JAV generolas: laiškas apie karių pasitraukimą iš Irako buvo klaida

Oficialus laiškas, kuriuo Irakas informuojamas apie amerikiečių karių pasitraukimą, tebuvo „juodraštis“ ir jo kol kas neketinta išsiųsti, pirmadienį pareiškė JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas Markas Milley.

Oficialus laiškas, kuriuo Irakas informuojamas apie amerikiečių karių pasitraukimą, tebuvo „juodraštis“ ir jo kol kas neketinta išsiųsti.<br>123rf nuotr.
Oficialus laiškas, kuriuo Irakas informuojamas apie amerikiečių karių pasitraukimą, tebuvo „juodraštis“ ir jo kol kas neketinta išsiųsti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jan 7, 2020, 7:19 AM, atnaujinta Jan 8, 2020, 12:31 PM

„Tai buvo klaida, nuoširdi klaida, juodraštinis nepasirašytas laiškas, nes mes perkeliame pajėgas“, – žurnalistams sakė M. Milley.

Jis sakė kalbėjęsis telefonu su JAV Centrinio štabo viršininku Kennethu McKenzie, kuris buvo informuotas apie klaidą.

„Tai buvo klaida, – pabrėžė M. Milley. – Jis neturėjo būti išsiųstas.“

D. Trumpas grasina Irakui sankcijomis, jeigu Bagdadas mėgins išprašyti JAV karius

JAV prezidentas Donaldas Trumpas tvirtino, kad Irano kultūros objektai būtų amerikiečių karinių smūgių „teisėti“ taikiniai, atmesdamas savo paties administracijos nuogąstavimus, kad pagal tarptautinę teisę tai gali būti laikoma karo nusikaltimu.

Jis taip pat perspėjo Bagdadą, kad paskelbtų jam baudžiamąsias sankcijas, jeigu Irakas pareikalautų, kad Amerikos kariai būtų išvesti po JAV aviacijos smūgio šioje šalyje, per kurį žuvo aukšto rango Irano kariškis.

Du įtakingi JAV Senato demokratai ragino respublikonų prezidentą tuojau pat išslaptinti administracijos argumentus, kuriais remiantis buvo surengtas karinis smūgis prieš Irano generolą Qassemą Soleimani, ir sakė, kad „nėra legalaus pateisinimo“ neskelbti šios informacijos visuomenei.

Pirmadienį D. Trumpui nusiųstame laiške Niujorkui atstovaujantis senatorius, Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeras ir Naujajam Džersiui atstovaujantis Senato Užsienio ryšių komiteto narys Robertas Menendezas rašė, kad šeštadienį vakare Baltųjų rūmų Kongresui atsiųstas slaptas pranešimas yra nepakankamas ir netinkamas.

„Itin svarbu, kad apie tokios reikšmės nacionalinio saugumo reikalus būtų laiku informuojami Amerikos žmonės, – rašė jie. – Visiškai slaptas pranešimas yra paprasčiausiai netinkamas demokratinėje visuomenėje.“

Senatoriai prašė išslaptinti visą šį pranešimą.

Kongresas reiškė nerimą dėl D. Trumpo sprendimo smogti Irake iš anksto neinformavus įstatymų leidėjų, o pranešimą, kuris yra būtinas pagal Karo įgaliojimų aktą (War Powers Act), paskui atsiųsti kaip slaptą dokumentą.

Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi sakė, kad „itin neįprastas“ slaptas pranešimas „kelia daugiau klausimų nei pateikia atsakymų“.

„Šis dokumentas kelia rimtų ir skubių klausimų apie administracijos sprendimo įsitraukti į karo veiksmus prieš Iraną laiką, pobūdį ir priežastį“, – sakė ji.

D. Trumpo sekmadienio komentarai pasirodė Artimuosiuose Rytuose didėjant įtampai po Irano Revoliucinės gvardijos Kudso (Jeruzalės) specialiųjų pajėgų vado Q. Soleimani nužudymo. Iranas pažadėjo keršyti, o Irako parlamentas reaguodamas sekmadienį balsavo už šalyje dislokuotų JAV karių išvarymą.

Pirmą kartą apie galimybę smogti Irano kultūros objektams D. Trumpas užsiminė šeštadienį tviteryje. Sekmadienį parskridęs į Vašingtoną po atostogų Floridoje ir kalbėdamasis su žurnalistais jis, nepaisydamas tarptautinių draudimų, kalbėjo dar griežčiau.

„Jiems galima žudyti mūsų žmones. Jiems galima kankinti ir luošinti mūsų žmones. Jiems galima naudoti pakelės bombas ir sprogdinti mūsų žmones. O mums negalima liesti jų kultūros objektų? Taip nieko nebus“, – sakė D. Trumpas.

Tikslinis Q. Soleimani nužudymas sukėlė pasipiktinimą Artimuosiuose Rytuose, įskaitant Iraką, kur praėjus 17 metų po JAV invazijos vis dar yra daugiau kaip 5 tūkst. amerikiečių karių. Irako parlamentas sekmadienį priėmė neįpareigojančią rezoliuciją, kuria raginama išvaryti Amerikos pajėgas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.