JAV tonas toliau griežtėja: D. Trumpas pažadėjo „didelį kerštą“

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį pažadėjo „didelį kerštą“, jei Teheranas imtųsi atakų keršydamas už iraniečių aukšto rango generolo Qasemo Soleimani nužudymą, ir taip dar labiau pakurstė būgštavimus dėl konflikto.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį pažadėjo „didelį kerštą“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį pažadėjo „didelį kerštą“.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
D.Trumpas pasiuntė griežtą žinią.<br>Lrytas.lt koliažas.
D.Trumpas pasiuntė griežtą žinią.<br>Lrytas.lt koliažas.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jan 6, 2020, 7:08 AM, atnaujinta Jan 6, 2020, 7:33 AM

Savo lėktuve prezidentas taip pat sakė, kad paskelbs „labai dideles sankcijas“ Irakui, jei jis įgyvendintų parlamento raginimą išprašyti JAV karius iš šalies.

Praėjusią savaitę per amerikiečių antskrydį netoli Bagdado oro uosto žuvo Q. Soleimani ir Irako karininkas Abu Mahdi al Muhandisas.

Iranas praneša, kad nebesilaikys 2015 metų branduolinio susitarimo apribojimų

Iranas sekmadienį pranešė, kad šalis nebesilaikys jokių 2015 metų branduolinio susitarimo ribojimų.

2015-ųjų susitarimas turėjo apriboti Irano branduolinę programą mainais į sankcijų Teheranui atšaukimą.

Po Vyriausybės posėdžio Irano valstybinė televizija paskelbė, kad šalis lieka atvira deryboms su partnerėmis Europoje, nors joms kol kas nepavyko Teheranui pasiūlyti būdo parduoti savo naftą nepaisant JAV sankcijų.

Iranas taip pat neatsiėmė pažado nesiekti susikurti branduolinio ginklo.

Tačiau sekmadienio pareiškimas yra aiškiausias Irano grasinimas nuo tada, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas paskelbė apie pasitraukimą iš sutarties 2018 metų gegužę.

Šis pranešimas taip pat dar labiau padidins įtampą Artimuosiuose Rytuose, ilgamečiam Irano priešui Izraeliui prižadėjus niekada neleisti Teheranui pagaminti branduolinės bombos.

„Hezbollah“ vadovas: JAV kariuomenė „sumokės“ už Q. Soleimani nužudymą

„Hezbollah“ vadovas Hassanas Nasrallah sekmadienį pareiškė, kad JAV kariuomenė „sumokės“ už Irano generolo Qasemo Soleimani ir dar vieno aukšto rango Irako karininko nužudymą per penktadieninį antskrydį.

„Amerikiečių kariuomenė juos nužudė ir sumokės už tai“, – sakydamas per televiziją transliuotą kalbą pareiškė Irano remiamos Libano šiitų grupuotės vadovas, turėdamas omeny penktadieninį amerikiečių antskrydį Irako sostinėje.

„Vienintelė teisinga bausmė yra taikytis į regione esančius amerikiečių karius: JAV karines bazes, JAV karo laivus, kiekvieną karininką ir karį regione“, – pareiškė H. Nasrallah.

Tačiau jis pridūrė, kad amerikiečių civilių, kaip „verslininkai, inžinieriai, žurnalistai ir gydytojai“, neturėtų būti liečiami.

„Kai į Jungtines Valstijas ims grįžti karstai su amerikiečių kariais ir karininkai, ... JAV prezidentas Donaldas Trumpas ir jo administracija suvoks, kad pralaimėjo regione“, – sakė jis.

Per amerikiečių bepiločio penktadieninį antskrydį netoli Bagdado oro uosto žuvo Q. Soleimani ir Irako karininkas Abu Mahdi al-Muhandis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.