Bagdadui grasinimus išsakęs D. Trumpas įspėjo ir JAV Kongresą, politiniai oponentai rezga planą

JAV prezidentas Donaldas Trumpas tvirtino, kad Irano kultūros objektai būtų amerikiečių karinių smūgių „teisėti“ taikiniai, atmesdamas savo paties administracijos nuogąstavimus, kad pagal tarptautinę teisę tai gali būti laikoma karo nusikaltimu.

D.Trumpas pasiuntė griežtą žinią.<br>Lrytas.lt koliažas.
D.Trumpas pasiuntė griežtą žinią.<br>Lrytas.lt koliažas.
​JAV atakos metu nužudžius Q.Soleimani tarp amerikiečių ir Irano atsirado didžiulė įtampa.<br>AP/Scanpix nuotr.
​JAV atakos metu nužudžius Q.Soleimani tarp amerikiečių ir Irano atsirado didžiulė įtampa.<br>AP/Scanpix nuotr.
​JAV atakos metu nužudžius Q.Soleimani tarp amerikiečių ir Irano atsirado didžiulė įtampa.<br>lrytas.lt koliažas
​JAV atakos metu nužudžius Q.Soleimani tarp amerikiečių ir Irano atsirado didžiulė įtampa.<br>lrytas.lt koliažas
​JAV atakos metu nužudžius Q.Soleimani tarp amerikiečių ir Irano atsirado didžiulė įtampa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​JAV atakos metu nužudžius Q.Soleimani tarp amerikiečių ir Irano atsirado didžiulė įtampa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​JAV atakos metu nužudžius Q.Soleimani tarp amerikiečių ir Irano atsirado didžiulė įtampa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​JAV atakos metu nužudžius Q.Soleimani tarp amerikiečių ir Irano atsirado didžiulė įtampa.<br>AFP/Scanpix nuotr.
​JAV atakos metu nužudžius Q.Soleimani tarp amerikiečių ir Irano atsirado didžiulė įtampa.<br>lrytas.lt koliažas.
​JAV atakos metu nužudžius Q.Soleimani tarp amerikiečių ir Irano atsirado didžiulė įtampa.<br>lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (6)

Raimondas Čiuplys, BNS

2020-01-06 18:54, atnaujinta 2020-01-08 14:08

Jis taip pat perspėjo Bagdadą, kad paskelbtų jam baudžiamąsias sankcijas, jeigu Irakas pareikalautų, kad Amerikos kariai būtų išvesti po JAV aviacijos smūgio šioje šalyje, per kurį žuvo aukšto rango Irano kariškis.

Du įtakingi JAV Senato demokratai ragino respublikonų prezidentą tuojau pat išslaptinti administracijos argumentus, kuriais remiantis buvo surengtas karinis smūgis prieš Irano generolą Qassemą Soleimani, ir sakė, kad „nėra legalaus pateisinimo“ neskelbti šios informacijos visuomenei.

Pirmadienį D. Trumpui nusiųstame laiške Niujorkui atstovaujantis senatorius, Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeras ir Naujajam Džersiui atstovaujantis Senato Užsienio ryšių komiteto narys Robertas Menendezas rašė, kad šeštadienį vakare Baltųjų rūmų Kongresui atsiųstas slaptas pranešimas yra nepakankamas ir netinkamas.

„Itin svarbu, kad apie tokios reikšmės nacionalinio saugumo reikalus būtų laiku informuojami Amerikos žmonės, – rašė jie. – Visiškai slaptas pranešimas yra paprasčiausiai netinkamas demokratinėje visuomenėje.“

Senatoriai prašė išslaptinti visą šį pranešimą.

Kongresas reiškė nerimą dėl D. Trumpo sprendimo smogti Irake iš anksto neinformavus įstatymų leidėjų, o pranešimą, kuris yra būtinas pagal Karo įgaliojimų aktą (War Powers Act), paskui atsiųsti kaip slaptą dokumentą.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi sakė, kad „itin neįprastas“ slaptas pranešimas „kelia daugiau klausimų nei pateikia atsakymų“.

„Šis dokumentas kelia rimtų ir skubių klausimų apie administracijos sprendimo įsitraukti į karo veiksmus prieš Iraną laiką, pobūdį ir priežastį“, – sakė ji.

D. Trumpo sekmadienio komentarai pasirodė Artimuosiuose Rytuose didėjant įtampai po Irano Revoliucinės gvardijos Kudso (Jeruzalės) specialiųjų pajėgų vado Q. Soleimani nužudymo. Iranas pažadėjo keršyti, o Irako parlamentas reaguodamas sekmadienį balsavo už šalyje dislokuotų JAV karių išvarymą.

