipsniui vyksta (į Libiją) šiuo metu“, – transliuotojui „CNN Turk“ sakė R. T. Erdoganas.

Perspėjo dėl eskalacijos

Europos Sąjungos diplomatijos vadovas pirmadienį perspėjo, kad aplink Libijos sostinę Tripolį netrukus gali prasidėti intensyvesnės kovos, ir paragino surasti politinį sprendimą šiai krizei.

„Pastarojo meto įvykiai Libijoje rodo, kad netrukus galima smurto aplink Tripolį eskalacija“, – sakė Josepas Borrellis.

Jungtinių Tautų Saugumo Taryba vėliau pirmadienį turi aptarti padėtį Libijoje, kur Turkija pradėjo dislokuoti savo kontingentą, turintį ginti JT pripažįstamą vyriausybę nuo rytinę šalies dalį kontroliuojančių maršalo Khalifos Haftaro pajėgų.

Šeštadienį per aviacijos smūgį vienai karo mokyklai sostinėje žuvo mažiausiai 30 žmonių, nurodo JT pripažįstamos Nacionalinės santarvės vyriausybės (NSV) Sveikatos apsaugos ministerija.

Kh. Haftaro pajėgos neigė, kad yra atsakingos už šią ataką.

„Smerkiame tokias atakas kaip šeštadienio smūgis karo mokyklai, kurios tik atneša daugiau smurto ir žmonių kančių, – sakė J. Borrellis. – Šiandien labiau nei bet kada reikia skubiai ir nuoširdžiai siekti politinio sprendimo Libijos krizei.“

„Europos Sąjunga ragina visas šalis įsitraukti į politinį procesą vadovaujant Jungtinėms Tautoms. Europos Sąjunga toliau dės visas pastangas, kad būtu surastas taikus ir politinis sprendimas šiam procesui“, – pridūrė jis.

Šiaurės Afrikoje esanti Libija į chaosą nusirito per NATO paremtą 2011 metų sukilimą nužudžius diktatorių Muamarą Kadhafi. Dabar šalyje yra dvi konkuruojančios administracijos – NSV ir rytinę dalį valdanti administracija.

Nuo Kh. Haftaro pajėgų vykdomo Tripolio puolimo pradžios jau žuvo daugiau kaip 280 civilių ir daugiau kaip 2 tūkst. kovotojų, nurodo JT. Dėl kovų savo namus turėjo palikti maždaug 146 tūkst. žmonių.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.