Pirmą kartą apie galimybę smogti Irano kultūros objektams D. Trumpas užsiminė šeštadienį tviteryje. Sekmadienį parskridęs į Vašingtoną po atostogų Floridoje ir kalbėdamasis su žurnalistais jis, nepaisydamas tarptautinių draudimų, kalbėjo dar griežčiau.

„Jiems galima žudyti mūsų žmones. Jiems galima kankinti ir luošinti mūsų žmones. Jiems galima naudoti pakelės bombas ir sprogdinti mūsų žmones. O mums negalima liesti jų kultūros objektų? Taip nieko nebus“, – sakė D. Trumpas.

Tikslinis Q. Soleimani nužudymas sukėlė pasipiktinimą Artimuosiuose Rytuose, įskaitant Iraką, kur praėjus 17 metų po JAV invazijos vis dar yra daugiau kaip 5 tūkst. amerikiečių karių. Irako parlamentas sekmadienį priėmė neįpareigojančią rezoliuciją, kuria raginama išvaryti Amerikos pajėgas.

D. Trumpas sakė, kad JAV neišeis, kol joms nebus sumokėta už jų daugelio metų karines investicijas Irake, o paskui kalbėjo, kad jei kariams tikrai teks išeiti, jis paskelbs Bagdadui ekonominių sankcijų.

D. Trumpas pažadėjo paskelbti Irakui tokias sankcijas, kokių šalis „dar nebuvo mačiusi“, jei JAV kariuomenė bus priversta palikti šalį.

„Palyginti su jomis sankcijos Iranui atrodys šiek tiek neįdomios. Jei bus kokių nors karo veiksmų, [jei] jie padarys ką nors, kas mums atrodys nederama, įvesime sankcijas Irakui, labai dideles sankcijas Irakui“, – sakė jis ir pridūrė: „Neišeisime, kol jie mums nesugrąžins už tai pinigų.“

JAV administracija stengėsi suvaldyti neigiamą reakciją į Q. Soleimani nužudymą. Nors jis buvo atsakingas už šimtų amerikiečių mirtį, šis JAV smūgis žymi didelę įtampos tarp Teherano ir Vašingtono eskalaciją.

„Mes elgsimės teisėtai"

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sakė, kad JAV kariškiai visai gali smogti ir kitiems Irano lyderiams, jei Teheranas imsis atsakomųjų veiksmų.

Jis apėjo klausimus dėl D. Trumpo grasinimo smogti Irano kultūros objektams. Tokie kariniai veiksmai tikriausiai būtų neteisėti pagal ginkluotų konfliktų įstatymus ir JT chartiją.

M. Pompeo sakė tik tai, kad bet kokie JAV kariniai smūgiai Irane būtų teisėti.

„Mes elgsimės teisėtai. Veiksime sistemos viduje. Visuomet taip elgėmės ir taip elgsimės“, – televizijos ABC laidai „This Week“ pareiškė M. Pompeo.

Užklupo netikėtai

D. Trumpo perspėjimai sutrikdė kai kuriuos administracijos pareigūnus. Vienas JAV nacionalinio saugumo pareigūnas sakė, kad prezidentas daugelį administracijos žmonių užklupo netikėtai, priversdamas skambinti kitiems vyriausybės nariams, įskaitant M. Pompeo, ieškant paaiškinimų. Šis pareigūnas, kuris neturėjo įgaliojimų kalbėti viešai, sakė, kad paaiškinimo reikėjo norint patvirtinti, kad JAV kariškiai tyčia nevykdys karo nusikaltimų.

Yale'io (Jeilio) universiteto tarptautinės teisės profesorė Oona Hathaway, dirbusi Gynybos departamento teisės biure, sakė, kad D. Trumpo grasinimas prilygsta „gan aiškiam pažadui įvykdyti karo nusikaltimą“.

JAV prezidento grasinimai Iranui nenuslopino šios šalies tulžingos reakcijos į Q. Soleimani žūtį. Irano valstybinė televizija pranešė, kad šalis nebesilaikys jokių limitų, numatytų 2015 metų daugiašaliame susitarime dėl Teherano branduolinės programos. D. Trumpas 2018 metais pasitraukė iš šio susitarimo ir sugriežtino ekonomines sankcijas Iranui, o tai paspartino priešiškumo ciklą, nuvedusį prie Q. Soleimani nužudymo praėjusią savaitę.

JAV administracija sekmadienį taip pat atmetė klausimus dėl Q. Soleimani nužudymo teisėtumo. M. Pompeo sakė, kad administracija, kuri privalo ginti Jungtines Valstijas, būtų buvusi „nusikalstamai aplaidi“, jei nebūtų jo nužudžiusi. Jis nepateikė įrodymų savo ankstesniems teiginiams, kad Q. Soleimani planavo greitu laiku įvykdyti atakų prieš amerikiečius. Užuot įrodinėjęs, kad ataka buvo planuojama artimiausiu metu, jis sakė, kad ji buvo neišvengiama.

„Stebėjome, kaip jis toliau aktyviai rengė tai, kas turėjo būti reikšminga ataka – taip mes manėme – ir mes priėmėme teisingą sprendimą“, – sakė M. Pompeo, o vėliau pridūrė: „Toliau rengiamės viskam, ką Irano režimas galėtų mums pateikti per artimiausias 10 minučių, artimiausias 10 dienų ir artimiausias 10 savaičių.“

JAV demokratai nerimauja

Kongreso demokratai tai įvertino skeptiškai.

„Tikrai nerimauju, kad prezidento veiksmai įtrauks mus į tai, ką jis vadina dar vienu nesibaigiančiu karu Artimuosiuose Rytuose. Jis pažadėjo, kad mums to nenutiks“, – sakė Ch. Schumeras.

Pasak jo, D. Trumpui trūksta įgaliojimų įsitraukti į karinį konfliktą su Iranu, o Kongresui reikia naujos karo įgaliojimų rezoliucijos, su kuria būtų galima „kontroliuoti šį prezidentą“. M. Pompeo į tai atsakė: „Turime visus įgaliojimus, kurių mums reikia, kad darytume tai, ką iki šiol darėme.“

Virdžinijai atstovaujantis demokratų senatorius Markas Warneris sakė, kad administracija pažeidė konstituciją iš anksto nepasitarusi su Kongresu.

Kongreso darbuotojai pirmuosius pranešimus iš administracijos gavo penktadienį, o Kongreso nariai turėtų būti informuoti šią savaitę.

Tačiau D. Trumpas sekmadienį aiškiai pasakė nematantis rimtų priežasčių iš anksto perspėti Kongresą, jei įsakys kariuomenei vykdyti tolesnius veiksmus prieš Iraną.

„Šie žiniasklaidos pranešimai tarnaus kaip pranešimas Jungtinių Valstijų Kongresui, kad jei Iranas smogtų kokiam nors JAV asmeniui ar taikiniui, Jungtinės Valstijos greitai ir visapusiškai smogs atgal, ir, galbūt, neproporcingai, – tviteryje parašė jis. – Tokio teisinio pranešimo nereikalaujama, bet jis vis tiek duodamas!“

Kongreso demokratai skundėsi, kad D. Trumpo įsakymas nužudyti Q. Soleimani buvo priimtas iš anksto nepasitarus su įtakingais įstatymų leidėjais ar jų neinformavus, ir atkreipė dėmesį, kad Kongresas vis dar vienintelis turi įgaliojimus skelbti karą. D. Trumpas Kongresą informavo laikydamasis 48 val. termino, numatyto Karo įgaliojimų akte, bet šeštadienį pateiktas dokumentas buvo visas įslaptintas, jokia vieša versija nebuvo paskelbta.

Ruošiasi kitiems veiksmams

N. Pelosi sekmadienį vakare sakė, kad Atstovų Rūmai šią savaitę balsuos dėl karo įgaliojimų rezoliucijos prezidento kariniams veiksmams Irano atžvilgiu apriboti. Laiške Atstovų Rūmų demokratams N. Pelosi pavadino minimą smūgį „provokuojamu ir neproporcingu“, taip pat sakė, kad jis „sukėlė pavojų mūsų kariams, diplomatams ir kitiems žmonėms“. Panaši rezoliucija buvo pateikta ir Senatui.

Kai kurie iš demokratų, siekiančių varžytis su D. Trumpu lapkritį įvyksiančiuose prezidento rinkimuose, kėlė klausimų, ar jis turi ilgalaikį planą Artimiesiems Rytams.

Buvęs viceprezidentas Joe Bidenas sakė, kad D. Trumpas buvo prastai pasirengęs smūgio Q. Soleimani atgarsiams ir atstūmė sąjungininkus nepranešdamas jiems apie savo planus. Buvęs Saut Bendo Indianoje meras Pete'as Buttigiegas sakė: „Kai turi reikalų su Artimaisiais Rytais, reikia galvoti apie kitą, dar kitą ir dar kitą veiksmą. Tai ne šaškės.“

M. Pompeo pasirodė ABC laidoje „This Week“, CNN „State of the Union“, NBC „Meet the Press“, CBS „Face the Nation“, „Fox News Sunday“ ir „Fox News“ laidoje „Sunday Morning Futures“. Ch. Schumeras kalbėjo per televiziją ABC, M. Warneris – per NBC, o P. Buttigiegas – per CNN.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.